Tutukluluk süresini eleştirdi

Uzun tutukluluk sürelerine bir eleştiri de Bakan Eker'den geldi.

Tutukluluk süresini eleştirdi

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Diyarbakır Devlet Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü Sosyal Tesisleri'nde kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden 8 saat süren bir toplantıda brifing aldı. Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mehdi Eker, "Uzun tutukluluk süreleri kim olursa olsun elbette ki vicdanları rahatsız ediyor. Bu belediye başkanı, bu milletvekili olsun; asker de, sivil de olsa değişmez" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, terörün sonlandırılmasına yönelik süreçle ilgili olarak ''Şahsen, hepimizin sorumluluğumuzu müdrik olarak bu süreci hassasiyetle geçirmemiz gerektiğine inanıyorum'' dedi.

Bakan Eker, DSİ Sosyal Tesisleri'nde Diyarbakır'daki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldiği 8 saat süren değerlendirme toplantısı sonrasında, basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Bir gazetecinin, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten'in  bir toplantıda yaptığı konuşmada, ölen PKK'lılar için ''22 bin evladım öldü'' şeklinde bir ifade kullandığını aktararak bunu nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine, ''Ben Cuma beyin böyle bir açıklamasını sizden duyuyorum, bilgim yok. En doğrusu kendisine sormanızdır, ne demek istedi, niye demek istedi, kastettiği nedir? Bir milletvekili arkadaşımın kendisinden duymadığım bir konu hakkında görüş belirtmem çok doğru değil diye düşünüyorum'' dedi.

Bakan Eker, parti ve hükümet olarak Türkiye'nin barış ve huzurunun tesisi ile ilgili bir çaba içinde olduklarını ve bu çabanın 2001 yılı 14 Ağustos günü partilerini kurarken başladığını dile getirerek şöyle konuştu:

''Parti programımıza yazdığımız bir hedeftir bu. Bu hedefe doğru adım adım, inançla, inatla, kararlılıkla gidiyoruz. Bu konuda hepimizin sorumluluğumuzu müdrik olarak bu süreci hassasiyetle geçirmemiz gerektiğine inanıyorum şahsen. Hükümet ve parti olarak siyasi anlamdaki bütün riskleri alarak bu süreci yürüttük, bugüne kadar getirdik, sonuçtan iyimser ve umutluyuz. Hepimizin katkı sağlaması gerekiyor. Çünkü gerek bölgemizde yaşanan acıların gerek Türkiye'ye ödetilen ağır bedellerin sona ermesini diliyoruz. Eğer ülkemizde, barışı, kardeşlik ve huzur ortamını tesis edersek, birlik ve beraberliğimize zarar vermeden bu sorunu aşarsak Türkiye gerçekten 21. yüzyılın parlayan bir yıldızı olur. Sadece bölgesel değil küresel ölçekte çok önemli bir pozisyona geliriz. Hepimiz bunun çabası içindeyiz.

Bu süreçle ilgili olarak başbakanımız ve hükümet sözcümüz gereken açıklamaları yapıyor ama arkadaşlarımız zaman zaman görüşlerini şahsen de serdediyorlar. Sonuç itibarıyla bunlar kamuoyu tarafından izleniyor.''

-Uzun tutukluluk konusu-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uzun tutukluluk konusuyla ilgili söylediklerinin sorulması üzerine de Eker, ''Sayın başbakanımızın söylediği, uzun tutukluluk halinin doğru olmadığı yönünde. Biz de Hükümet olarak zaten bu görüşün arkasındayız. Kastedilen şey uzun tutukluluk halidir. Uzun tutukluluk hali kim olursa olsun elbette ki vicdanları rahatsız ediyor. Bu belediye başkanı da milletvekili de asker de olsa değişmez'' diye konuştu.

-Bölgeye yapılan kamu yatırımları-

Bakan Eker, Diyarbakır'da 2012 yılında sektörler itibarıyla yapılan hizmet ve yatırımların bir değerlendirmesi ve 2013 yılında yapılacak yatırım ve hizmetler konusunda kurum temsilcilerinden 8 saat boyunca bilgi aldığını anlatarak yatırımlar konusunda özet bilgiler aktardı.

Eker, Diyarbakır İl Özel İdaresi bünyesinde 79 milyon lira yatırım ödeneği kullanmak suretiyle toplam 690 kilometreasfalt yol yapıldığını, 840 kilometrede stabilize yol yapımı ve onarımı ile 57 adet içme suyu şebekesi yapım ve onarımı yapıldığını söyledi.

Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün birçok projesinin sürdüğünü şu anda 6 köprülü kavşak yapımının devam ettiğini kaydeden Eker, bunların haziran sonunda bitirileceğini Kantar Köprülü Kavşak çalışmasının ise 2013 sonunda tamamlanacağını bildirdi.

-Yeni havaalanı terminal binası-

Bakan Mehdi Eker, Diyarbakır Havaalanı'na yeni terminal binası yapım ihalesinin 15 Ocak 2013 tarihinde 195 milyon 400 bin liraya yapıldığını hatırlattı. Eker, diğer kısımlarıyla birlikte 257 milyon lira harcanacak olan bu çalışmayla Diyarbakır'ın, taksi yolu, 6'sı körüklü olmak üzere toplam 10 uçağın aynı alanda hizmet alabileceği apronlarıyla uluslararası uçuşların yapılabileceği terminal binasına sahip olacağını kaydetti.

-Organize hayvancılık bölgesi-

Türkiye'de kurulmakta olan 3 hayvancılık organize sanayi bölgelerinden birinin yapımının Diyarbakır'da sürdüğünü anımsatan Eker, ''Çok büyük süratle işletmeler kuruluyor. 23 tesisin kaba inşası bitmiş durumda, ihata duvarı 2,5 kilometretamamlanmış, haziran ayına kadar 6-6,5 kilometresi tamamlanacak. O zaman çok daha etkili bir şekilde hizmet üretme imkanına kavuşmuş olacak'' diye konuştu.  Bakan Eker ve beraberindekiler daha sonra uçakla Ankara'ya hareket etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz