Umut Oran: Şike Davası ÖYM'de görülmemeli

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran: “Bu davanın görülmesi gereken yer, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun görevlendirme yapmış olduğu 3. Asliye Ceza Mahkemesi'dir''

Umut Oran: Şike Davası ÖYM'de görülmemeli

İstanbul Milletvekili Umut Oran, ''Bu davanın görülmesi gereken yer, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun görevlendirme yapmış olduğu 3. Asliye Ceza Mahkemesidir'' dedi.

Davanın sabahki oturumuna katıldıktan sonra adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Oran, daha önce bu yargılamanın özel yetkili mahkemede görülmemesi gerektiğini söylediğini ifade ederek, şunları söyledi:

''Bu açıklamalarım üzerine Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi, 27 Mart 2012 tarihinde bana bir yazı gönderdi. Bu yazıda da '12 Temmuz 2011 tarihinde alınan karar gereği bu davaya bakması gereken, görevlendirilen mahkeme, 3. Asliye Ceza veya Ağır Ceza Mahkemesi'dir' diyor. Daha sonra bu yazıya bir ilave daha gönderilerek, '1 Şubat 2012 tarihinde alınan kararla şikeyle ilgili davaya bakması gereken, görevlendirilen mahkeme Sulh Ceza veya Asliye Ceza Mahkemesi'dir' diyor.

Yazı şunu söylüyor, bu davanın görülmesi gereken yer, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun görevlendirme yapmış olduğu 3. Asliye Ceza Mahkemesi'dir. Bu da HSYK'nın kararıdır. O zaman şunu sormamız lazım. HSYK, 'bu davanın 3. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmesi gerekir' diyor ise bizim burada ne işimiz var? Yani burada bir hukuksuzluk ve usulsüzlük var.''

 Bu usulsüzlüğün giderilmesi gerektiğini dile getiren, Oran sözlerini şöyle sürdürdü:

''HSYK, bu özel yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi'ni görevlendirmediyse, HSYK'ya kim başkanlık yapıyor? Adalet Bakanı başkanlık yapıyor. Peki Adalet Bakanı, bu mahkemeyi görevlendirmediyse, o zaman kim görevlendirdi? Sayın Erdoğan mı verdi, başka güçler mi verdi? Yani kim verdi? Bununla ilgili ben hem Adalet Bakanı'nı, hem HSYK'yı göreve davet ediyorum.

Burada bir yetki ihlali var. Özel yetkili mahkemenin görevli olmadığı bir alanda bir dava yürütülüyor. Bunun asliyeye çevrilmesini hatırlatmak istiyorum. Bu noktayla ilgili sayın Adalet Bakanı'na bir mektup yazdım. Onu da kendisine gönderdim bugün. Bu soruların yanıtını almamız gerekiyor. Biz özel yetkili mahkemelerde görülen bütün davaları izliyoruz. Bu tür hukuksuzlukların olduğunu görüyoruz.''

Futbol kulüplerinin, birbiriyle didişmeyi, birbiriyle çekişmeyi bırakması gerektiğini savunan Oran, ''Çünkü bir sonuç var ortada. Birileri bu futbolun içine el atmış durumda. Birileri kontrol altına almaya çalışıyor. Siyaset futbola sirayet etmiş durumda. Futbol kulüplerinin de birbirleriyle uğraşacaklarına bir araya gelmeleri lazım'' dedi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz