UNESCO'dan depremden etkilenen tarihi yapılarla ilgili açıklama

UNESCO, depremden zarar gören Dünya Mirası Listesi’ndeki tarihi yapılarla ilgili uzmanların seferber edildiğini belirtti.

UNESCO'dan depremden etkilenen tarihi yapılarla ilgili açıklama

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Audrey Azoulay, merkez üssü Mereş ve Dîlok olan depremlerin büyük yıkıma neden olduğu kentlerdeki tarihi yerlerle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Suriye'de Halep eski şehri ile Amed Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin hasar gördüğü belirtildi.

GÖBEKLİ TEPE TEHLİKEDE

Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Dîlok Kalesi, Hevsel Bahçeleri ve Kültürel Peyzaj Alanı'ndaki bazı binaların çökmesinden üzüntü duyulduğu ifade edilen açıklamada, merkez üssünden uzak olmayan ve Dünya Mirası Listesi’nde yer alan diğer alanların da etkilenebileceği kaydedildi. Riha kentindeki Göbekli Tepe bölgesi, Semsûr'daki Nemrut Dağı ve Meletî dışındaki Arslantepe'nin neo-Hitit arkeolojik alanının risk altında olduğu kaydedilen açıklamada, "UNESCO, bu bölgeleri hızla güvence altına almak ve istikrara kavuşturmak amacıyla hasarın kesin bir envanterini oluşturmak için uzmanlarını seferber ediyor" denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler