Vaka bilmecesi

DTO korkutan Covid-19 açıklaması panik yarattı. İYİ Partili Ensarioğlu’nun hastanelerde yer yok iddiasına İl Sağlık Müdürlüğü’nden cevap geldi.

Vaka bilmecesi

Diyarbakır’da Tabip Odasının “Bugün sadece Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 15 kişi covid nedeniyle hayatını kaybetmiştir” şeklindeki iddiasıyla sosyal medyada paylaşım yapması ve önceki gün İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Salim Ensairoğlu’nun “45 kişi hastanelerde yer bulmak için beni arıyor” ifadesini kullanması sonrası İl Sağlık Müdürlüğü’nden “Mevcut tablo ilimiz için sürdürülebilir durumdadır” şeklinde açıklama yapması kafalarda soru işareti bıraktı. Vaka artışının kronik hale geldiği Diyarbakır’da sayıların bir birini tutmaması vatandaşı tedirgin diyor.

İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ: “TABLO İLİMİZ AÇISINDAN SÜRDÜRÜLEBİLİR DURUMDADIR”

İyi Partili Ensarioğlu’nun Diyarbakır’daki Koronavirüs tablosunun vahimliğine dikkati çektiği “Salgından önce beni arayan 50 kişiden 45’i iş istiyordu. Şuan ise arayan 50 kişiden 45’i hastanede yer bulabilmek için arıyor” şeklindeki basında yer alan açıklamaların yankıları sürüyor. Ensarioğlu’nun açıklaması sonrası İl Sağlık Müdürlüğünden,  “İlimizde hizmet veren hastanelerimizde, Sağlık Bakanlığınca hazırlanan algoritmaya uygun olarak orta ve ağır olan hastalar yatırılarak, takip ve tedavileri yapılmaktadır. Genel durumu iyi olan Covid-19 tanılı hastalar evlerinde izlole edilerek, İlçe Sağlık Müdürlüklerimiz ve Aile Hekimliklerimizce takipleri gerçekleştirilmektedir. Temaslı ve yakın temaslı taramasında filyasyon ekiplerimizce yapılmaktadır. Diyarbakır il genelindeki tüm hastanelerimizdeki klinik yatak ve yoğun bakım yatak sayıları göz önünde bulundurulduğunda mevcut tablo ilimiz açısından sürdürülebilir durumdadır. Vaka sayısı ve yoğun bakım ihtiyacına göre müdürlüğümüzce gerekli düzenlemeler yapılmış ve yapılmaktadır” denildi.

SADECE 1 HASTANEDE 15 ÖLÜ İDDİASI

İl Sağlık Müdürlüğü’nün kendini savunan açıklaması sonrası dün Diyarbakır Tabip Odası’ndan korkutan bir paylaşım yapıldı. Odanın kurumsal hesabından yapılan açıklamada, Bugün sadece Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 15 vatandaşımız covid nedeniyle hayatını kaybetmiştir. İl bazında verilerin açıklanmaması, vaka-ölüm sayılarının düşük gösterilmesi toplumu rehavete sürüklemektedir. Salgında kontrol kaybedilmiş, tüm sorumluluk halkın ve sağlık emekçilerinin omuzlarına yüklenmiştir. Hastanede takip edilmesi gereken ağır covid hastalarımız yatak olmadığından evde tedaviye zorlanmaktadır. Ekonomik kaygılardan vazgeçilip, toplumun ihtiyaçları karşılanarak sosyal hareketliliği azaltacak önlemler alınması ve yeterli yatak kapasitesi sağlanması için bakanlığı acil önlemler almaya çağırıyoruz. Çalışma arkadaşlarımızdan elde ettiğimiz veriler ile yetkilerin açıklamaları örtüşmemektedir. Bir kez daha yetkileri süreci şeffaf yürütmeye, halk sağlığını önemsemeye ve sorumlu davranmaya davet ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Odanın son paylaşımının altına İl Sağlık Müdürlüğü’nün resmi twitter hesabından Ensarioğlu’na cevap niteliğindeki açıklamasını iliştirerek yapması ise dikkati çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz