Vatandaş can derdinde DEDAŞ rantın peşinde!

Depremde mağdur olan üreticilerin hesabına 2022 yılına ait yatırılan desteklerin DEDAŞ tarafından, 2023 yılına ait borça karşı tahsil etmesi büyük tepki yaratırken, gecikmeli okunan sayaçlara 2. kademe fiyatın uygulandığı iddia edildi. DEDAŞ günlük elektrik kullanımıyla kendini savundu.

Vatandaş can derdinde DEDAŞ rantın peşinde!

Asrın felaketiyle sarsılan 10 il arasında yer alan Diyarbakır’da DEDAŞ’ın keyfi ve hukuk dışı uygulamaları, vatandaşlar ile çiftçiler mağdur etmeye devam ediyor. Hükümetin deprem bölgesindeki çiftçilerin mağduriyetlerini giderme yönünde ödemeye başladığı tarım desteklerinin Ziraat Bankası tarafından bloke edilerek, DEDAŞ’ın hesabına aktarması tepkiye yol açarken, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, çiftçiye çifte mağduriyet yaşatıldığını bildirdi. Diyarbakır'da bazı vatandaşlar, faturalarının 2'nci kademeden ücretlendirildiği öne sürdü. Enerji şirketinden yapılan açıklamada ise tüketim gün sayısı ne olursa olsun, günlük 8 kilovatsaat ve altındaki tüketimlerin 1'inci kademeden hesaplandığı belirtilerek, herhangi bir hak kaybı ve mağduriyet yaşanmadığı belirtildi.

ÇİFTÇİ CAN DERDİNDE, DEDAŞ PARA PEŞİNDE

DEDAŞ’ın çiftçi desteklemelerine bloka koymasını hukuk dışı olarak değerlendiren Diyarbakır Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, şöyle konuştu: “Tarım ve Orman Bakanımızın üreticiye mazot ve gübre desteği verileceğini açıklamasından dolayı mutlu olmuştuk. Geçtiğimiz Cuma akşamı destekleme ödemeleri üreticilerin Ziraat Bankası hesaplarına yatırıldı. Ancak, bölgede elektrik dağıtım faaliyetini sürdüren Dicle Elektrik Dağıtım, tarımsal sulama kaynaklı elektrik borcu olan çiftçiler için yapılan ödemelere bloke koydurup, çiftçiler için yatırılan paraları kendi hesaplarına aktarımını sağladı. Bu nedenle çok sayıda çiftçi destekleme için ödemen paraları görmeden, bu paralar DEDAŞ'ın hesaplarına aktarıldı.

10 binlerce insan vefat etmişken, biz canımızın derdine düşmüşken, DEDAŞ paranın derdine düşmüş. Dağıtım şirketi bu gücü nereden ve kimden alıyor? Çiftçi kaçmıyor, 3 ay sonra borcunu ödeyebilir. Ancak şimdi gübre atamaz ise verim az olur. Çiftçiye destek için verilen gübre ve mazot paralarına el koymak da nereden çıktı? Çiftçi ülkenin lokomotifidir. Çiftçi bir yere kaçmıyor. Bir üreteceğiz ki insanlar metropollerde tüketebilsin. Elektrik dağıtım şirketi üretimin önündeki engeldir. Bunu kabul etmemiz mümkün değil”

“300 ZİRAAT MÜHENDİSİ İŞSİZ, BESİCİLER DESTEKLENMELİ”

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Abdulsamet Uçaman ise, 300'e yakını Ziraat Mühendisi üyelerinin işsiz olduğunu belirterek, çiftçiliğin sorunlardan arındırılarak bilimsel tarımın bölgede gelişmesinin verimi artıracağını ifade etti. Bazı ilçelerde ahırların yıkıldığını ve besicilerinde desteklenmesi gerektiğini vurguladı.

GÜRER: KABUL EDİLEMEZ

Diyarbakır’da çiftçilerle görüşen CHP'li Ömer Fethi Gürer de çiftçilerin hesaplarına yatırılan destekleme ödemelerinin, Ziraat Bankası aracılığıyla, elektrik dağıtım firmasına aktarılmasının çiftçiye değil, elektrik şirketine desteğe dönüştüğünü, bu durumun çiftçi lehine düzeltilmesi gerektiğini ifade etti. Gürer, paralara bloke koymak yerine, deprem bölgesindeki üreticilerin daha çok desteklenmesi, borçlarının ertelenmesi ve bu bölgede tarımın daha sürdürülebilir hale getirilmesi için yeni düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizdi.

2022 DESTEĞİNE 2023 BORÇU TAHSİLATI

Öte yandan, DEDAŞ’ın 2022 yılına ait destek ödemelerinde bir çok çiftçinin, 2023 yılına ait olduğunu iddia ettiği borçlara karşı bloke koyduğu da ortaya çıktı. Henüz ödeme tarihi gelmeden “borçunuz var” deyip, hesaplara el konulması, hukuk dışı olarak kabul edildi. Çiftçiler, DEDAŞ’ı mahkemeye vermeye hazırlanıyor. DEDAŞ’ın hesaplarına el konulan çiftçilerden “depremzede olduklarına dair belge istemeleri halinde, kesintilerin iade edileceği yönündeki” açıklaması ise keyfi uygulamalarını deşifre etti.

GEÇ OKUNDU, 2. KADEME

Öte yandan, Depremlerden etkilenen Diyarbakır'da bazı vatandaşlar, yaklaşık 15 gün gecikmeli okunan elektrik faturalarının 2'nci kademeden hesaplanıp daha yüksek ücretle kesildiğini iddia ederek tepki gösterdi. Bir araya gelen bir grup ev sahibi, enerji şirketinin geç sayaç okumasıyla fiyatların 2'nci kademeden ücretlendirildiğini öne sürerek eylem yaptı.
'ÇÖZÜM BULUNMASINI İSTİYORUZ'
Faturasının 2 kat arttığını söyleyen Ayten Akalan, faturasını gösterip, 15 Kasım ile 15 Aralık 2022 tarihleri arasında 30 günlük okunan sayaçta 412 TL, 14 Ocak ile 26 Şubat arasında 43 günlük okunan sayaçta ise 1884 TL fatura geldiğini ifade etti.
Geçen aylarda 700 ile 800 TL arasında fatura kesildiğini, ancak bu ay 1875 TL fatura geldiğini ifade eden Orhan Sadak ise "Şu an AFAD'ın önünde kuyruk var, herkes itiraz ediyor. Yetkililer ve hükümet bu konuyla ilgili lütfen ses olsunlar. Bu şirketler artık çekilecek gibi değil. Bir çözüm bulunmasını istiyoruz. En doğal hakkımızı talep ediyoruz. Sadece talebimiz bu. Evi orta hasarlı arkadaşımızın da 20 gündür ailesi İzmir'de, 1300 TL gelmiş. Bir arkadaşımız daha var 20 gündür evi boş, onun da 1600 TL gelmiş. Ben tek değilim, bugün verebilen var, veremeyen var. Zaten bankaların önü yardım kuyruklarıyla dolmuş. Ne yazık ki biz de elektrik faturalarıyla mücadeledeyiz. Biz şimdi ne yapalım? İş yerlerimiz kapalı, herhangi bir iş yapamıyoruz. Zor bela karnımızı doyurmaya çalışırken bir de elektrik faturasıyla uğraşıyoruz. Her ne kadar bugün alınmasa da 3 ay sonra bu para bizden tahsil edilecek. Çözüm bulunmasını istiyoruz" dedi.

“KAYIP ENERJİ BEDELİNİ DE BİZE YÜKLEDİLER”

Depremzedeler Zeki Güneş ve Hamdullah Işık, “Bakanlık elektrik ve doğalgaz faturaları üç ay ötelenecek dedi. Buna rağmen bize fatura gönderilip son ödeme tarihi de eklendi. Yani ödemezsek cezalı ödemiş olacağız.

Hadi bunu da geçtik, şimdi deprem nedeniyle neredeyse 1 ay olacak bizler evlerimizde kalmıyoruz. Normalde bir önceki aya göre daha düşük gelmesi beklenen faturalar yüzde 40 daha yüksek geldi. Bu ne demektir. Sadece buzdolabı çalışan ve kimsenin kalmadığı eve bir önceki aya göre yüzde 40 zamlı fatura gönderilmesini bize açıklasınlar.

Bizim öğrendiğimiz şudur. Valiliğin geçici barınma alanlarındaki elektriği kayıp enerji bedeli olarak bölüp bizlere yansıtmışlar. Biz ötelemekten ziyade üç ay fatura alınmasın diye beklerken, onlar fatura göndermekle kalmayıp bir de zam yüklediler. Bu kadar da olmaz. Söyleyecek söz bulamıyoruz” diye tepki gösterdiler.

 VATANDAŞI ARAYIP ZAM YOK DEDİLER

DEDAŞ'ın vatandaşa yüksek ve birim fiyatı zamlı fatura göndermesinin duyulması üzerine kamuoyuna yansıyan faturadaki kod ve rakamlardan aboneyi tespit eden DEDAŞ'ın depremzede vatandaşın evine gittikleri ve apartman görevlisinden cep telefonunu temin ettikten sonra kendini il müdürü olarak tanıtan bir kişinin faturaların zamlı olmadığını, neden zamlı diye bunu kamuoyu ile paylaştıklarını sormaları ise dikkat çekti.

'HERHANGİ BİR MAĞDURİYET YAŞANMAMAKTADIR'
Dicle Elektrik A.Ş’den konuya ilişkin yapılan açıklamada ise şöyle denildi:
"Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği gereğince elektrik faturaları, olağan koşullarda 30-35 günde bir okunmaktadır. Deprem felaketi gibi yaşadığımız mücbir sebepten ötürü sorumluluk bölgemizde yer alan Diyarbakır ve Şanlıurfa'da son faturalandırma süresi 45 güne kadar uzamıştır. Bir yandan deprem felaketine uğrayan vatandaşlarımız için yapılan çalışmalara destek olurken, diğer taraftan bu iki ilimizdeki abonelerden Müşteri Memnuniyet Merkezi'ne gelen faturalandırma talepleri, hassasiyetle irdelenmiş ve konu ilgili mercilere iletilmiştir. Abonelerin kullanım gün sayısına bağlı tüketimi arttığından, faturalarında da buna bağlı artış yaşansa da 'ulusal tarife' uygulandığı için abonelerin tüketimine ait birim fiyatta buna bağlı herhangi bir artış veya zamlı tarife uygulanması söz konusu değildir. Tüketim gün sayısı ne olursa olsun günlük 8 kilovatsaat ve altındaki tüketimler daha önceden de olduğu gibi 1'inci kademeden yani ucuz tarifeden hesaplanmakta, günlük 8 kilovatsaat üzerindeki tüketimler ise 2'nci kademeden faturalandırılmaktadır. Diğer bir ifadeyle 30 gün içerisinde okunan faturalar 30x8=240 kilovatsaatlik tüketim indirimden faydalanırken, 45 günlük okunan faturada 45x8=360 kilovatsaatlik kısım 1'inci kademeden faturalanıp, geri kalan kısım varsa 2'nci kademeden faturalandırılmaktadır. Bu sebeple herhangi bir hak kaybı ve mağduriyet yaşanmamaktadır. Faturaların doğruluğu EPDK'nın internet sayfasında, 'Fatura Hesaplama Modülü' üzerinden tüketilen enerji miktarları kilovatsaat cinsinden girilerek kontroller yapılabilmektedir. Deprem nedeniyle yıkılan ve ağır hasar gören yapılarla ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinden gelen bilgiler günlük olarak sisteme işlenmekte ve buralarda herhangi bir okuma yapılmamaktadır. Kamuoyuna saygıyla arz olunur." 

 

Kaynak: Diyarbakır Söz