Görüş Bildir

Ve Ahmet Davutoğlu, YPG'ye Halep'ten çekileceksiniz dedi!

Başbakan Davutoğlu TSK’nın YPG güçlerini vurmasıyla ilgili “Bütün taraflara çok net bir şekilde Türkiye sınırına düşen tek bir havan mermisinin dahi misliyle mukabele göreceğini söyledik” dedi

Ve Ahmet Davutoğlu, YPG'ye Halep'ten çekileceksiniz dedi!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Erzincan’ın işgalden kurtuluşunun 98’inci yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere kente geldi. Gündemi değerlendiren Davutoğlu, Azez’te YPG’nin vurulmasına ilişkin olarak “Angajman kurallarını işletmemiz gereken bir durum ortaya çıktı” dedi. ABD Başkan Yardımcısı Biden’la görüştüğünü söyleyen Davutoğlu, “YPG derhal Azez ve çevresinden uzaklaşacak. Koridoru tekrar kırma çalışmalarında bulunmayacak. Menag Havaalanı’nı kullanma hevesine kapılmayacak ve boşaltacak. Bunları Sayın Biden’e de ifade ettim” dedi. Davutoğlu şöyle konuştu:

“Genelkurmay Başkanımızla görüştüm. Zaten haftalık görüşmemizde de Suriye’deki gelişmeleri yakından birlikte ele almıştık. Suriye bağlamındaki gelişmeler hem büyük bir insanlık trajedisini yol açıyor, hem de doğrudan tehdit haline dönüşmüş durumda. Özellikle Rusya’nın yabancı bir güç olarak neredeyse fiili bir işgal gücü olarak Suriye’nin bütün şehirlerini ve DEAŞ dışında kalan bütün muhalif grupları bombalamasından Bayırbucak’ta Türkmenlere Halep’te Kürtlere, Araplara, Türkmenlere yaptığı hava operasyonları çerçevesinde maalesef geçtiğimiz hafta Türkiye ile Halep arasındaki insani yardım koridoru kapatıldı.

Piyon örgütler

Halep şu anda aynen dün kurtardığımız Kahramanmaraş gibi, bugün kurtardığımız Erzincan gibi fiili bir kuşatma ve işgal tehditi altındadır. Oraya ulaşma koridoru kapıları kapandıkça da binlerce onbinlerce Suriyeli kardeşimiz Türkiye’ye doğru canlarını kurtarmak için mülteci hareketliliği içinde. Zaten PYD’yi piyon olarak kullanan güçlerin hedefleri de çok yoğun bir mülteci akınına sebebiyet vermek. Kuzey Suriye’de etnik demokratik yapıyı değiştirecek şekilde yüzbinlerce insanın oradan sürülmesini sağlamak, Halep’in etnik kompoziyonunu değiştirmek. Ve Halep’te sadece rejim güçlerinin ve bu güçlerin piyon olan örgütlerin olduğu bir yapı oluşturmak. Bu sebeple sınırımızdaki bütün gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Ayrıca bu saldırılar esnasında da sınırlarımıza yönelik tacizler oldu. Yani angajman kurallarını işletmemiz gereken bir durum ortaya çıktı ve aldığımız kararlar nedeniyle gerek Türkiye’ye dönük mülteci akınına izin vermemek ve mültecilerin güvenli bir şekilde bulundukları yerde kalmalarını temin etmek, gerekse açık bir şekilde PKK uzantısı olan bu güçlerin Suriye’de kendi alanlarını oluşturma çabalarının oluşturduğu tehdit karşısında evet bugün (dün) angajman kuralları çerçevesinde Azez ve civarındaki tehdit oluşturan güçlere karşı mukabelede bulunulmuştur. Bütün taraflara çok net bir şekilde Türkiye sınırına düşen tek bir havan mermisinin dahi misliyle mukabele göreceğini söyledik.” ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in görüşme talebinde bulunduğuna dikkati çeken Başbakan Davutoğlu, bunun üzerine bir görüşme yaptıklarını bildirdi. Biden’e Türkiye’nin tutumunu anlattığını söyleyen Başbakan Davutoğlu, “Her türlü tedbiri alacağımızı söyledim. Türkiye için bir YPG ve PYD’nin PKK’nın uzantısı olmakla bize dönük açık ve net bir tehdittir. Buna karşı her türlü tedbiri alırız.

Güven ortamı

Halep’ten yönelen mülteci hareketlerini zorlayacak şekilde rejimin bazı yabancı milislerin ve YPG unsurlarının yapacağı her hamle karşısında gerekli tedbirleri alırız ve Türkiye’nin sınır boylarında DEAŞ’ın da rejiminde YPG unsurlarının da olmadığı Türkiye’nin güvenliğinin sağlandığı bir ortamın temin edilmesi için de her türlü tedbiri alırız. Bunları kendilerine ifade ettim. Türkiye’nin tutumu ilkesel bir tutumdur. 2 milyon 600 bin kardeşimizi ağırlıyoruz” dedi.

PYD’ye terörist dememek ART niyet

Başbakan Ahmet Davutoğlu, terörün yeni oluşumları PYD ve YPG’nin eğitimlerini Kandil’de aldıklarını, Türkiye’yi terör kıskacına almaya çalıştıklarını belirtti.

Davutoğlu, PYD’nin duvarlarına Öcalan posterleri asıldığını anımsattı ve şöyle devam etti: “ABD Dışişleri sözcüsü fotoğrafı görmediğini söylüyor. Bu küresel güce bu evrakları en kısa sürede göndereceğimizi ifade ediyorum. PYD, PKK’nın uzantısıdır. Hem Suriye için, hem Türkiye için tehdit teşkil eden terör örgütüdür. Yönetim kadroları aynıdır. Bölgeyi takip eden herkes bunu görüyor, fark ediyor. PYD ve YPG’nin terör örgütü olmadığını söyleyen varsa art niyetlidir. Kim PYD’nin terör örgütünün uzantısı olduğunu göremiyorsa, vahim bir yanlış içinde ya da çok büyük bir art niyet içindedir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir