Ve kutlamalar başladı

Nevruz kutlamaları Güneydoğu il ve ilçelerinde başladı. Diyarbakır'ın Kulp ve Silvan ilçelerinde, Nevruz kutlamaları yapıldı.

Ve kutlamalar başladı
21 Mart Nevruz gününe 48 saat kala, Diyarbakır ilçeleri başta olmak üzere Güneydoğu bölgesinde, kutlamalara başlanırken, nevruz ateşi de yakıldı.

SİLVAN'DAKİ KUTLAMA Silvan'daki Nevruz kutlamaları için Mescit Mahallesi'de bulunan Azizoğlu Meydanı'nda sabah saatlerinden itibaren binlerce kişi toplandı. Polisler, Azizoğlu Konağı'nın duvarına pankartların asılmasına izin vermezken, Abdullah Öcalan'ın posterleri, PKK, KCK flamalarının asıldığı alana, vatandaşlar 3 ayrı noktada kurulan arama noktalarında arandıktan sonra giriş yaptı. Yöresel rengarenk kıyafetlerle alanı renk cümbüşüne çeviren vatandaşlar, Kürtçe müzik eşliğinde halay çekti.

 ÇOCUKLARIMIZ EKSİK Nevruz kutlamasına katılan DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylediği sözlerin önemli olduğunu ifade ederek, şöyle dedi: "Sen Türksün, bir Türk olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndesin. Biz Kürd'ün orada Türklüğümüzle yokuz. Son eksiğimiz, en acısıdır. Çocuklarımız eksik, çocuklarımız. Çocuklarımızın kimi dağda, çocuklarımızın kimisini sen tutukladın cezaevlerinde, çocuklarımızın kimisini sen öldürdün. Çocuklarımız eksik. Çocuklarımız istiyoruz. Senin çocukların dizinin dibinde. Gönderiyorsun Amerika'da okutturuyorsun. Çocuklarımız eksik, kardeşlerimiz eksik ve sen hala öldürerek, hala kimliğimizi inkar ederek, eksiltmeye devam ediyorsun. Ama bir şairin dediği gibi, bir ozanın dediği gibi biz öldükçe çoğalırız kork bizden." KULP'TAKİ ETKİNLİK Turgut Özal Mahallesi'nde bulunan Ünal Erkan futbol sahasında düzenlenen etkinliklere DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ali Şimşek, HDP Diyarbakır İl yöneticilerinden Nesim Gültekin, Kulp İlçe Belediye Eşbaşkanı Sadiye Süer Baran ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmaların ardında Nevruz ateşinin yakılmasıyla onlarca kişi Nevruz ateşi etrafında halay çekti.

Etkinlik karanlığın basmasına kadar devam etti.

HAKKARİ'DEKİ NEVRUZ Hakkari'deki nevruz programına katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kürsüye yöresel kıyafet ve Karadeniz yöresine ait keşandan atkıyla çıktı. Demirtaş, burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yüklenerek, "Allan bizi ve halkımızı senin gibelirin eline düşürmesin" dedi. Bitlis'teki nevruzda konuşan HDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu da "Haziran'da eğer bu parti barajı yıkmadıysa bu parti iktidara yeniliyorsa o gün kıyamet kopacak" dedi.

SINIRDA NEVRUZ Dün sabah saatlerinden itibaren nevruz için binlerce kişi yöresel kıyafetlerini giyip kutlama alanına akın etti. Alanda, 'Barış: önder Apo'nun ve Kürdistan'ın özgürlüğüdür' yazılı pankart asıldı. Alanda kurulan nevruz ateşini HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Uludere Belediye Başkanı Zeynep Üren ve partililer tarafından yakıldı. HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kürtçe yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi. Konuşmaların ardından binlerce kişi, yöresel, renga renk kıyafetlerle Kürtçe müzikler eşliğinde halay çekerek doyasıya eğlendi.

CİZRE VE KIZILTEPE Mardin'in Kızıltepe İlçesi'nde yapılan nevruz kutlamalarına HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekilleri Aysel Tuğluk ve Gülser Yıldırım'ın yanı sıra birçok parti yetkilileri, STK temsilcileri ile aday adayları da katıldı. Yüksekdağ, burada yaptığı konuşmada 2015 nevruzuna Rojava ve Kobani'deki direnişin damgasını vurduğunu belirterek, "Halkları birbirine kırdırdılar uluslararası emperyalist güçler. Uluslararası devletler, egemen, diktatör yaptılar, Mezopotamya halklarına dünyayı ve yaşamı dar ettiler. Ama artık başka bir çağın kapısı açıldı. Ortadoğu'nun, Mezopotamya'nın kadim halkları, hep birlikte, yeni bir geleceği inşa edebileceklerini bugün Rojava'da gösteriyor" dedi.

CİZREDE BÜYÜK KALABALIK Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde dün akşam, lastik yakan grupların havai fişek ve yasadışı gösterileriyle kutlanmaya başlanan nevruz, bugün Sur Mahallesi'ndeki Çarkendal Meydanı'nda binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Erkek, kadın ve gençlerin rengarenk yöresel kıyafetleriyle katıldığı Nevruz, Cizre'de coşkuyla kutlandı.

Cizre'deki Nevruz kutlamalarına, HDP Şırnak Milletvekilleri Selma Irmak, Hasip Kaplan, belediye başkanları ile aralarında Pınar Aydınlar'ın da bulunduğu çok sayıda milletvekili aday adayı katıldığı görüldü. HDP'li Kaplan ve Irmak, milletvekili aday adaylarının da arasında bulunduğu gruplarla Kürtçe müzik eşliğinde uzun süre halay çekerek eğlendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz