Vefatıyla yürekleri yakan Ramazan Hoca kimdir?

İstanbul'da namaz kılarken öldürülen Ramazan Hoca lakaplı Ramazan Pişkin kimdir? İşte hayatı...

Vefatıyla yürekleri yakan Ramazan Hoca kimdir?

DİYARBAKIRLI RAMAZAN HOCA KİMDİR?

1972 yılında Diyarbakır'da dünyaya gelen Ramazan Pişkin, kentte "Filozof Ramazan" lakabıyla da tanınıyordu. 
Eski bir videosunda İslamiyet'le ilgili kitaplar okuyarak kendini yetiştirdiğini söyleyen Pişkin, bir süre sonra çevresinden kendisine "Deli" diyenler olduğunu ve hakaretlere uğradığını belirtti. 


2015 yılından beri başta Diyarbakır Ulu Cami olmak üzere camilerde yaptığı konuşmalarla tanınmaya başlayan Pişkin, sosyal medya platformlarında yayılan videolarıyla ünlü oldu. Pişkin'in öldürülmeden kısa süre önce İstanbul'a gelerek çay ocağı açtığı öğrenildi.


Pişkin, 2020 yılında haftada bir gün mezarlıklardaki ağaçları budayarak ve tespihçilere yardımcı olarak geçimini sağladığını söylemişti. 
Ramazan Pişkin, 2022 yılında gözaltına alındı ve Elazığ'da bulunan Fethi Sekin Şehir Hastanesi Psikiyatri Bölümü'ne yatırıldı. Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 27 Mayıs 2020'de açıkladığı kararda, Pişkin'in 6 ayda bir muayene olması şartıyla serbest bırakılması kararlaştırıldı.


Söz konusu mahkeme kararı ise, 8 Ocak 2017 tarihinde, Ulu Cami'yi ziyaret eden bir kadına yönelik ''Bu şekilde dolaşamazsınız, ince giyinmişsiniz, içinizi görüyorum'' gibi sözlerle taciz, takip ve ifşa ettiği şikayetiyle başlatılan soruşturma ve "cinsel taciz suçu"ndan açılan davada verilmişti.

RAMAZAN HOCA GEÇİMİNİ NASIL SAĞLIYORDU?

Ramazan Hoca geçtiğimiz günlerde konuk olduğu Yer6 adlı YouTube kanalında geçimini nasıl sağlıyorsun sorusuna cevap verdi.
Ramazan Hoca konuyla ilgili şöyle konuştu: “Tiktok, Instagram, Youtube de zaten Diyarbakırlı ramazan hoca kanalım var. Ben açık konuşayım videolarımdan hiç para kazanmıyorum.

Kazanan insanlara da lafım yoktur. Ben herkesi kendim gibi göremem birbirimize doğru olalım Allah bizi görüyor. Ben dengeli gidiyorum. Peygamberimiz diyor her şeye haram demeyin. Allah bazı şeylere haram dememişse unuttuğundan dolayı değil rahmetindendir. Ben geçimimi Diyarbakır’dayken mezarlıkta ağaçları budardım, sulardım, temizlerdim.

Tesbih satardım. İŞKUR’da inşaatta çalıştım. 2 yıllık Adalet meslek Yüksekokulu mezunuyum. Okul okuduk, işçilik yaptık yıllarca helal temiz. 7 aya yakındır İstanbul’a da gelmişim. Çay ocağı işletiyorum. Çay, kahve, tost, kahvaltılık, su, soda ve teşbih satarım rızkımı kazanırım. Dün tüccarlığını da sevmem.

Çünkü din tüccarlığı insanı aşağılık durumuna düşürür. Uyarıcılar asla dinle geçinemezler. Bütün peygamberler de çalışmış çalışmak zorundayız. Asla din tüccarlığı da yapmam” Diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Olay, dün saat 14.00 sıralarında Cerrahpaşa Mahallesi'nde Ramazan Pişkin'e ait çay ocağında meydana geldi. Pişkin'in bıçaklandığını gören vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi aldı. İlk müdahalesi sağlık ekipleri tarafından olay yerinde yapılan Pişkin, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Pişkin yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Polis, olayın ardından kaçan saldırganın yakalanması için çalışma başlattı. Ve kısa bir sürede yakalandı. 

RAMAZAN HOCA’NIN TAZİYE EVİ NEREDE?
Ramazan Hoca’nın ailesi Kayapınar ilçesinde bulunan Hz. Hamza Cami’de (Gaziler Son Durak-Diyarbakır) taziyeleri kabul edecek.

DİYARBAKIR TEK YÜREK OLDU
Diyarbakırlı olan Ramazan Hoca lakaplı Ramazan Pişkin'in ölüm haberi memleketi Diyarbakırda da büyük bir tepkiye neden oldu. Cenaze kente geldikten spnr imkanı olan herkes Ulu Camiye akın etti.Dillerde tekbir sesleri gözlerde öfke vardı.  

SOSYAL MEDYA AYAĞA KALKTI
Ramazan hocanın vefat haberi yayıldıktan sonra onu tanıyan tanımayan herkes sosyal medyadan tepki gösterdi. Başta büyük sosyal medya hesapları olmak üzere herkes saldırıyı kınadı. Katilin bir an önce bulunmasını istedi.

HABER MERKEZİ
 

Kaynak: Diyarbakır Söz