(Video) Atina'nın Türkiye planı ortaya çıktı

Yunan basınından itiraf gibi bir 2023 analizi geldi. Türkiye'nin Mavi Vatan'ı uygulamaya koyacağını ifade eden bir Yunan gazetesi, Atina'nın çare için yine Batı'ya gitmesi gerektiğinden bahsetti.

(Video) Atina'nın Türkiye planı ortaya çıktı

Türkiye'de yeni kabinenin açıklanmasının ardından seçime giden Yunanistan, Atina'daki geçici hükümetin Türkiye Yüzyılı kabinesi karşısında ne yapacağını masaya yatırmış durumda.

Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'i mercek altına alan Yunan basını, özellikle bu iki ismin Yunanistan konusunda nasıl bir politika izleyeceğini düşünmekte.

Yunan basını eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun kıta sahanlığını ve hava sahasını, Yunan adalarının askerden arındırılmasını, Batı Trakya'daki Türk azınlığının haklarını ve Yunan adalarını sıklıkla gündeme getirdiğine dikkat çekiyor.

Yunan basınında yer alan bir haberde Türkiye'nin olası Yunanistan stratejisi için bazı planları masaya yatırdığından bahsedildi. Buna göre Türkiye'nin ilk planı içinde adaların silahsızlandırılması var.

Haberde Türkiye'de yaşanan Kahramanmaraşlı depremde nedeniyle her ne kadar iki ülke arasında Ege'de askeri tatbikat yapılmaması için bir moratoryum kabul edilse de bu durumun çok uzun sürmeyeceğine dikkat çekildi.Bu nedenle de geliştirilen ilk stratejinin Türkiye'nin bu talebini bertaraf etmeye yönelik olması gerektiği vurgulandı. Türkiye'yi 'saldırgan' olarak niteleyen gazete, Türk ordusunun oldukça güçlü olduğuna ve bu nedenle de Yunanistan'ın hazırlıklı olması gerektiğini belirtti.

Gazetenin bir diğer değindiği nokta ise Türkiye'nin uluslararası alandaki gücü oldu. Türkiye'nin Rusya ile olan iyi ilişkilerinden dolayı Ankara'yı karşısına almak istemeyen Batı'nın Türkiye ile ilişkilerini iyi tutacağına dikkat çekildi.

Haberde, "Her ne kadar Batı, Türkiye ile arasını bozmak istemese de Yunanistan'ın kontrolündeki bir Ege'yi her zaman daha çok isteyecektir" denildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz