Yasak, yıkım bitinci kalkar

Vali Aksoy, Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı uygulanan bölgelerle ilgili olarak; "Sokağa çıkma yasağı yıkım bitince kalkacak" dedi.

Yasak, yıkım bitinci kalkar

İl Valisi Hüseyin Aksoy, merkez Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağının yıkım işlerinin bitikten sonra kaldırılacağını açıkladı.

2016 yılı değerlendirme toplantısında, basın mensuplarının Sur ilçesindeki çalışmalarla ilgili sorularını da yanıtlayan Vali Hüseyin Aksoy, Sur’un Türkiye ve dünya için önemli bir konuma sahip olduğunu belirterek, yapılan rekreasyon çalışmalarının titizlikle devam ettiğini de ekledi. Aksoy, Surdaki sokağa çıkma yasağının yıkım işlemlerinin ardından kaldırılacağını söyledi.

Sur'da zarar gören su ve kanalizasyon şebekesi ile ilgili çalışma için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İller Bankası Genel Müdürlüğünce ihale yapıldığını kaydeden Aksoy, inşaatın yüzde 30'unun tamamlandığını aktardı. Hazreti Süleyman Camisi'nin karşısındaki alanda rekreasyon çalışmaları ile ilgili de ihalenin yapıldığını, müteahhit firmanın çalışmalara başladığını anlatan Aksoy, şöyle konuştu:

SUR'UN YENİDEN İNŞASI

"“Hz. Süleyman Camiinin karşısındaki alanın rekreasyon alanı haline dönüştürülmesiyle ilgili ihale yapıldı. Müteahhit firma şu anda çalışmalarını yapıyor. Bu çalışma 2012 tarihinde başlayan bir çalışmanın devamıdır. Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi, Diyarbakır Valiliği ve TOKİ arasında yapılan bir protokol çerçevesinde yapılıyordu. Fakat son 3 yıldır kamulaştırma yetkisi TOKİ’den Büyükşehir Belediyesine verilmişti. Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesi bu çalışmayı yapmayınca TOKİ bu yetkiyi Diyarbakır Valiliğine devretti. Diyarbakır Valiliği bu kamulaştırma işlerini hızlıca tamamladı. Oradaki vatandaşlarımızın da hızlıca oradan taşınmasını sağlayarak oradaki binaları yıktık ve rekreasyon alanı olarak şu anda çalışmaları başlattık.”

MELİKAHMET CADDESİ

Sur ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği protokol kapsamında Gazi ve Melikahmet caddelerindeki sokakların bazalt taşıyla yeniden yapılması, ışıklandırılması ve sokak mobilyalarının yapılmasıyla ilgili çalışmalara önümüzdeki bir iki ay içerisinde başlanacağını ifade eden Aksoy, “Dicle Vadi projesi olarak adlandırılan projenin birinci Etabı tarihi On Gözlü Köprü yanında ihalesi yapılarak çalışmalara başlandı. Ulu Cami ile Yanık Çarşı arasındaki bölgenin sokak sağlıklaştırması ile ilgili ihale yapıldı ve çalışmalar devam ediyor. Ortak protokol çalışmaları neticesinde Gazi Caddesi ve Melikahmet Caddesi’nin tamamen sokaklarının bazalt taşla yeniden yapılması, ışıklandırması ve sokak mobilyalarının yapılması ile ilgili çalışma başlayacak.” diye konuştu.

TARİHİ YAPILARIN KORUNMASI

Surla ilgili çalışmaların titizlik ve hassasiyetle yürütüldüğüne vurgu yapan Aksoy, “Sur ilçesinin bir an önce önceki döneminden daha iyi bir konuma gelecek şekilde olması bakımından başta Çevre ve Şehircilik Bakanımız olmak üzere bütün bakanlarımızın koordinasyonunda bu çalışmaları sürdürüyoruz. Sur, Diyarbakır için çok önemli. Sur, Türkiye ve dünya için de çok önemlidir. Sur, Diyarbakır için ticari anlamda önemli bir merkezdir. Sur önceki dönemlerden daha canlı hale gelmesi bakımından önemsediğimiz bir yer. Özellikle iç kalenin yapılmış çalışmaları belirli bir aşamaya gelmesi, Hz. Süleyman Camiinin karşısının rekreasyon alanının tamamlanmasını bekliyoruz. Biz Melikahmet ve Gazi Caddesi’ne ilave olarak Hz. Süleyman Camii’ne ve İç Kale’ye doğru sokak sağlıklaştırması ve iyileştirmesi konusunda çalışıyoruz. Bir bütün halinde Sur’u daha iyi bir noktaya taşıyacak, çalışmaları gerçekleştireceğiz. Bu anlamda çalışmalarımızı büyük bir titizlikle sürdürüyoruz.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz