Yaşananlardan ders çıkarılmalı

Prof. Dr. Okan Tüysüz harita paylaştı: Geçmişe bakarsanız gelecekte nerede deprem olacağını görürsünüz

Yaşananlardan ders çıkarılmalı

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Twitter hesabından harita paylaştı. Tüysüz, “Geçmişte nerelerde deprem olmuş bakarsanız gelecekte nerelerde olabileceğini de görebilirsiniz" dedi.

Kahramanmaraş depremlerinin ardından yurttaşlar yaşadıkları bölgelerin depreme ilişkin riskleri konusunda endişesini sürdürüyor.

Sosyal medya hesabı üzerinden yurttaşların sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Okan Tüysüz, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Geçmişte nerelerde deprem olmuş bakarsanız gelecekte nerelerde olabileceğini de görebilirsiniz" diyerek harita paylaştı. "Depremler aynı faylar üzerinde belli zamanlarda (bazen yüzlerce, bazen binlerce yıl) oluşur" diyen Tüysüz şunları söyledi:

DEPREM HARİTASI

"Kara vd (2020) Yumurtalık fayı üzerinde açtıkları ve yeri haritada gösterilmiş olan hendeklerde yaptıkları kazılara göre bu fay üzerinde 1300 ile 1500 yıldır yüzey yırtılmasıyla sonuçlanmış (6 dan büyük deprem anlamına gelir) bir deprem oluşmadığını, ancak MÖ 5000 ile MS 720 yılları arasında depremler belirlendiğini, 41 km lik bu fayın 6.9 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğunu belirtmişlerdir.

Bu tür geniş aralıklarla deprem üreten ve verisi sınırlı fayların gelecekte ne zaman deprem üreteceğini kestirmek çok zordur."

Kaynak: Diyarbakır Söz