Yasin Börü davasında avukatın ilginç savunması

Diyarbakır'da 6-7 Ekim 2014'te, Kobani (Ayn el-Arap) bahanesiyle gerçekleştirilen izinsiz gösterilerde Yasin Börü, Ahmet Dakak, Riyat Güneş ve Hasan Gökguz'un öldürülmesiyle ilgili 21'i tutuklu 41 sanığın yargılandığı davaya, avukat beyanlarının alınmasıyla devam edildi.

Yasin Börü davasında avukatın ilginç savunması

Güvenlik gerekçesiyle Diyarbakır'dan Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesine nakledilen davanın duruşmasına, şikayetçiler ve tarafların avukatları katıldı. Sanıklar, Hasan Aldemir, Cihan Yıldız ve Rıdvan Baş, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla duruşmada hazır edildi. Duruşmaya, müdahil Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının avukatı Serpil Penez Şahin de katıldı.

Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu'nun önceki celsede alınan ara kararların sonuçlarını bildirmesinden sonra avukatların beyanına geçildi.

Sanık Cevher Türk'ün avukatı Mehmet Baki Aksoy, müvekkili aleyhine sanık Sedat Çoban'ın ilk teşhis beyanının dışında başka bir delil bulunmadığını öne sürerek, "Söz konusu sanık, bu sırada askerde olan veya tutuklu bulunan kişilerin dahi olaya karıştığını belirtmiştir. Beyanının doğru olmadığı ortadadır. Siyasi bir kişiliği bulunmayan müvekkilim, sabıkalı bir hırsızdır. Bu tür siyasi olaylarla ilişkisi bulunmayan müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum." dedi.

Sanık Ahmet Tanrıverdi'nin avukatı Harun Reşit Birbilen ise suçlamaları kabul etmediklerini, müvekkilinin 6-7 Ekim'de askerde bulunduğunu belirterek, beraatını istedi.

- "Müvekkilimde adrenalin bozukluğu var"

Suça sürüklenen çocuk A.S'nin avukatı Muhammet Emin Çoban, müvekkilinde adrenalin bozukluğu rahatsızlığı bulunduğunu, bu nedenle böyle bir olaya karışmasının mümkün olmadığını söyledi. Çoban, "Müvekkilimin rahatsızlığı göz önünde bulundurularak bu hususta bir rapor alınmasını talep ediyoruz. Adli sorun olmadığı için talebi reddettiğinizi gördük. Müvekkilimizin bu fiili gerçekleştiremeyeceği için bu raporu talep ediyoruz." diye konuştu.

Sanık Ali Güven'in avukatı Sinan Tanrıkulu da müvekkili aleyhinde daha sonradan dönülen atfı cürüm niteliğindeki Sedat Çoban ve Mecnun Akkoyun'un hazırlık beyanından başka aleyhe delil bulunmadığını savunarak tahliye istedi.

Firari sanık Ersin Filizer'in avukatı Şiraz Baran ise müvekkili hakkındaki yakalama kararının kaldırılmasını istedi. Baran, tutuklanmama garantisi verilirse müvekkilini mahkemede hazır edebileceğini söyledi.

Diğer sanık avukatları da müvekkillerinin tahliye ve beraatlerini talep etti.

Mağdur ve katılanların avukatları Hasan Bozdaş, Mehmet Karadağ, Şaban Dalgın, Abdulgani Orhan, Gülden Sönmez ve Mehmet Ener, sanıkların tutukluluk hallerinin devamını ve cezalandırılmalarını istedi.

Savcı Abdurrahman Yalçın, tutuklu sanıkların üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyeti, kaçma şüphesi, suçu işlediklerine dair kuvvetli şüpheyi gösterir somut deliller ve adli kontrol tedbirinin yetersiz kalacağını değerlendirerek tutukluluk halinin devamı talebinde bulundu.

Kısa bir mütalaanın ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına, firari sanıklar Ersin Filizer, Burhan Ay ve İsa Özel hakkında çıkarılan yakalama emrinin devamı ve infazların beklenmesine hükmedip, duruşmayı 25 Ocak 2017'ye erteledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler