Yeşil Sol Parti ve HDP'nin Mutabakat Komisyonu toplandı

Yeşil Sol Parti ve HDP'nin Aday Mutabakat Komisyonu, iki dönem kuralını esnetmeme kararı aldı. Cezaevlerinden aday göstermeme kararı alan komisyon, siyasi yasak istenen isimlerle ilgili değerlendirmeyi sonraki toplantıya bıraktı.

Yeşil Sol Parti ve HDP'nin Mutabakat Komisyonu toplandı

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) genel seçimlerde aday belirlemek üzere bir araya gelen Aday Mutabakat Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. 

İKİ DÖNEM KURALI ESNETİLMEYECEK

Parti kaynaklarından edinilen bilgilere göre, genel seçimlerde iki dönem kuralı esnetilmeyecek. HDP Eş Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın da aralarında bulunduğu 16 milletvekili iki dönem kuralına takılıyor. TBMM Başkan Vekili Nimetullah Erdoğmuş, TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, DTK Eş Başkanı ve HDP Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, Batman Milletvekili Feleknas Uca, Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, İstanbul Milletvekili Hüda Kaya, Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Tunceli Milletvekili Alican Önlü ve Bitlis Milletvekili Mahmut Cevdet Gaydalı’nın iki dönem kuralına takılıyor. Geçmişte HDP’de eş başkanlar için esnetilen iki dönem kuralının önemli isimler için esnetilebileceği belirtiliyor. Bu isimler arasında, oy oranı yüksek ancak şimdiye kadar milletvekili çıkarılmayan merkezlerden aday gösterilmesi bekleniyor.

CEZAEVLERİNDEN ADAY GÖSTERİLMEYECEK 

Yüzlerce yöneticisi ve üyesi tutuklu olan HDP, komisyonda yürütülen tartışmalar sonucunda cezaevlerinden aday gösterilmemesine karar kıldı. 2018 Genel Seçimlerinde Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Hakkari’den milletvekili seçilmesine rağmen uzun süre cezaevinde tahliye edilmemişti. Seçimlere büyük önem atfeden HDP ve Yeşil Sol Parti, iktidarın oyunlarına karşı cezaevlerinden aday gösterilmemesine karar verdi.

SİYASİ YASAK İSTENEN İSİMLER  

Mutabakat Komisyonu, Anayasa Mahkemesi’nde devam eden kapatma davası kapsamında 687 kişi hakkında siyasi yasak isteniyor. Mevcut 59 milletvekilinde 56’sı hakkında siyasi yasak talep edilirken, bu isimler arasında Eş Genel Başkanlar Buldan ve Sancar da var. HDP’nin siyasi yasak istenmeyen üç milletvekili ise Erol Katırcı, Abdullah Koç ve Ali Kenanoğlu. 14 Mayıs seçimleri için oluşturulan aday belirleme komisyonu, AYM’nin vereceği olası kararı da gözeterek aday belirlemeye çalışıyor. HDP, AYM’de devam eden davanın seçim sonrasına bırakılmasını talep etmiş ancak AYM bu talebi reddedilince seçimlere Yeşil Sol Parti çatısı altında girmeye karar vermişti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler