Yol haritasını çizen görüşme

Ortadoğu'da Kürtler için çizilecek yol haritasında belirleyici rol alacak olan Kuzey Irak zirvesi dün yapıldı. Davutoğlu-Barzani, Erbil'deki karargahta görüştü.

Yol haritasını çizen görüşme

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşmek için Erbil'e gitti. Davutoğlu, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesut Barzani ile yaptığı görüşmesine ilişkin, ''Türkiye'nin beklentileri çok açık. Kendileriyle bölgeyle ilgili hem vizyonumuzu hem de kaygılarımızı açık bir şekilde paylaştık. Bölgesel yönetim mesajımızı aldı'' dedi.

AKŞAM SAATLERİNDE

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Kuzey Irak'ta Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşmek için Erbil'e gitti. Davutoğlu'nu Erbil Havaalanı'nda Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Necirvan Barzani karşıladı.

ÇELİK'TE EŞLİK EDİYOR

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yanında Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Türkiye'nin geri çağırdığı Suriye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhan ile birlikte saat 17.30 sıralarında Kuzey Irak'ın Erbil kentine gitti.

BARZANİ KARARGÂHINDA

GAP uçağıyla gelen Dışişleri Bakanı Davutoğlu ve yanındaki heyeti, Erbil Uluslararası Havaalanı'nda Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Necirvan Barzani karşıladı. Karşılamanın ardından Davutoğlu ve Barzani, Kürt yönetiminin başbakanlık konutuna geçti.

 

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK

Bakan Davutoğlu ile Mesut Barzani ile kendilerine eşlik eden heyetler görüşmelere başladı. Ahmet Davutoğlu ve Necirvan Barzani, görüşmelerin ardından birlikte iftar yemeği yiyecek. Bakan Davutoğlu'nun ziyareti nedeniyle Erbil'de çok sıkı güvenlik önlemleri alındı.

 

MESAJIMIZI İLETTİK

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Barzani ile 3,5 saatlik görüşmesinin ardından Erbil Valisi Nevzat Hadi ile teravih namazını kılmak için Celil El-Hayat Camisi'ne gitti. Namazın ardından basın mensuplarına kısa bir açıklama yapan Davutoğlu, şöyle konuştu:

 

GÖRÜŞME OLUMLU

''Türkiye'nin beklentilerini çok açık bir şekilde Barzani yönetimine ilettik. Bölgesel yönetimle öncelikle Suriye başta olmak üzere terörle mücadele konularında görüşmeler yaptık. Türkiye'nin beklentileri çok açık. Kendileriyle bölgeyle ilgili hem vizyonumuzu hem de kaygılarımızı açık bir şekilde paylaştık. Birlikte atılacak adımlar üzerine anlayış birliğimiz var. Ayrıca gelecekle ilgili kaygılarımızı da paylaştık. Bölgesel yönetim mesajımızı aldı.'' Davutoğlu, bugün de Erbil'de temaslarına devam edecek.

 

SABAHKİ PROGRAM YOĞUNDU

Davutoğglu, Kuzey Irak gezisi öncesi sabah saatlerinde hayli yoğun bir trafik içerisinde oldu. Davutoğlu ilk önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. AK Parti Genel Merkez'de gerçekleştirilen görüşme, yaklaşık 1.5 saat sürdü. Görüşmede Davutoğlu'nun yapacağı ziyarete ilişkin ayrıntıların ele alındığı öğrenildi.

 

SURİYE'DEKİ KÜRTLERİN EĞİTİMİ

Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani'nin 'Suriye'deki Kürtlere askeri eğitim verdik' açıklamasına Başbakan Erdoğan sert tepki göstermiş ve Davutoğlu'nun Kuzey Irak'a resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurmuştu.

 

MİT MUSTEŞARI FİDAN

Başbakanla görüşmenin ardından Davutoğlu MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile görüştü. Görüşmenin içeriği kamuoyuna açıklanmazken, Fidan'ın görüşmeye bir hayli dosya ile geldiği bildirildi. Özellikle, PKK'ya yakınlığıyla bilinen Suriye'nin Kuzeyindeki PYD ve son olarak Kuzey Irak'ta Suriyeli gençlerin "silahlı eğitim" görmeleri üzerine durulduğu öğrenildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz