Görüş Bildir

Dünya Edebiyatının üstadı Nazım Hikmet, 114. doğum gününde Nilüfer Belediyesince anıldı

Nazım Hikme'in doğum günü kutlandı. Nilüfer Belediyesi, doğumunun 114. yılında Nâzım Hikmet’in belgeselini sevenleri ile buluşturdu.

Dünya Edebiyatının üstadı Nazım Hikmet, 114. doğum gününde Nilüfer Belediyesince anıldı

Nilüfer Belediyesi, doğumunun 114. yılında Nâzım Hikmet’in belgeselini sevenleri ile buluşturdu.

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen özel gecede, özgürlüğüne konan sınırlara rağmen, ümidini kaybetmeden, sanatının en güçlü örneklerini Bursa Cezaevi’nde veren çağdaş dünya edebiyatının en seçkin isimlerinden Nâzım Hikmet, anlamlı etkinliklerle anıldı. Anma gecesine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nâzım Hikmet ile aynı hapishanede kalan İbrahim Balaban ve ailesi, Nâzım tanıkları ile tanıkların aileleri, akademisyenler, şairler, yazarlar, PEN Uluslararası Yazarlar Derneği üyeleri, Türkiye Yazarlar Sendikası Yönetim Kurulu üyeleri, Edebiyatçılar Derneği üyeleri ve çok sayıda Nâzım dostu katıldı. Gecede Nâzım Hikmet’in ‘Vasiyet’ adlı şiirinde de yer verdiği isteğini gerçekleştirerek Müşküle Köyü’ne çınar dikilmesine öncülük eden İznik Müşküle Köyü eski Muhtarı Fevzi Kavuk da yer aldı.

Anma etkinlikleri Nâzım Hikmet’in Bursa Cezaevi’nde kaldığı yıllarda ürettiği yüzlerce şiirden seçkilerin yer aldığı ‘Yapraklara Dallara’ sergisiyle başladı. Nâzım dostları sergide şiirler arasında yolculuk yaptı. Gecede Nilüfer Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güney Özkılınç’ın ‘Nâzım’ın Bursa Yılları’ adlı eserinden yola çıkılarak hazırlanan Bursa’nın Nâzım’ı belgeselinin dünya galası yapıldı. Büyük ilgi gören belgeseli, salonda yer kalmaması nedeniyle çok sayıda kişi de Nâzım Hikmet Kültürevi’nin fuayesinde led ekrandan izledi.

Gecede konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Bu özel günde, Nâzım’ın Bursa esaretinin yakından tanığı olan, onunla birebir aynı hapisliği yaşayan konuklarımız da aramızda. Bizimle bir arada olmaları büyük onur" dedi.

Bursa’nın Nâzım’ı belgeselinin ilk kez izlenime sunulduğuna dikkat çeken Başkan Bozbey, "Bu önemli belgeselin dünya galasına ev sahipliği yapmak, bu belgeselin sizlerle buluşturulması bizim için büyük onur. Projede emeği geçenlere yürekten teşekkür ediyorum. Büyük Usta’nın 114’üncü yaşında, sizlere bir armağanımız da Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez, Nâzım Hikmet anısına basılan pul ve ilk gün zarfı. Nâzım Hikmet’in mücadeleyle geçen, eşsiz edebi kişiliğinin bir kez daha hatırlanması için belediyemiz ve PTT işbirliğiyle bir kez daha bir ilke imza attık. Onu sahiplenen, umudumuzu onunla yeşerten bir kentiz” dedi.

Nilüfer Belediyesi, PTT işbirliğiyle Türkiye tarihinde Nâzım Hikmet adına ilk kişisel pul çıkarıldı. Hazırlanan bu çok özel pul ve ilk gün zarfları geceye katılanlara armağan edildi.

Gece, Hasan Yükselir’in ‘Sevda Ateşten Bir Gömlek’ isimli konseriyle son buldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir