Hale Soygazi ile evlilik yapan Akil insan Murat Belge'ye eski eşine ödediği nafakadan gına geldi, dava açtı, kimdir?

Yeşilçam'ın müdavimi Hale Soygazi ile evli olan Akademisyen Murat Belge; 1997 yılında boşandığı eşi Mahmure Taciser Ulaş'a artık nafaka ödemeyeceğim diye iyan bayrağını açarak dava açtı. Hale Soygazi ile evlilik yapan Murat Belge'nin açtığ dava sonucu ne oldu kimdir?

Hale Soygazi ile evlilik yapan Akil insan Murat Belge'ye eski eşine ödediği nafakadan gına geldi, dava açtı, kimdir?

Yeşilçam'ın müdavimi Hale Soygazi ile evli olan Akademisyen Murat Belge; 1997 yılında boşandığı eşi Mahmure Taciser Ulaş'a artık nafaka ödemeyeceğim diye iyan bayrağını açarak dava açtı. Hale Soygazi ile evlilik yapan Murat Belge'nin açtığ dava sonucu ne oldu kimdir?

 İstanbul Aile Mahkemesi’ne açılan davada Murat Belge, 1997 yılında boşandığı Mahmure Taciser Ulaş’a ödediği bin 400 dolarlık nafakanın kaldırılmasını talep etti. Birikmiş 395 bin liralık nafaka borcunu bir defada ödeyen Murat Belge, “Zora düştüm” dedi. Kirada oturduğunu ve kendine ait bir gayrimenkulü bulunmadığını belirten Belge, eski eşinin ise kendine ait bir evi ve ayrıca emekli maaşı bulunduğunu ifade etti.

Belge’nin avukatı, “Mahkeme kararıyla hükmedilen birikmiş 395 bin liralık nafaka bedeli davalıya ödenmiştir. Bu ödeme müvekkilimi oldukça sıkıntıya sokmuştur. Başkaca bir iş yapamaması nedeniyle ekonomik olarak zor durumdadır. Yoksulluk nafakasının kaldırılmasını istiyoruz” dedi. Ulaş ise, “Kirada oturduğunu söyleyen davacının Gümüşsuyu’ndaki evi, moda ve tasarım dergilerine çıkacak düzeyde” diyerek davanın reddini istedi.

MURAT BELGE BİYOGRAFİSİ

Yazar, çevirmen, siyasi aktivist, akademisyen

Türkiye'nin en tanınmış sol görüşlü aydınlarından biridir.

Murat Belge, 16 Mart1943 tarihinde Ankara’da işadamı ve Demokrat Parti milletvekili Burhan Asaf Belge'nin oğlu olarak doğmuştur. Annesi Cavide Hanım'dır. Yazar Yakup Kadri Karaosmanoğlu, halası Leman Hanımın kocasıdır.

İstanbul Nişantaşı'nda High School'da (şimdiki Nişantaşı Anadolu Lisesi) yatılı öğrenim gördü

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü 1966yılında bitirdi. Aynı üniversitede asistanlık ve doktora yaptı. Doktora teziChristopher Caudwell üzerinedir. 1980’de doçent, 1997’de profesör oldu.

1982’de YÖK’ün oluşturulmasından sonra üniversiteden istifa etti.

1970 yılında Halkın Dostları ve 1975 yılında Birikim dergilerinin kurucuları arasında yer aldı. Demokrat ve Cumhuriyet gazetelerinde yazdı.

1983 yılında Yeni Gündem dergisinin ve 1984 yılında İletişim Yayınlarının genel yayın yönetmenliğini üstlendi. Yeni Gündem dergisinde bir dönem Sadık Özben takma adıyla mizah yazıları yazdı. Ayrıca İstanbul'un tarihi bölgelerinde düzenlediği kültür turlarıyla tanındı; yemek ve mutfak kültürü ve geziye ilişkin kitaplar, gezi rehberleri ve popüler tarih kitapları yazdı.

W. Faulkner, James Joyce, Patrick White, Dickens gibi yazarların kitaplarını Türkçeye çevirdi.

12 Mart döneminde tutuklandı. İki yıl cezaevinde kaldı. 1974'te üniversiteye döndü.

Murat Belge, Bilgi Üniversitesinde öğretim üyesi görevinde bulundu. HelsinkiYurttaşlar Derneğinin uluslararası başkanlığını da yaptı. Açık Radyo’da ve NTV’de yayınlanan Gerçek Orada Bir Yerde programlarında yer aldı.

24 Mayıs 2008′e kadar Radikal gazetesinde köşe yazarlığı yaptı ve Taraf gazetesinde halen köşe yazarlığı yapmaktadır.

Murat Belge, 2006 yılında 10 yıldır birlikte olduğu sinema oyuncusu Hale Soygazi ile evlendi.

Murat Belge, 3 nisan 2013 tarihinde Ak Parti Hükümeti tarafından açıklanan ve barış sürecini yönetecek olan 63 kişilik Akil insanlar listesine Güneydoğu Anadolu Bölgesinden girmiştir.

HALE SOYGAZİ BİYOGRAFİSİ

Oyuncu. Türk sinemasının önemli aktrislerinden biri olan Soygazi, oyunculuk kariyeri boyunca başarılı yapımlarda rol almış, Antalya Altın Portakal Film Festivali'nce iki kez en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülmüştür. Güçlü ve ayakları üstünde duran kadın rollerini başarıyla canlandırmış, Vurun Kahpeye,Maden, Bir Yudum Sevgi, Kadının Adı Yok, Usta Beni Öldürsene ve Cazibe Hanımın Gündüz Düşleri isimli filmleriyle hafızalara kazınmıştır. Hale Soygazi, 6 Mayıs 1950 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Erenköy Kız Lisesi'nden mezun olduktan sonra Fransız Filolojisi bölümünde eğitim almak için üniversiteye kaydoldu. Ancak henüz ikincisınıftayken okulu bırakıp mankenlik kursuna katılmak için İsviçre'ye gitti. Türkiye'ye döndükten sonra manken ve fotomodel olarak çalışmaya başlayan oyuncu, 1973 yılında Saklambaç Gazetesi'nce düzenlenen Türkiye Güzellik Yarışması'na katıldı ve birinci oldu.Avrupa Güzeli de seçildikten sonra oyunculuk yapması yönünde teklifler almaya başladı.

İlk filmi Natuk Baytan'ın yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı, başrollerini Kadir İnanır'la paylaştığı Ölüme Koşanlar isimli yapımdı. Ardından Mahkum, Fatihin Fedaisi Kara Murat, Bir Garip Yolcu ve Vurun Kahpeye isimli filmler geldi ve Soygazi bu yapımlarla geniş kitlelere ulaşma fırsatı buldu. Oyuncuk kariyerinde zaman içinde önemli bir yol alan aktris, 1978 yılında Yavuz Özkan'ın yönetmenliğini yaptığı, Cüneyt Arkın ve Tarık Akan'lı oyuncu kadrosuyla dikkat çeken Maden isimli filmde canlandırdığı karakterle Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görüldü.

Şarkıcı Ahmet Özhan'la aktörün ilk sinema deneyimi olan Çocuğumu İstiyorumadlı yapımda başrolleri paylaşan Soygazi, kısa bir süre sonra Özhan'la evlendi. Çiftin 1976'da başlayan evlilikleri uzun ömürlü olmadı ve kısa bir süre sonra boşanmayla sonuçlandı.

Hale Soygazi müzikle de ilgilendi ve bir dönemin oyuncu-şarkıcı furyasında o da yer aldı. Ancak bu süreç de uzun soluklu olmadı ve aktris film çalışmalarına yoğunluk kazandırdı. Kariyerini taçlandıran 1978 tarihli Maden filminden sonra1984 yılına kadar bir yapımda yer almayan Soygazi sinemaya oldukça güçlü bir şekilde geri döndü. Zira, Atıf Yılmaz'ın yönetmenliğinde çekilen Bir Yudum Sevgi aktrise ikinci kez Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi kadın oyuncu ödülünü kazandıracaktı. Bir Yudum Sevgi'yi Bir Yudum Cennet ve hemen ardından Kadının Adı Yok izledi. 1997 yılında izleyiciyle buluşan ve yönetmen koltuğunda Soygazi'nin bir süre birlikte olduğu Barış Pirhasan'ın olduğu Usta Beni Öldürsene ise çeşitli festivallerden farklı dallarda 5 ödül aldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler