Kentsel koruma!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'ın Sur İlçesi için yapılacakları anlatırken, "Sur'da öncelikle şunu belirteyim, sıradan bir çalışma yapmayacağız. Kentsel dönüşüm diye de bir kavram da kullanmıyoruz, Sur için. Kentsel koruma ve yenileme kavramı çerçevesinde Sur'a yaklaşıyoruz" dedi.

Kentsel koruma!

DİYARBAKIR-Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Şırnak'ın Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerindeki temaslarının ardından geldiği Diyarbakır'da Vali Hüseyin Aksoy, kamu kuruluşlarının müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantı öncesinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Yılmaz, 6 mahallesinde sokağa çıkma yasağı süren merkez Sur İlçesi'nde güvenlik güçlerinin operasyonları tamamladığını ve arama tarama faaliyetlerini sürdürdüğün belirtti. Yılmaz, Sur'un bir mahallesinde sokağa çıkma yasağını kaldıracaklarını söyledi.  Bakan Yılmaz, şöyle dedi:

ŞU AN İNCE ARAMA YAPILIYOR

"Sur'da şu anda operasyonlar bitmiş durumda ama ince arama dediğimiz daha detaylı bir çalışma da sürdürülüyor. Bu da yine halkımızın güvenliği için yarın Allah korusun orada bir kıyıda, köşede kalmış bir patlayıcı madde, bir zararlı unsur halka zarar verir. Dolayısıyla bu ince elenip sık dokunarak tamamıyle bir güvenli oluşturma yönünde çalışmalar devam ediyor. Ama bir taraftan da aşama, aşama da toplumumuzun sıkıntılardan kurtulması için çalışmalar yürütüyoruz. İlk aşamada Cevatpaşa Mahallesi'ni tamamen açacağız. Orası artık sokağa çıkma yasağının olmayan bir alana dönüşecek ve bir ölçüde bir rahatlama getirmiş olacağız. Dabanoğlu Mahallesi'ni kısmen, güvenlik şartlarını dikkate alarak kısmen açacağız. Gazi Caddesi'ni ise tamamen açacağız. Bu şekilde bir miktar rahatlama sağlamış olacağız. Geriye kalan alanlarda da güvenlik şartları düzeldikçe peyderpey bu durum ortadan kaldırılmış olacak."

"SURİÇİNDE TOKİ'NİNG ÖREVİ OLMAYACAK"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Sur İlçesi ile ilgili daha kapsamlı bir çalışma başlatacaklarını belirterek, "Sur'da öncelikle şunu belirteyim, sıradan bir çalışma yapmayacağız. Kentsel dönüşüm diye de bir kavram da kullanmıyoruz, Sur için. Kentsel koruma ve yenileme kavramı çerçevesinde Sur'a yaklaşıyoruz" dedi.

Diyarbakır'da kentsel dönüşüm ihtiyacı olduğunu da anlatan Bakan Yılmaz, "Sur'un dışında TOKİ çok kapsamlı çalışmalar yürütecek ama Suriçi'ne ilişkin TOKİ'nin bir görevi olamayacak, Sur dışında diyelim TOKİ kentsel dönüşüm gerekecek çalışmalar yürütecek. Suriçi'ne dönük olarak tarihi, kültürel değerlerimizin olduğu alanlarda, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür Turizm Bakanlığı sorumluluk üstlenecek" diye konuştu.

SUR'A YAKIŞIR BİR YOL HARİTASI

Sur için yapılacak çalışmalarda kentin dinamiklerine danışarak, konuşarak süreci tamamlayacaklarını belirten Yılmaz, "Sur'a yakışır bir yol haritasını hep birlikte hayata geçireceğiz" dedi. Bakan Yılmaz'ın konuşmasının ardından Vali Hüseyin Aksoy, katılımcılara brifing verirken, toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz