Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan’dan Şok Kareler! Kösem Sultan Ne Zaman Başlıyor?

Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan, çekimleri devam ederken sosyal paylaşımı ile dizinin takipçileri tarafından oldukça ilgi gördü. Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan yeni bölümü ne zaman ekranlara geleceği merak edenlere işte cevabı.

Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan’dan Şok Kareler! Kösem Sultan Ne Zaman Başlıyor?

Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan, çekimleri devam ederken sosyal paylaşımı ile dizinin takipçileri tarafından oldukça ilgi gördü. Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan yeni bölümü ne zaman ekranlara geleceği merak edenlere işte cevabı. Star TV’de Kasım ortasında ekrana gelecek ’Muhteşem Yüzyıl Kösem’in çekimleri Yunanistan’dan sonra İstanbul’daki stüdyolarda başladı. Kasımda başlayacak "Muhteşem Yüzyıl Kösem"den ilk görüntüler ortaya çıktı. Dizinin ilk bölümü Sultan Ahmed’in tahta çıkışıyla başlayacak. Kasım ayında yayınlanmaya başlayacak Muhteşem Muhteşem Yüzyıl Kösem Sultan’dan İlk Kare Sosyal Medyayı Salladı Star TV’de Kasım ortasında ekrana gelecek ’Muhteşem YüzyılKösem’in çekimleri Yunanistan’dan sonra İstanbul’daki stüdyolarda başladı. Kasımdabaşlayacak "Muhteşem Yüzyıl Kösem"den ilk görüntüler ortaya çıktı.Dizinin ilk bölümü Sultan Ahmed’in tahta çıkışıyla başlayacak.

Kasım ayındayayınlanmaya başlayacak Muhteşem Yüzyıl-Kösem’de tahta çıkma töreni sahneleriçekildi. Dizinin ilk bölümünde babasının ölümüyle tahta çıkan Ekin Koç’uncanlandırdığı Ahmed için cülus töreni yapıldı. Kasım ayında yayınlanmaya başlayacak MuhteşemYüzyıl-Kösem’de tahta çıkma töreni sahneleri çekildi. Dizinin ilk bölümündebabasının ölümüyle tahta çıkan Ekin Koç’un canlandırdığı Ahmed için cülustöreni yapıldı. Bu sahnelerde sultanın kavuğunu, annesi rolündeki HülyaAvşar taktı. Çekimler Hadımköy’deki tarihi yarımada platosunda tüm figürasyonunkatılımıyla çekildi. “Muhteşem Yüzyıl-Kösem” dizisi hakkında yorumları merakedilen Halit Ergenç, “TİMS yapımcılığında olduğu için iyi işler çıkacaktır.Zaten oyuncu kadrosu da çok başarılı. Teklif gelirse oynamam, zaten teklif degelmez.

Kanuni Sultan Süleyman, orada öldü” yanıtını verdi. Kösem Sultan Kimdir? Haseki Mâh-Peyker Kösem Valide Sultan (d. 1590 - ö. 2 Eylül1651[1]), Osmanlı devlet yönetiminde etkin bir rol oynamış Haseki Sultan veValide Sultan. Osmanlı padişahı I. Ahmed’in eşi olup, padişah IV. Murad ve I.İbrahim’in annesidir. Osmanlı tarihinin en güçlü kadın sultanlarından birisiolarak kabul edilmektedir.Hayatı romanlara, tiyatro oyunlarına, operaeserlerine konu olmuştur. Valide-i Muazzama, Sahibet-ül Makam, Valide-i Kebiresıfatlarıyla da anılan Kösem Sultan, oğulları IV. Murad ve İbrahim ile torunuIV. Mehmed döneminde uzun yıllar devlet yönetiminde etkili olmuş bir HanımSultan’dır. Osmanlı Devleti’nde Kadınlar Saltanatı: Kösem Sultan   Osmanlı Tarihi konu olduğunda akıllara ilk gelen husus,Osmanlı Sultanlarının kadınların etkisinde kalarak kararlar verdiğidir. Oysa630 yıllık dev imparatorluk, kurulduğu günden itibaren değil, sadece KanuniSultan Süleyman Dönemi’nde kadınlar saltanatına sahne olmuştur.

Saraya girenkadınların kimisi aşkları, kimileri iktidar hırsları, kimileri ise farklıamaçlar peşinde koşmuşlardır. Bir döneme mührünü basmış olan Kösem Sultan,Hürrem Sultan ve Mahidevran Sultan konumuzun esasını oluşturmaktadır.   Kösem Sultan: Asıl adı Anastasya olan Mahpeyker KösemSultan, 28 yaşına geldiğinde saltanatta kendine yer buldu. Kimilerine göreMoralı, kimilerine göre ise; bir Ortodoks rahibinin kızı olan Kösem Sultan;güzelliğinin, zarafetinin yanı sıra, hayrat işlerinde de öncülük etmiştir.Saltanat sahibi kadınlar arasında en ihtiraslı kadın olarak bilinmektedir.Hasekiliği döneminde kendisine Kösem; (Sürüler önünde, rehber olarak yürüyen)denilmiştir.   Kösem Sultan, namı diğer Anastasya; I. Ahmet’in dikkatiniçekerek kısa sürede kendinden kıdemli olan hasekilerin önüne geçmeyibaşarmıştır. Böylece sarayın en güçlü kadını olmuştur. Evliliğinden Murat,Süleyman, İbrahim ve Kasım adında şehzadelerin yanı sıra; Ayşe ve Fatma ismindesultanlar da dünyaya getirmiştir.   Hayır işlerinde de öncülük etmeyi prensip edinen KösemSultan, etrafındaki fakirlere yardımlarda bulunmuştur. Her yıl Receb-i Şerifayında tebdili kıyafetle arabaya binerek hapishanelere gitmiş; borcu yüzündenhapse düşen mahkûmların borçlarını ödemiş ve onların hapisten çıkmalarınısağlamıştır. Kösem Sultan, katil kişileri bu yardımlardan nasiplendirmemiştir.Yaptırdığı hayır işlerinin başında Üsküdar’daki Çinili Camii, Boğaziçi’ndeAnadolu Kavağı, Sultan Selim civarında Valide Medresesi Mescidi’ni yaptırarak hizmeteaçmıştır.

O dönemde Osmanlı’nın eyaleti durumunda bulunan Mekke ve Medine’ye deyardım elini uzatmış, fakir yöre halkına da hatırı sayılır yardımlardabulunmuştur.   Zaman zaman, Valide-i Muazzama, Sahibet-ül Makam, Valide-iKebire sıfatlarıyla da anılan Kösem Sultan, oğulları 4. Murat ve İbrahim iletorunu 4. Mehmet döneminde uzun yıllar devlet yönetiminde etkili olmuştur.Ancak 1. Ahmet döneminde siyasi işlere fazla bulaşmamış; ama çoğu zaman dasözünü yerine getirtmiştir. I. Ahmet’in ölümü sonrasında adet üzere eski sarayagitmiş; 1. Mustafa’yı ve 2. Osman’ı etkisi altına alarak devlet işlerinekarışmıştır. Tarihçilerin belirttiğine göre; Mustafa’nın tahttan indirilişindeKösem Sultan’ın ciddi girişimleri olmuştur.   Oğlu 4. Murat’ı tahta çıkartan Kösem Sultan, Valide Sultanolarak Topkapı Sarayı’na yerleşmiştir. Oğlunun henüz on bir yaşında olması,iktidar hırsıyla yanıp tutuşan Kösem Sultan için bulunmaz bir fırsat olmuştur.Kösem Sultan, devleti perde arkasından yöneterek bu fırsatı değerlendirmiştir.Kösem Sultan’ın saltanatı, 4. Murat’ın idareyi tam olarak ele almasına kadarsürmüştür. Ne var ki; çocukluğundan beri annesinin telkinleri etkisinde kalan4. Murat, çoğu zaman annesinin fikirlerini önemsemeye devam etmiştir.   Kösem Sultan; İktidarı ele geçirme teşebbüsünde bulunanKasım ve Süleyman’ın, 4. Murat tarafından katledilmesine engel olamamıştır;ancak İbrahim’in katlini; onun saltanat yükünü kaldıramayacak kadar acizolduğunu ileri sürüp, katledilmesine mani olabilmiştir. Tarihçilerden bazıları,4. Murat’ın Osmanoğulları hanedanlığının devam etmesi için kardeşi İbrahim’ikatletmediği yorumunu yapmışlardır. Konu ile ilgili yine bazı tarihçiler derki; 4. Murat İbrahim’i öldürerek Kırım Hanı’nı tahta geçirmeyi düşünmüş; ancakKösem Sultan buna mani olmuştur.

Şehzade İbrahim’e kardeşi 4. Murat’ın öldüğü haberigeldiğinde; sürekli katledilme korkusu yaşadığı için iktidarda gözününolmadığını belirterek kardeşi Murat için sağlık temennisinde bulunmuştur. Budurum karşısında Kösem Sultan, korku ve panikten dolayı kapısını kilitleyenİbrahim’in odasına girerek; Murat’ın öldüğünü, tahta geçme sırasının kendisinegeldiğini söyleyerek İbrahim’i zor da olsa odasından çıkarmıştır. Öldürülmekorkusu İbrahim’i öylesine sarmış ki; kardeşi Murat’ın cesedi kendisinegösterilmesine rağmen hala bunun bir oyun olduğunu düşünmüş ve bir kez dahatahtta gözünün olmadığını söylemiştir.   Bu hadiseler, Osmanlı’da yönetim boşluğu doğurmuştur.Osmanlı başkentinde yeni çekişmeler baş göstermiştir: Kapıkulu askerleri,ulemalar, vezirler ve saray erkânı iktidarda daha fazla nasıl söz sahibiolabileceklerinin ince hesaplarını yapmaya başlamışlardır. Otorite boşluğu butür çekişmelere neden olduğundan; öteden beri yönetmeye hevesli olan KösemSultan harekete geçerek; bir kukla padişah olarak öne çıkardığı oğlu İbrahimdöneminde yeniden devlet işlerinde aktif görev üstlenmiştir.   İbrahim’in ruhsal sorunlarına çare bulmak ve hem de erkekevlat sahibi olması için saraya üfürükçü-cinci hocalar davet edilmiştir. Odönemin ünlü hocalarından olan Safranbolulu Hüseyin Hoca; İbrahim’i kendincetedavi etmiştir. Hayret vericidir ki; bu manevi tedavi(!) İbrahim’iiyileştirmiştir. Bu gelişmeler Cinci Hoca’nın ününe ün katmıştır. Bu ün cincihocaya devlet idaresinde yeni kapılar açmıştır. Cinci hocanın ilk icraatırüşvet almak, medrese hocalıklarını satmak olmuştur. Böylece zenginliğine yenikaynaklar aktarmıştır. Yine hayret vericidir ki; 4. Mehmet’in cülus dağıtımındahazinede para sıkıntısı olduğundan, paralar cinci hocadan temin edilmiştir. Cincihoca öldürüldükten sonra askerlere dağıtılan para için “Cinci Hoca Akçesi”denilmiştir.  

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler