Görüş Bildir

Usta Kayahan kabri başında dostları tarafından anıldı, Kayahan Kimdir?

Geçen yıl vefat eden Türk müziğinin efsane sanatçılarından olan Kayahan, Kanlıca Mezarlığı’ndaki kabri başında dualarla anıldı.

Usta Kayahan kabri başında dostları tarafından anıldı, Kayahan Kimdir?

Geçen yıl vefat eden Türk müziğinin efsane sanatçılarından olan Kayahan, Kanlıca Mezarlığı’ndaki kabri başında dualarla anıldı.

Akşam’ın haberine göre Kayahan'ın eşi İpek Açar ve Nilüfer'in de katıldığı anma töreninde sanatçının mezarına karanfiller bırakıldı. Nilüfer yeniden Kayahan şarkıları okuyup okumayacağı yönündeki soruya "Kayahan, eşi İpek'e özel şarkılar yaptığını biliyorum. İpek onları söyleyecek, o yeni ve bilmediğimiz şarkılarından oluşan bir albüm yapacak" yanıtını verdi.

Kayahan Kimdir?

Kayahan Açar, 29 Mart 1949 tarihinde Albay Süleyman Açar ile Firuzan Hanım’ın oğlu olarak İzmir’de doğmuştur. Türk pop şarkıcısı, besteci ve söz yazarı.Çocukluk ve gençlik yıllarını Ankara'da geçirdi. Daha sonra İstanbul'a yerleşti. Kızının eğitiminden dolayı İstanbul'da Uzun süre yaşadı ama asıl oturduğu yer, bütün cadde ve sokakların isimleri Kayahan’ın şarkılarının isimlerinden verilmiş olan Gömeç’teki İnta sevgi Köyüdür. Yılın büyük bölümünü geçirdiği Gömeç’e olan bağını ise “Gömeç” adlı şarkısında notalara döktü.

 Önceleri Kayahan'ın adı Nilüfer'e verdiği şarkılarla anılırdı. Nilüfer'in yorumladığı "Geceler", "Kar Taneleri", "Esmer Günler" gibi parçalar Türk pop müziğinin en iyi besteleri arasına girdi. Kariyeri boyunca kendi yazdıklarını söyleyen ve yaptığı her albümü bir sloganla birlikte sunan Kayahan, aynı zamanda besteci ve söz yazarının önemini gösteren ilk müzisyenlerden biri oldu.

1991 tarihli "Yemin Ettim" Kayahan'ın çok konuşulan ilk albümüydü. 1993 yılında "Son Şarkılarım" adını verdiği başka bir çalışmasında söz ve müziği yine kendisine ait 10 şarkı yer aldı. "Sarı Şekerim", "Vazgeçmem", "Aman" gibi herkes tarafından beğenilen parçaların bulunduğu albüm önemli sayıda dinleyiciye ulaştı.

Kayahan'ın, iki yıl sonra, 1995'te "Benim Penceremden" adlı albümündeki "Ben Anadolu Çocuğuyum", "Allah'ım Neydi Günahım" gibi başarılı bestelerini yalnızca kendisi değil, pek çok müzisyen de söyledi.

Sanatçı 1996 tarihli "Canımın Yaprakları" isimli çalışmasında ve ardından gelen "Emrin Olur" albümde yine hit olan besteler üretti. Özellikle "Emrin Olur", "Atın Beni Denizlere", "Şampiyon" gibi şarkılar dönemin öne çıkan parçaları oldu.

2000 yılına girerken Kayahan'ın dokuzuncu albümü "Beni Azad Et" çıktı. Bu ve önceki albüm Kayahan'ın ustalığını gösterdiği ama eskisi gibi etkili olamadığı çalışmalardı. Ama 2000'in sonunda yayınlanan "Gönül Sayfam" ve albümle aynı adı taşıyan parça bir anda piyasadaki herkesi unutturup dikkatleri yeniden Kayahan'ın üstüne çekti.

Albümlerinin dışında ayrıca 1989'da "Ve Melonkoli" ve 1990'da "Gözlerinin Hapsindeyim" ile iki kere Türkiye adına Eurovision Şarkı Yarışması'na katıldı. Kayahan bir süredir şehirden uzakta eşi İpek Tüter ile Balıkesir ilinin bir ilçesi Gömeç'te yaşıyor.

1986 yılında katıldığı uluslararası Akdeniz Müzik Yarışması’nda “Geceler” adlı şarkısıyla ı “Altın Portakal” ödülünü kazandı.

Yurtiçinde ve yurtdışına pek çok konser veren Kayahan, 1992 yılında 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara Kızılay Meydanı'nda yüz altmış bini aşkın izleyiciye verdiği konserle tarihe geçti. Doğa ve çevre konusundaki duyarlılığı ile de tanınan Kayahan, insanların bu konulara olan ilgisini arttırmak amacıyla pek çok yardım konseri vermekte, gönüllü olarak çalışmalara katılmaktadır.

1990 yılında ilk kez kanser teşhisi kondu. Tedavi gördü. Yumuşak doku kanseri tedavisi görmeye devam etti.

Kayahan, 14 Şubat Sevgililer Günü’nde Beşiktaş Meydanı’nda; telif hakları yüzünden 15 yıldır dargın olduğu Nilüfer bir araya gelerek barıştı.

Kayahan,kKüçük hücreli akciğer kanseri nedeniyle 3 Nisan 2015 tarihinde İstanbul'da Acıbadem Maslak Hastanesi’nde vefat etti.

Evlilikleri

1.evliliği. Nur Hanım'la 8 Mart 1973 tarihinde evlendi, 1991 yılında boşandı . Birinci evliliğinden Beste (d.15 Mayıs 1974) adında bir kızı var.

2.evliliği: 15 Ekim 1992 tarihinde Lale Yılmaz ile evlendi. Şahitliğini Turgut Özal ve eşi yapmıştı. Temmuz 1993 yılında boşandı.

3.evliliği:1999 yılında vokalisti İpek Tüter (d.1976) ile evlendi. Ağustos 2000 doğumlu Aslı Gönül adında bir çocukları var.

Albümleri

1981 - Canım Sıkılıyor Canım (Uzunçalar)

1987 - Merhaba Çocuklar

1988 - Benim Şarkılarım

1989 - Benim Şarkılarım 2 Siyah Işıklar

1991 - Yemin Ettim

1992 - Odalarda Işıksızım

1993 - Son Şarkılarım

1995 - Benim Penceremden

1996 - Canımın Yaprakları

1997 - Emrin Olur

1999 - Beni Azad Et

2000 - Gönül Sayfam

2002 - Ne Oldu Can?

2004 - Kelebeğin Şansı

2007 - Biriciğim'e

2011 - 365 Gün

2014 - Kayahan En İyileri No.1

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi