Açlık grevinden Nöbet eylemine

Sur ilçesinde 51 gündür süren terör ve şiddet olaylarında ölenlerden bazılarının cenazelerini almak için 18 gündür açlık grevine giren aileler, açlık grevine son vererek, nöbet eylemi başlattı. İlk nöbet eylemine, çatışmada öldürülen Gündüz Akmeşe ve Turgut Görçek'in aileleri katıldı.

Açlık grevinden Nöbet eylemine

Sur'daki çatışmalarda öldürülen ve PKK üyesi oldukleri resmi makamlarca açıklanan İsa Oran, Mesut Seviktek, Ramazan Öğüt ve Rozerin Çukur'un ailesi İHD Diyarbakır Şube binasında 18 gün sürdürdükleri açlık grevine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Sur'da bekletilen cenazeler arasında bulunan Mesut Seviktek ve İsa Oran'ın cenazeleri Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi morguna kaldırılırken, aileler İsa ve Mesut'un cenazesini teşhis etti.

Açıklama öncesi aileleri DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ömer Önen, MEYA-DER ve çok sayıda yurttaş ziyaret etti. Aileler açlık grevine sonlandırdıklarını ve nöbet eylemine başladıklarını belirtirken, 2 gün önce Sur ilçesindeki çatışmada öldürülen Gündüz Akmeşe ve Turgut Görçek'in aileleri de nöbet eylemine katıldı.

NÖBET EYLEMİ BAŞLATILDI

Açıklamada konuşan MEYA-DER Eşbaşkanı Ayşe Dicle, Sur ilçesinde yaşamını yitirenlerin halen cenazelerinin verilmediğini belirterek, Sur ilçesinde tüm cenazelerin verilmemesi üzerine nöbet eyleminin devam edeceğini açıkladı.

Cenazesi teşhis edilen İsa Oran'ın babası Mehmet Oran, cenazelerinin verilmesine ilişkin ilk günden bu yana defalarca başvurular yaptığını belirterek, her seferinde farklı gerekçeler gösterilerek, cenazeleri alamadıklarını söyledi.

Oran şu iddiada bulundu. "Diyarbakır Valisi dün kendi cenazeleri alıp hastaneye götürdü. Hani cenazeler çatışmanın olduğu bölgedeydi? 4 ailenin mağduriyeti giderilmediği sürece nöbet eylemimiz devam edecektir. Açlık grevimizin sonlandırılması değildir ki mücadelemiz son bulacak biz burada ailelerin acısını paylaşıyoruz." diye konuştu.

Öte yandan hastanede bekletilen İsa Oran ve Mesut Seviktek'in cenazelerinin tanınmaz hale geldiği belirtilirken, defnedilmesi için ailelerin verdiği DNA sonuçları bekleniyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz