Görüş Bildir

AK Parti, Doğu Akdeniz'de kaybettiklerini geri aldı

Çukurova olarak tanımlanan Doğu Akdeniz kentleri Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de AK Parti, 2011 seçimlerine göre 7 Haziran'da kaybettiği yüzde 6'lık oy oranını, 1 Kasım'da geri aldı.

AK Parti, Doğu Akdeniz'de kaybettiklerini geri aldı


Adana ve Mersin'de milletvekili sayısını da 1'er arttıran AK Parti'nin ardından ikinci parti olan CHP, Adana ve Hatay'da milletvekili sayısını korurken Mersin'de 3'ten 4'e çıkarttı. MHP, 1 vekil, HDP 2 vekil kaybetti.
Adana'da 2011'de yüzde 37.39'luk oy oranıyla 6 milletvekili çıkartan AK Parti, 1 Kasım'da 7.35 puan düşüşle yüzde 30.04'e gerileyip 1 milletvekilliğini kaybetti. Ancak 1 Kasım seçimlerinde kaybettiğini geri alan AK Parti oy oranını yüzde 36.97'ye milletvekili sayısını da 6'ya çıkarttı. 3 dönem kuralına takıldığı için 7 Haziran'da aday gösterilmeyen eski Kültür ve Turizm Bakanı ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, bu kez birinci sıradan listeye girip, tekrar vekil seçildi.
Mersin'de 7 Haziran'a göre yüzde 31.98'den yüzde 26,4'e düşünce 1 vekil kaybeden AK Parti, 1 Kasım'da oy oranını tekrar 31.16'ya çıkartıp buradan da kaybettiği 1 vekilliği geri aldı. Hatay'da yüzde 44.43'den yüzde 37.72'ye gerileyen oy oranını 43,38'e yükseltti ancak 5 olan vekil sayısı yine değişmedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi 5'inci kez meclise gönderen memleketi Osmaniye'de AK Parti ile MHP arasındaki yarışın galibi bu kez AK Parti oldu. 2011'de yüzde 43.10 olan oy oranı 7 Haziran'da 39.1'e düşen AK Parti, Bahçeli'nin memleketinde oy oranını yüzde 46.7'e yükseltti. Yaklaşık 8 puanlık artış sağlayan AK Parti, kentin 4 olan vekil sayısını MHP ile bölüştü. MHP ise 7 Haziran'da yüzde 40.4 olan oy oranı yüzde 34.61'e geriledi. Adana Büyükşehir Belediyesi ile 8 ilçe belediyesini elinde bulunduran MHP, Adana'da vekil sayısını korurken 7 Haziran'da yüzde 23 olan oy oranı yüzde 19.6'ya geriledi. MHP'nin Büyükşehir Belediyesi ile önemli ilçeleri elinde bulundurduğu Mersin'de 3 olan vekil sayısı 2'yü düştü.
7 Haziran'da Doğu Akdeniz'in sahil illerinde kaybettiği 2 vekilliği geri alan AK Parti, Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay'da birinci parti oldu. Böyle AK Parti, 7 Haziran'da kaybettiği Doğu Akdeniz illerindeki yüzde 6.085'lik oy kaybı 6.01 olarak gerdi dönüş yaptı.
Adana, Mersin, Hatay'da ikinci parti, Osmaniye'de üçüncü parti olan CHP, Mersin'de vekil sayısını 1 arttırdı. Osmaniye'den vekil çıkartamayan CHP, Adana ve Hatay'da 7 Haziran'da olduğu 4'er vekil çıkarttı. MHP, Doğu Akdeniz illerinde ortalama 3.48 oranında oy erozyonuna uğrarken bu rakam memleketi Osmaniye'de 5,79 olarak gerçekleşti. İkinci kez parti olarak seçime giren HDP, Adana ve Mersin'de 1'er vekillik kaybetti. HDP, Hatay ve Osmaniye'de her iki seçimde de vekil çıkartamadı. HDP'nin 7 Haziran'da Adana'daki yüzde 14,5 olan oy oranı yüzde 11,4, Mersin'de yüzde 17,9 olan oy oranı yüzde 15.15'e geriledi.
ÇUKUROVA'NIN TEK GENEL BAŞKANI BAHÇELİ
TBMM'ne 4 milletvekili gönderen Osmaniye, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 5'inci kez memleketinden seçildi. Osmaniye'de MHP ile AK Parti, 2007, 2011 ve 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi 4 vekilliği paylaştı. MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya da 7 Haziran'da olduğu gibi Adana listesinin birinci sırasında vekil seçildi.
HDP SIRA DEĞİŞTİ VEKİLLİK GİTTİ
Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan da görevinden istifa edip 7 Haziran'da HDP'nin Adana listesinin birinci sırasında ikinci sıradaki HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile birlikte Ankara'ya gitmişti. Bu kez, HDP Adana listesinde Beştaş'ı birinci sıraya Turan'ı ise ikinci sıraya koydu. Liste değişince Beştaş vekil seçildi Turan kaybeden oldu. AK Parti'nin kurucuları arasında yer alan Dengir Mir Mehmet Fırat ise 7 Haziran'da olduğu gibi HDP'nin Mersin vekili oldu.
ERYILMAZ'IN DÖNÜŞÜ ETKİLEMEDİ
7 Haziran seçimlerinde aday gösterilmeyince bağımsız aday olan ve yaklaşık 18 bin oy alan eski CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, 1 Kasım'da yine aday gösterilmemesine karşın CHP'yi destekledi. Ancak, CHP'nin 7 Haziran'da 35,8 olan oy oranı 1 Kasım'da 35.94'de kalırken 4 olan vekil sayısı da değişmedi. Özgün müziğin tanınmış ismi Grup Yorum'un eski solisti Hilmi Yarayıcı da yine birinci sıradan yarışa girdiği Hatay'da CHP milletvekili oldu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi