Görüş Bildir

Arınç: Bahçeli, Hayatının Hatasını Yaptı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Bursa mitingine katılanların "Vur de, vuralım, öl de ölelim sözlerine, "Onunda vakti gelecek demesi ile ilgili olarak, "Bu konuda savcılar ne düşünür bilmiyorum ama siyaseten"...

Arınç: Bahçeli, Hayatının Hatasını Yaptı

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Bursa mitingine katılanların "Vur de, vuralım, öl de ölelim sözlerine, "Onunda vakti gelecek demesi ile ilgili olarak, "Bu konuda savcılar ne düşünür bilmiyorum ama siyaseten Bahçeli hayatının en büyük hatasıdır. Ben siyasi hayatımın en büyük başarısızlığı ve handikabı olarak görüyorum. Çözüm süreci başarıya ulaşınca siyasi barajın altında kalacaktır" dedi. Arınç ayrıca, Loğoğlu'nun bugün İsrail'in özürü konusunda yaptığı açıklama hakkında, "Bir diplomat olarak Apology sözünün açık şekilde özür olduğunu Sayın Loğoğlu'nun bilmesi gerekirdi" diye konuştu.

BAHÇELİ'NİN BURSA MİTİNGİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı'nda gerçekleşen Bakanlar Kurulu Toplantısı sona erdi. Toplantı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç bir gazetecinin, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Bursa mitinginde "vur de vuralım, öl de ölelim" diyen kalabalığa, "Onunda vakti gelecek" şeklindeki sözlerini hatırlatması üzerine, "Bu hepimizin dikkatini çekti" diyerek şu değerlendirmede bulundu:

"9 ilde mitingler yapacak. Biri Bursa'da yapıldı. Bursa'yı o meydanı iyi bilen biri olarak. Binlerce insanın ortaya koyduğu tepkiyi anlayışla karşılıyorum. Metrekare olarak alanı bilirler, metrekareye kaç kişi düşer biliriz. Onların söylediğinin 3'te biri kadardır. Büyük bir kalabalık MHP'nin mitingine katılmamıştır. 2.7 milyon nüfuslu meydanın da toplananların yarısı şehir dışından gelmiştir. Diğer illerden gelenlerle doldurulan bir meydan başarı değildir. Biz anketlerden biliyoruz ki bu sürece umutla bakan milyonlar vardır. Haklı tepkileri ortaya koymak da demokratik bir haktır. Bahçeli'yi takdir etmek lazım ülkücüleri sokağa dökmüyor derlerdi. Ancak iki günden bu yana kamuoyunu meşgul ediyor. Öl de ölelim, vur de kıralım sözlerini onun da zamanı gelecek sözler suç işlemeye teşviktir. Bu konuda savcılar ne düşünür bilmiyorum ama siyaseten Bahçeli hayatının en büyük hatasıdır. Ben siyasi hayatımın en büyük başarısızlığı ve handikabı olarak görüyorum. Çözüm süreci başarıya ulaşınca siyasi barajın altında kalacaktır. Bu durum kendisine de partisine de yakışmıyor. Bu sözleri söylemiş olmasını bundan sonraki mitinglerde söylememesini tavsiye ediyorum."

PKK'NIN GERİ ÇEKİLMESİ

Arınç, PKK'nın çekilmesi konusunda 1999 yılında yaşanan olayların tekrarlanıp tekrarlanmayacağı konusunda "21 Mart'ta Diyarbakır'da Nevruz toplantısını ve okunan mektubu biliyoruz. Mektupta ileri sürülen konular iyi gelişmeler olarak değerlendirildi. Şu anda bir ateşkes süreci onların tabiri ile başlatılmış durumda. Çekilme süreci düzen içinde gerçekleştirilecektir. 90'larda yaşanan olayların yaşanmaması konusunda Başbakanın teminatı var. Bugüne kadar çok iyi bir stratejiyi ortaya koyduk bundan sonra da öyle olacaktır" dedi.

İSRAİL'İN ÖZRÜ

Bülent Arınç, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesini, kararlı ve inançlı olmanın kazandırdığı bir başarı olarak nitelendirerek şu açıklamada bulundu:

"75 milyonun gurur yaşadığına inanıyorum. Kılıçdaroğlu'ndan bir açıklama duyulmamıştır. Bugüne kadar özür dışında her şeyi yapalım talepleri gelmişti. Loğoğlu bugün bir yazılı açıklama yapmıştır. Üşenmeden 5 sayfa yazı yazmış. Bir diplomat olarak Apology sözünün açık şekilde özür olduğunu Sayın Loğoğlu'nun bilmesi gerekirdi.

Bu, Türkiye'nin kararlı siyasetinin bir sonucudur. Bu sevinci paylaşamayanların bir takım iddialarını çok garipsiyorum. İsrail'in tarihinde ilk kez özür ifadesini kullanarak yazılı beyanname vermesi Türkiye'nin kararlılığının bir sonucudur. Bu güne kadar özür dışında her tür teklifte bulundular. Ancak özür kelimesinin bulunmasının diplomasi de bir karşılığı vardır. Bundan sonraki süreci takip edeceğiz. Bunun birinci aşaması özürdür ikinci aşaması da tazminattır. İki hükümet tarafından kişiler görevlendirilecektir. Filistin'e uygulanan ambargo ve benzeri uygulamaların nasıl kaldırılacağı yönünde çalışma yapılacaktır. Bundan sonra iki ülke arasında ilişkiler yeniden tahsis edilecektir. Başbakan'ın Nisan ayında Gazze'ye ziyareti öngörülüyor. Ancak kesin değildir. Bu bir temennidir."

AKİL ADAMLAR

Arınç bir gazetecinin akil adamlar konusunda isimlerin belirlenip belirlenmediğini sorması üzerine şu değerlendirmelerde bulundu:

"İsimler üzerinde görüşmemiz olmadı. Gazetelerde yer alan isimlerin bir kısmını magazinleşme olarak görüyorum. Hemen isimlerinin birinci ikinci sıralara yazılması medyamızın işe başka açıdan baktığını gösteriyor. Bu konuda her kesimden görüş ve öneriler alınacaktır. Sayın Kılıçdaroğlu bu konuda açmaza düştüğü, boşlukları yakaladığı için komisyon kurabilir ancak Meclis'te böyle bir komisyon kurulamaz. Meclis'in bu olaya dahil edilmesinin sakıncaları olabilir."

ANKARA'DAKİ SALDIRILAR

Arınç, Ankara'daki saldırılar konusunda Başbakan Erdoğan'ın Ergenekon açıklamaları konusunda da değerlendirmelerde bulunarak, "Son bilgi şudur. Soruşturma devam edecektir. Failler işgalen ve ismen belirlenmiştir. Ankara'da bugün de bir dizi baskın yapılmıştır. Örgüt kendisi de kabul etmekte bu olayın faili olduklarını görmekteyiz. Ergenekon bağlantısıyla ilgili durumu ancak soruşturmanın sonucunda görebiliriz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi