Artık yargı esas duruşta değil

Adalet Bakanı Ergin, yargıda son 10 yılda çok büyük reformlar yapıldığını belirterek, “Artık kimseden emir almayan bir yargı var. Bugün, darbe, muhtıra bekleyen elitler derin keder içinde. Onlara göre asker ve yargı kulak çekmeli” dedi.

Artık yargı esas duruşta değil

ADALET Bakanı Sadullah Ergin, Tanık Hukuk Topluluğu tarafından Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘Liderlik Konferansı’nda Türkiye’nin 10 yıl içinde büyük bir reform geçirdiğini belirti. Ergin, şunları söyledi:

HESAP SORAN YARGI

 Türkiye, Sayın Başbakanımızın liderliğinde 10 yıl içinde büyük bir değişim geçirmiştir. Artık darbeler karşısında esas duruşta olan bir yargı yok. Hesap soran ve kimseden emir almayan bir yargı var. Geçmişte milletten alamadığı yetkiyi yargıyla elde edenler, muhtıra bekleyenler, bugün derin bir keder içinde. ‘Yargıya güvenimiz yok, orduya da güvenimiz yok’ diyorlar. Bu elite göre, ‘asker ve yargı kulak çekmeli, balans ayarı yapmalı, muhtıra vermeli, gerekirse fiili müdahale etmeli’ idi.

 

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Halk ve millet karşısında hesap verebilir, denetlenebilir ve demokratik olmak şartıyla, parlamenter demokrasi, başkanlık, yarı başkanlık farketmez. Önemli olan, karar verme ve denetlemenin vatandaşın elinde olup olmadığıdır.

‘POŞU’ DAVASI

(Kamuoyunda ‘Poşu davası’ olarak bilinen öğrenci Cihan Kırmızıgül’ün ‘terör’ davasındaki karar) Adli hatalar varsa, giderileceği mekanizmalar bellidir. Bilgi sahibi olunmadan, kendi taraflığımıza göre yaptığımız yorumlarla maalesef bir kamuoyu algısı oluşturuyoruz.

UZUN TUTUKLULUK

Ergenekon, Balyoz, İrtica ile Mücadele Eylem Planı davaları; “Soruşturmayı eksik bıraktığınızda bir anlamı yok. Ancak ümit ediyorum ki çok uzamadan kısa sürede bitirilsin. Çünkü uzadıkça sürece olan inanç zayıflar”

ULUDERE

Bu operasyonel bir hata mıdır? Yoksa terörle mücadeleyi sabote etmek isteyenlerin düzenlediği bir kurgu mudur? Bütün bunlar incelemeler sonucunda ortaya çıkacaktır. İstihbarat notları MİT tarafından mı verilmiştir? MİT’in böyle bir bilgi göndermediğine dair net açıklama yapıldı.

YÜKSEK YARGI HIZLANDI

Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP) ile bütün adliyeleri ve yüksek yargıyı birbirine bağladık. Davalardan daha fazlası karara çıkmaya başladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler