Atalay: Kimsenin hayat tarzına müdahale edilemez

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, insanların hayat tarzının müdahale edilemez olduğunu belirterek, "Yani hayat tarzına müdahale edilemez. İnsanlar özgürce hangi inançla, hangi etnik yapıda nasıl yaşarsa yaşasın onun hayat tarzına saygı duyuyoruz." dedi.

Atalay: Kimsenin hayat tarzına müdahale edilemez

Kırıkkale Valiliği Toplantı Salonu’nda ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen Atalay, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasında yaşanan diyaloğa değinerek, “Bu konunun merkezine değinen tartışamaya değineyim. Bunu çok önemli görüyorum. Hayat tarzı konusunda Türkiye’de AK Parti dönemi en önemli çalışmaların yapıldığı dönemdir. Yani hayat tarzına müdahale edilmez. İnsanlar özgürce hangi inançla, hangi etnik yapıda nasıl yaşarsa yaşasın onun hayat tarzına saygı duyuyoruz. Hatta son demokratikleşme paketinde ceza kanuna özel bir hüküm ekledik. Ceza Kanunu'nun 115 maddesine özel bir paragraf ekledik. Kişilerin hayat tarzına müdahale edilemez. Edenlere şu cezalar verilir diye, artırıcı bir ceza getirdik.” diye konuştu. 

Atalay, demokratikleşme paketinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, 'herkes rahat ve özgürce yaşasın' prensibinin dönemlerinin en önemli çalışması olduğunu ifade etti. Atalay, "Bizim 11 yıldaki çalışma, bizim daha çok demokratikleşme, daha fazla kişinin hakkının korunması ve Türkiye’yi sivilleştirme bu manada yaptığımız çalışmalardır. Bizler, hayat tarzına müdahale edilerek buralara geldik. Onun ne demek olduğunu biliriz. Bu konuda yapılan tartışmalar üzüyor. Türkiye’de 11 yıldır kimsenin hayat tarzına müdahale etmedik. Uluslararası kriterlerde bakılırsa bazı düzenlemeler söz konusudur, bu düzenlemelerin hepsi gerçekleşmektedir.” şeklinde konuştu.

AK Parti içinde istişare mekanizmalarının çok iyi yürüdüğünü ifade eden Atalay, şöyle devam etti: “Bakanlar kurulu en düzenli toplanan hükümet olduk. Türkiye’de aylarca bakanlar kurulunun toplanamadığı ve işler biriksin öyle yaparız denilen günler yaşandı. Biz kendi aramızda her şeyi konuşuruz. Sonunda bir karar veririz. MYK toplantısında aynı şeyler yapılır. Son zamanlarda çıkan bazı şeyleri o manada büyütüyorlar. Bizim partimizde bazen Cumhurbaşkanı ile Başbakan arasında, bazen başka birileri arasında ve şimdi Bülent Bey ve Başbakan arasında birileri oralardan bir şeyler çıkartıp da buralara umut bağlamasınlar. Burada da anlaşmazlık ve sorun var gibi bunlara umut bağlamasınlar. Bizde ciddi bir kardeşlik vardır. Dostuk var. Bizler bir dava içerisinde vefa borcumuz vardır.” 

"HDP VE BDP SÖZLERİ BELİRLEYİCİ DEĞİL"

Demokratikleşme süreci içerisinde HDP ve BDP’nin sözlerine o kadar belirleyici olarak bakmamak gerektiğini ifade eden Atalay, “Herkes bir şeyler söylüyor. Bir süre önce heyet görüşmeye gitti. Devletin diyalogları, istihbarat görüşmeleri sürüyor. BDP ile siyasi görüşmeler sürüyor. Önemli olan, bu sürecin kararlı bir tutum içerisinde olması gerekiyor. Samimi olması ve biz bu konuda kararlıyız. İnşallah bu konuda yürüyen çalışmalar kararlı olur. Birilerinin de bahane aramasına gerek yoktur. Bu konuda Anadolu'da büyük bir beklenti var. İnşallah toplumumuzun desteği ile devam eder. Kolay kolay kimse bu süreçleri geriye döndürme cesaretini de göstermez. Altında kalır ezilirler.” diye ifade etti.

FİLİPİNLERE YARDIM

Diğer yandan, Filipinler’e yardım yapılacağını açıklayan Atalay, “Büyük bir kargo uçağına gerekenler hazırlandı. Bu akşam çıkma ihtimali yüksek. Ben de gidebilirim. Bizim amacımız, hem yardım hem de Türkiye’nin her yerde olduğunu göstermektir.“ diye ifade etti.

"DUVAR YAPILMIYOR"

Ayrıca, Türkiye ile Suriye arasında bulunan Nusabin’de duvarların yapılmadığını açıklayan Atalay, “Duvarlar yapılmıyor. Sadece belirli bölgelere emniyet amaçlı tel örgüler çekiliyor olabilir. Bizim duvar yapma gibi bir amacımız yok.“ dedi.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz