Bağış, AB sürecini değerlendirdi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin AB ile müzakere süreciyle ilgili, ''Keşke Fransızlar da, Sarkozy de Merkel kadar vizyoner olabilseydi'' dedi.

Bağış, AB sürecini değerlendirdi

Bağış, SKY Türk 360 televizyon kanalında Siyaset Meydanı programına katılarak soruları yanıtladı.

Türkiye'nin AB sürecinde kendi ilerleme raporunu hazırlamasının öz güveninin göstergesi ve bu süreçteki kararlılığının sembolü olduğunu belirten Bağış, hazırladıkları raporun Türkiye'nin farklı konularda attığı adımların bir dökümü olduğunu kaydetti.

Bağış, ''AB'den sadece bu konuda teşekkür, takdir beklerim, eğer bir eleştiri gelirse de çok şükür bunun cevabını verebilecek imkanımız da var, gücümüz de yeter'' dedi.

Türkiye içinden AB tarafından hazırlanan raporları menfi yönde etkilemeye çalışan çevreler olduğunu anlatan Bağış, bu çerçevede anamuhalefet partisi ve bazı sivil toplum kuruluşlarının AB Komisyonu ile irtibata geçtiklerini söyledi.

AB ile müzakere sürecinde ilerleme sağlamak için ''pozitif gündem''i icat ederek pek çok müzakere başlığında çalışma başlattıklarını anımsatan Bağış, böyle bir sürecin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin dönem başkanlığına rağmen başlatılmasının nedenini ise ''Türkiye, AB'nin göz ardı edemeyeceği kadar önemli bir ülkedir'' diye yorumladı.

Yüzde 10'luk seçim barajı ve parti kapatmalarla ilgili hükümlerin değiştirilmesi konusunda neden çalışma yapılmadığının sorulması üzerine Bağış, Türkiye'de seçim barajının düşürülmesi konusunda partiler arasında bir fikir birliği oluşmadığını söyledi.

Bağış, bu konuda TBMM Anayasa Komisyonu'nda bir gelişme sağlanabileceği umudunda olduğunu da kaydetti.

Daha önce hazırladıkları anayasa değişikliği paketinde parti kapatılması konusunda değişiklik önerisinde bulunduklarını hatırlatan Bağış, ancak bazı partilerin buna muhalefet ettiklerini ve bu önerinin paketten düşürüldüğünü söyledi.

Avrupa'daki ekonomik krizden sonra enerji krizinin olacağını savunan Bağış, enerji güvenliği konusunda Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu kaydetti.

GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ’NDEKİ SEÇİMLER

Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in uyguladığı bir engelleme politikası bulunmadığını belirten Bağış, ''Keşke Fransızlar da, Sarkozy de Merkel kadar vizyoner olabilseydi'' dedi.

Bağış, AB ülkelerinin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ndeki seçimi beklediğini de ifade ederek, bu seçimin ardından Türkiye'nin AB müzakerelerinde bazı gelişmeler yaşanabileceğini söyledi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz