Bağış: AB ülkelerinin vize uygulaması, darbecilerin bize attığı bir kazık

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB üyesi ülkelerin Türkiye’ye uyguladığı vizenin, 12 Eylül darbecilerinin millete attığı bir kazık olduğunu söyledi.

Bağış: AB ülkelerinin vize uygulaması, darbecilerin bize attığı bir kazık

Bağış, “Bakıyoruz tüm Türkiye’yi demokrasi baharı sardığı halde CHP’yi ve Kemal Bey’i 28 Şubat soğuğu kaplamış.” dedi.

Bazı ziyaret ve açılışlara katılmak üzere Çanakkale’ye gelen Bakan Bağış, AK Parti Çanakkale İl Kongresi’ne katıldı. Burada vatandaşlara seslenen AB Bakanı, 28 Şubat soruşturmasına değinerek, gelecek nesillere emanet edecekleri Türkiye’nin ezik bir Türkiye olmaması gerektiğini söyledi. Bağış, “Darbecilerin cirit attığı, milli irade ile oyun oynayan, milleti küçümseyenlerin, milletin seçtiklerine hakaret edenlerin rahatlıkla at oynattıkları bir ülke olmasına mani olmalıyız. Bu ülkede artık hiç kimsenin yaptığı yanına kâr kalmıyor. Çok şükür Türkiye artık AB standartlarında demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olduğunu ortaya koydu. İşte darbeciler de yargılanıyor, kendi tarihimizle de yüzleşiyoruz. Gün geliyor Dersim'in acı gerçeklerini ortaya çıkarıyoruz, gün geliyor 28 Şubat süreci ile ilgili yaşananları açabiliyoruz.” dedi.

'DARBECİLER VATANDAŞLARI ASMAK İÇİN VİZEYE GÖZ YUMDU'

Konuşmasında 12 Eylül’e de değinen Bağış, şu anda üzerinde en çok çalıştığı ve AB üyesi ülkelerin uyguladığı vizenin, 12 Eylül darbecilerinin millete attığı bir kazık olduğunu söyledi. Bağış, geçmişten bu yana Türkiye’ye vizenin neden uygulandığını şöyle açıkladı: “12 Eylül’de bu millete zulmedenlerin yargılandığı bir döneme geçtik. 12 Eylül kimsenin şahsi meselesi değil ama 12 Eylül de yüzlerce ana kuzusu, gencecik fidan idam edildi bu ülkede. Binlerce insan vatandaşlıktan çıkarıldı, yüz binlerce insan fişlendi. Şu anda bu kardeşinizin en çok çaba sarfettiği konulardan bir tanesi, AB üyesi ülkelerin bizim vatandaşlarımıza uyguladıkları haksız vizeleri kaldırmak. Bu vize belası bile 12 Eylül’ün bize attığı bir kazıktır, çünkü 12 Eylül’e kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize uygulamayan birçok ülke, nur içinde yatsın rahmetli İnönü’nün

63’te imzaladığı Ankara Anlaşması gereğince aslında bize vize uygulamamaları gerekiyordu, 80 darbesini yapanlar, 'insanlar başka ülkelere gider, siyasi sığınma hakkında bulunur, onları yargılayamayız, onları asamayız' korkusu ile o ülkelerin vatandaşlarımıza vize uygulamasına göz yummuşlar. İnönü’nün kazandığı kanuni hakkımızdan feragat etmişler. Biz 63’teki haklarımızı yeniden kazanmak için kapı kapı dolaşıyoruz. Bu yapılanların mantığa aykırı olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Sadece şu vize olayı bile gösteriyor ki demokrasinin en kötü hali bile demokrasisiz bir ülkenin en iyi halinden 10 kat daha iyidir.”

'CHP’Yİ 28 ŞUBAT SOĞUĞU KAPLADI'

28 Şubat sürecinin yargılandığını hatırlatan Bağış, bu yargılamadan CHP’nin ve Genel Başkanı Kemal Kılıçadaroğlu’nun rahatsız olduğunu söyledi. Çocuklara aydınlık bir Türkiye bırakmak için gece gündüz çalıştıklarını belirten Bağış, 28 Şubat sürecini şöyle değerlendirdi: “Şimdi 28 Şubat süreci yargılanıyor. 28 Şubat, gerçekten bu ülkede birçok insanın acı çektiği bir dönemdir. 28 Şubat sürecinde bu ülkede 14 tane radyo kapatıldı, 18 tane televizyon kapatıldı. 11 bin kamu görevlisi ve 750 akademisyen hakkında soruşturma açıldı. 6 milyon insanını fişlemiş bu devlet 28 Şubat sürecinde. Yazık değil mi? 28 Şubat sürecini bağımsız Türk yargısı sorgulamak isteyince Türkiye’de anamuhalefet partisi bir anda rahatsız oldu. Nam-ı diğer çakma Gandi ve arkadaşları, hemen huzursuzlularını ortaya koydular. Bakıyoruz tüm Türkiye’yi demokrasi baharı sardığı halde CHP’yi ve Kemal Bey’i 28 Şubat soğuğu kaplamış. İnanın onlar adına üzülüyorum. Güçlü bir muhalefetimiz olsa bizi de kamçılayacak. Miletten bu kadar kopuk muhalefet de yapılmaz. Siyaset hiç yapılmaz. Hâlâ anlayamamışlar bazı şeyleri. Hâlâ bu ülkede CHP deyince insanların aklına dipçik geldiğini, tek kanallı siyah beyaz televizyon geldiğini anlayamamışlar ama biz memnunuz, Allah başımızdan eksik etmesin. Muhalefetimiz tembel diye, milleten kopuk diye bizim rehavete düşme hakkımız yok. Çanakkale ruhu ile çok daha iyi çalışacağız, daha çok üreteceğiz, daha çok yorulup daha çok terleyeceğiz ama çocuklarımıza aydınlık bir Türkiye bırakacağız.”

Konuşmasının sonunda kongreye katılanlardan Çanakkale belediye başkanlığını kazanma sözünü alan Bağış, daha sonra uçakla İstanbul’a hareket etti.

Kaynak: Diyarbakır Söz