Bakan Avcı: PKK'nın tahrip ettiği yerlerde gereken yapılacak

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, PKK'nın tahrip ettiği Suriçi ve Hevsel Bahçelerinin onarımında gerekenlerin yapılacağını kaydetti. Bakan Avcı, teröre verilecek en iyi cevabın komite toplantısı için İstanbul’un seçilmesi olduğunu söyledi.

Bakan Avcı: PKK'nın tahrip ettiği yerlerde gereken yapılacak

Bakan Nabi Avcı, bu yıl İstanbul'un ev sahipliğini yaptığı UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı kapsamında düzenlenen, “Kültür Varlıklarının Korunması Konusunda Ülkemiz Mevzuatı 1970- 1972 Sözleşmesinin Komşu Ülkelerle Karşılıklı Uygulanması” adlı panelde konuştu. Panel sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, “Bu toplantının İstanbul’da yapılması dünya ülkelerinin terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olduklarının bir göstergesidir. Bu ölçekte bir toplantının burada yapılması teröre verilen en güzel cevap oldu.” dedi.

TAHRİP EDİLEN TARİH

Türkiye’nin belli bölgelerinde terör nedeniyle tahribata uğrayan alanlarla ilgili de mücadelenin devam ettiğini vurgulayan Bakan Avcı, “PKK terör örgütünün kültürel varlıklarımıza verdiği zararları bugün hepimiz Diyarbakır’da, Nusaybin’de görüyoruz. Suriçi ve Hevsel Bahçelerinin, Unesco Kültür Miraslarına dahil edilmesi bizzat hükümetimizin girişimiyle geçtiğimiz yıl gerçekleşmiştir. Gerek ülkemizde gerek başka ülkelerde kültürel varlıklara verilen tahribatın onarılması giderilmesi için Türkiye 1972 sözleşmesindeki bütün gereklilikleri yerine getiriyor. Bundan sonrada yapacaktır.” diye konuştu.

GEREKEN YAPILACAK?

PKK terör örgütünün, bölgedeki insanların hayatını riske atmanın yanı sıra kültürel varlık ve değerlere de saldırdığını söyleyen Avcı, mücadelenin her alanda olduğu gibi kültürel alanda da devam ettiğini ve edeceğini belirtti. Uluslararası arenada algı operasyonu yapıldığını belirten Avcı, şunları kaydetti: “Farklı algı operasyonlarıyla yurt dışına farklı yansıtıldığının da farkındayız. Ortada bir terör örgütü yokmuş, okullarımıza sivillere kültürel varlıklara saldırısı yokmuş gibi, orada tek taraflı bir inisiyatif kullanılıyormuş gibi gösteriliyor. Bu doğru değil. Türkiye’nin belli il ve ilçelerinde vatandaşların gündelik hayatını tehlikeye atan can emniyetini hiçe sayarak çukurlar kazarak barikatlar yapılarak hem insanlarımız hem kültürel varlıklarımız, okullarımız, öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz tehdit edilmiştir. Türk devleti, bu tehdidi bertaraf etmek için hukuk içerisinde almıştır.”

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler