Bakan Şahin, Baro Başkanlarıyla çocuk mevzuatını görüştü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin: ‘Özellikle sivil anayasayı konuştuğumuz bir dönemde çocuk hakları temelli, kadın hakları temelli, engelli hakları temelli anayasa yapımını önceliklerimiz arasına koyuyoruz’

Bakan Şahin, Baro Başkanlarıyla çocuk mevzuatını görüştü

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Özellikle sivil anayasayı konuştuğumuz bir dönemde çocuk hakları temelli, kadın hakları temelli, engelli hakları temelli anayasa yapımını önceliklerimiz arasına koyuyoruz'' dedi.

Şahin, Türkiye Barolar Birliği'nde (TBB) bünyesinde Çocuk Hakları Merkezi olan baro başkanları ile çocuk mevzuatında yapılması gereken değişiklikleri görüşmek üzere bir araya geldi.

Gelecek hafta 23 Nisan kutlamalarının gerçekleştirileceğini anımsatan Şahin, Türkiye'nin Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde dünyada bir ilke imza attığını söyledi.

Çocuklarla ilgili politikaların, Türkiye'nin geleceğine ilişkin hedeflerle örtüşen konular olduğunu ifade eden Şahin, bakanlık olarak çocuk haklarını insan hakkı olarak gördüklerini, insanın onurlu yaşam için temel ihtiyaçlarının doğuştan başladığını belirtti.

''Çocuklarla ilgili hak temelli bir politikayı çok önemsiyoruz'' diyen Şahin, bu dönem yeniden yapılanan bakanlığın çocuklarla ilgili sorumluluk alanının temel değişkenlerinden olduğunu, bir genel müdürlük ve idari kadro kurulduğunu anlattı.

Çocuğun sağlıklı gelişimi için ailesinin yanında olması gerektiğine işaret eden Şahin, yoksulluktan dolayı çocuğundan ayrılmak zorunda kalan ailelere mali destek sağladıklarını, 7 bin çocuğu bu şekilde aileleriyle buluşturduklarını kaydetti.

Çocuk haklarını geliştirmek ve çocuk istismarını önlemek konularının temel politikaları olduğunu dile getiren Şahin, şöyle devam etti:

''Çocuk haklarını geliştirmek için neler yapılması gerekiyor, dünya burada hangi aşamada, uluslararası toplum, uluslararası hukuk ne konuşuyor, biz ne konuşuyoruz? Çocuk Koruma Kanunu'nu çıkardık, uygulamalarda nedir sorun, ne yaşıyoruz? Yasayı çıkarmak işin temel boyutu ama 'uygulamadaki sorunları çözmek için nasıl bir yaklaşım gerekiyor' diye baktığınız hukuki bir temel alt yapı var.

BM Çocuk Haklarını imzalamış, uluslararası sözleşmeleri imzalamış bir ülkeyiz ama geldiğimiz noktada 2 şey çok önemli: Burada hukuki boyutta eksiğimiz var mı? Özellikle sivil anayasayı konuştuğumuz bir dönemde çocuk hakları temelli, kadın hakları temelli, engelli hakları temelli anayasa yapımını önceliklerimiz arasına koyuyoruz. Onun dışında 'yasal alt yapıda eksiğimiz nedir?' dediğimizde bugün bu masadakiler bizim için çok önemli. Bu sorunun cevabını buradan gelen fikirlerle şekillendireceğiz.''

TBB Başkanı Ahsen Coşar da Şahin'in daha önce kadınların sorunlarına ilişkin kendileriyle bir araya geldiğini, bugün de çocuklar için aynı etkinliği düzenlediklerini belirtti.

Coşar, ''Konunun sosyal boyutları, psikolojik boyutları, ekonomik boyutları var ama aynı zamanda hukuki boyutları var. Dolayısıyla Sayın Bakan'a bu konuda bu toplantıyı organize ettikleri için, bize bu konuda bu olanağı verdikleri için teşekkür ediyorum'' dedi.

Toplantı, basına kapalı devam etti.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz