Bakan Yıldız, 'Kemençe Ağası' seçildi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, katıldığı Giresun’un Görele ilçesinde 8. kez düzenlenen “Horon ve Kemençe Günleri Festivali”nde “Kemençe Ağası” seçildi. Bakan Yıldız, "Karadeniz'de petrol varsa biz onu bulacağız. Petrol yoksa biz onu bulamayacağız. O yüzden inatla ve sabırla çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Bakan Yıldız, 'Kemençe Ağası' seçildi

Bakan Yıldız, çeşitli ziyaretler ve incelemelerde bulunmak üzere akşam saatlerinde Giresun’a geldi. İlk olarak Görele ilçesine geçen Bakan Yıldız, burada 8. kez düzenlenen “Horon ve Kemençe Günleri Festivali”ne katıldı. Burada “Kemençe Ağası” seçilen Bakan Yıldız’a, eski milletvekili Hüseyin Besni “Kemençe” hediye etti. Bakan Yıldız, hediye edilen kemençeyi bir süre çalarak denedi.

Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Görele’de ve festivalde bulunmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

“Türkiye’de 10 yıl içerisinde bu ülkenin idaresine konan irade ile beraber her şeyimizle büyümeye başladık” diyen Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yalnızca ekonomi ile değil. Yalnızca idareyle değil, yalnızca siyasetle değil, aynı zamanda beynimizle, gönlümüzle, vicdanımızla, basiretimizle, sağ duygularımızla ve sezgilerimizle büyümeye başladık. Bu obez bir büyüme değil. Türkiye her şeyiyle birlikte büyüyor. O yüzdendir ki bizlerin hangi makamda olursak olalım ister bakan, ister vali, ister belediye başkanı olalım doğru yapmak mecburiyetimiz var. Çünkü bizler doğru yaptıkça güçleneceğiz, yanlış yaptıkça zayıflayacağız. O yüzdendir ki sizlerin hakkettiği refah seviyesini yükseltmek için gece gündüz demeden çalışacağız ve gayret edeceğiz. Sizin en kötü günleriniz böyle olsun. Her zaman gülesiniz ve horon tepesiniz, kemençe çalasınız. Ben burada merakla izleyeceğim. Çünkü bu işleri beceremem ama izleyenlerden olacağım. Sizin bu geleneksel hale gelmiş olan ve sınırlarını aşan bir şekilde sivil toplum örgütlerle birlikte her zaman içice olan belediyenin merkezi hükümetin hep birada olduğu bir yapı haline dönüşmüş oluyor. Ben bunu sevinerek ve izleyerek görüyorum. Sizlerle birlikte olmanın memnuniyetini bir kez daha ifade ediyorum” dedi.

Daha sonra ise Yıldız, Giresun Valiliği’ni ziyaret etti. Burada bir süre Vali Şahin ile görüşen Bakan Yıldız, basın mensuplarının sorularını da cevaplandırdı. Türkiye’nin elektrik sorununun bulunmadığını kaydeden Bakan Yıldız, şöyle konuştu: “10 yıl içinde bu ülkenin idaresine koyulan irade, diğer sektörlerden daha hızlı büyümesini sağladı enerji sektörünün. Türkiye tükettiğinden daha fazlasını üretebiliyor şuanda. Dün itibariyle Türkiye Cumhuriyeti tarihi’nin bir rekoru kırıldı. 37 bin megavatın üzerinde bir enerji yapılanması sağlandı. Hâlbuki bizim şuanda arzımız 40 bin megavatlar civarında. Dolayısıyla Türkiye’nin bir enerji sorunu bulunmamaktadır. Ancak büyüyen Türkiye bir yıl içinde yüzde 11.8'lik enerji sektöründe tüketimde büyüdü. Bir yıl içinde yüzde 11.8 büyümek, hele hele bir kısım AB ülkeleriyle karşılaştırırsak onların 7-8 yıllık büyümesine denk geliyor ve Londra merkezli bir haberde Avrupa’nın ilk üçüne girmeyle alakalı Türkiye enerji sektöründe büyük atılımlar yapıyor diye bir haber çıktı. Fransa’da ve Almanya’yla beraber. O yüzden Türkiye enerji sektöründe çok daha hızlı büyümek zorunda ki, liberal piyasalar, yani özel sektörle yapılacak bu değişimi sıhhatli olabilmesini sağlamak lazım. O yüzden yolumuza devam ediyoruz. Türkiye hak ettiği noktadan daha da iyi noktalara gidecektir. Biz de sektör olarak elimizden geleni yapacağız”

Bakan Yıldız, özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yapımı fazla olan HES’lerin, enerji ihtiyacına olan katkılarının daha fazla olmasını istediklerini aktardı. Yıldız, "HES'lerin katkısının daha fazla olmasını istiyoruz. Çünkü 'HES' demek, 'Yerli kaynak' demek. Çevreye, yeşile duyarlı ve aynı zamanda dokuyu bozmaksızın iyi bir yapılanma sağlamamız lazım. Bunun içinde biraz hoyratça çalışan müteahhitlerimiz var. Onların da mutlaka ikaz edilmesi gerekiyor ki, bizde bunu yapıyoruz. Ama yerli kaynak halinde bunların Türkiye'ye kazandırılması lazım. Eğer biz bunları yerli kaynak olarak karşı çıkarsak, bunlar bize yol su köprü olarak değil de, ithal doğal gaz olarak geri dönüyor. Cebimizden daha fazla döviz çıkıyor. Biz de buna çok tahammül edemeyiz" dedi.

Bir gazetecinin "Karadeniz'de petrol ya da doğal gaz arama çalışmaları devam ediyor mu? Ediyorsa ne aşamada?" şeklindeki sorusuna Bakan Yıldız, "Karadeniz'de petrol varsa biz onu bulacağız. Petrol yoksa biz onu bulamayacağız. O yüzden inatla ve sabırla çalışmalarımız devam ediyor. Bir kuyu yaklaşık 250 milyon dolar civarında. O yüzden dikkatli çalışmamız gerekiyor. Şuana kadar yaptığımız çalışmalarda uluslararası firmalarla yaptığımız anlaşmalar çerçevesinde devam ediyoruz. Yani finansman koymasıyla beraber devam ediyoruz. Bulursak karı paylaşacağız bulamazsak zararı onlar alacaklar anlaşmamızda böyle" şeklinde yanıt verdi.

Bakan Yıldız'a, Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, altın fındık çotanağı rozeti ile fındıklı ürünlerden oluşan sandık hediye etti. Yıldız, Vali Şahin'i ziyaretinin ardından enerji sektörüyle alakalı il koordinasyon kurulu toplantısında başkanlık etti. Geceyi Giresun'da geçirecek olan Bakan Yıldız, yarın da Giresun'da ziyaretler ve incelemelerde bulunacak.

CİHAN

Kaynak: Diyarbakır Söz