Bakanlar Kurulu Kararları...

Kibrit ithalatında 3 yıl süreyle ek mali yükümlülük uygulanacak.

Bakanlar Kurulu Kararları...

Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, kibrit ithalatında 3 yıl süreyle ek mali yükümlülük şeklinde korunma önlemi uygulanacak. Ek mali yükümlülük, azami ek mali yükümlülüğü aşmamak üzere, eşik birim kıymetten, ithal edilen ürünün diğer yurt dışı giderler hariç CIF birim kıymetinin (net kilogram başına fiilen ödenen veya ödenecek bedel ile navlun ve sigorta bedelleri toplamı) çıkarılması suretiyle hesaplanan müspet farka tekabül eden tutar kadar tahsil edilecek.

1. Dönem (6 Haziran 2012-5 Haziran 2013) için kilogram başına 2,95 dolar olan eşik birim kıymet için, kilogram başına 0,85 dolar, 2. Dönemde (6 Haziran 2013-5 Haziran 2014) kilogram başına 2,90 dolar olan eşik birim kıymet için kilogram başına 0,80 dolar, 3. Dönemde (6 Haziran 2014-5 Haziran 2015) kilogram başına 2,85 dolar olan eşik birim kıymet için kilogram başına 0,75 dolar azami ek mali yükümlülük uygulanacak.

Açılan tarife kontenjanı kapsamında aralarında; ABD Virjin Adaları, Afganistan, Amerika Samoası, Angola, Antartika, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Aruba, Azerbaycan, Bahamalar, Bahreyn, Bangladeş, Barbados, Benin, Bermuda, Bhutan, BAE, Bolivya, Botsvana, Brezilya, Burkina Faso, Burundi, Cezayir, Cibuti, Çad, Doğu Timor, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Eritre, ve Etiyopya'nın da bulunduğu çok sayıda gelişmekte olan ülke korunma önlemi uygulamasından muaf tutulacak.

Karar 6 Haziran 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

İlave gümrük vergisi istisnası

Bakanlar Kurulu, geçen yıl Eylül ayında ilave gümrük vergisi uygulanmasını kararlaştırdığı bazı tekstil ve hazır giyim ürünleri için de istisna getirdi.

Bakanlar Kurulu'nun söz konusu uygulamaya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, yün ve ince hayvan kılından dokunmuş mensucat, pamuklu mensucat, sentetik iplerden dokunmuş mensucat, erkekler ve çocuklar için paltolar kabanlar, kadınlar ve kız çocukları için mantolar, ceketler, gömlekler, bornozlar, kombinezonlar ve iç çamaşırlarının da bulunduğu bazı tekstil ve hazır giyim ürünlerine Diğer Ülkeler (DÜ) kapsamındaki ülkelerden ithal edilmesi halinde yüzde 20 ilave gümrük vergisi uygulanacak. Ancak, Türkiye'nin taraf olduğu serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde bir çapraz menşe kümülasyon sistemine dahil ülkeler menşeli eşyadan, tercihli menşeinin belgelendirilmesi halinde ilave gümrük vergisi alınmayacak.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler