Başarır'a tepki yağdı

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın katıldığı televizyon programında söylediği "Devletin ordusu Katar'a satılmış" sözleri üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılğı açıklandı. CHP'li vekilin canlı yayında Türk ordusuna yönelik sarfettiği skandal sözler büyüp tepkilere neden oldu.

Başarır'a tepki yağdı

Türkiye'nin Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz aramasına karşı çıkışıyla gündeme gelen CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, katıldığı bir televizyon programında Türk ordusuna dil uzattı. Başarır, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Katar'a satıldığı yönünde ifadeler kullandı. Başarır, "Cumhuriyet tarihinde ilk kez devletin ordusu Katar'a satılmış. 20 Milyar dolar olduğu söyleniyor. 50 Milyon dolara satılmış. Birileri Mandacı oluyor" dedi. Programa katılan diğer konukların tepkisiyle karşılaşan Başarır, utanmadan ısrarını sürdürünce konuklar ağzının payını verdi.

SORUŞTURMA AÇILDI

Başarır hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı TCK'nın 301. maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve Devletin askeri teşkilatını alenen aşağılama suçlarından soruşturma başlattı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Katıldığı bir televizyon programında 'Türk ordusu satılmış.' diyen 27. Dönem Milletvekili Ali Mahir Başarır hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca TCK'nin 301. maddesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin askeri teşkilatını alenen aşağılama suçlarından resen soruşturma başlatılmıştır."

MSB'DEN TEPKİ AÇIKLAMASI

 Milli Savunma Bakanlığından (MSB) yapılan açıklamada, Başarır'ın Türk ordusu hakkındaki ifadeleri kınandı.

Bakanlığın açıklamasında, bir televizyon programında daha önce gerekçeleri ve kapsamı defalarca açıklanmış olan bir projeden hareketle milletin ordusuna milletin önünde hakaret edildiği belirtildi.

Bakanlığın aklın ve bilimin rehberliğinde, ciddiyet, samimiyet, diyalog ve koordinasyon içerisinde çalışarak, yerli ve milli savunma sanayi ürünleriyle teçhiz edilmiş Türk ordusunun niteliklerini daha da artırmanın gayreti içinde olduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Peygamber ocağı olarak da bilinen Türk Silahlı Kuvvetleri binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen milli, manevi ve mesleki değerleriyle, anayasa çerçevesinde, yasalar ve Sayın Cumhurbaşkanımızın direktifleri doğrultusunda, sıralı amir ve komutanların emir ve komutasında, milletinin emrinde, görevinin başındadır.

Şahsi ihtiras ve hevesleri için Türk Silahlı Kuvvetlerine, Mehmetçiğe hakaret eden, asil milletimiz tarafından zaten mahkum edilen bu gayri milli dili şiddetle kınıyor, bunun hesabının hukuk çerçevesinde sorulacağını, konunun takipçisi olacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz."

RTÜK'TEN YAYIN HAKKINDA SORUŞTURMA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bir televizyon kanalında yayınlanan programda Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına yönelik sözlerle ilgili yazılı açıklama yaptı.

"KAHRAMAN ORDUMUZ YÖNELİK KULLANILAN ÇİRKİN İFADELERİ KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Yapılan açıklamada, "Bir haber kanalındaki yayın esnasında program katılımcılarından birinin kahraman ordumuza yönelik kullandığı çirkin ifadeleri kabul etmek mümkün değildir. Kültürümüzde peygamber ocağı olarak kabul edilen Türk Silahlı Kuvvetleri aziz milletimizin yüz akıdır. Sınırlarımızın içinde ve dışında kahramanca mücadele ederek gönül coğrafyamızın güvenlik ve huzurunu tesis eden ordumuza dil uzatmaya kimsenin hakkı yoktur. Sorumluluk alanımızda olan ve her kesimden insanın takip edebileceği bir yayında dile getirilen hadsiz sözler yakın takibimiz altındadır. İlgili yayın hakkında Üst Kurul uzmanlarımızca inceleme başlatılmıştır. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur" ifadeleri yer aldı.

BAŞARIR'IN TEPKİ ÇEKEN AÇIKLAMALARI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Şahsi ihtiras ve hevesleri için kahraman, fedakar Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK), Mehmetçiğe hakaret eden, asil milletimiz tarafından zaten mahkum edilen bu gayri milli dili şiddetle kınıyor, bunun hesabının hukuk çerçevesinde sonuna kadar sorulacağını, konunun yakın takipçisi olacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz." dedi. Akar, AA muhabirinin sorusu üzerine, dün bir televizyon programında, TSK aleyhinde yapılan açıklamaya ilişkin değerlendirmede bulundu.

İBRAHİM KALIN: ORDUMUZA DESTEĞİMİZ TAMDIR

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Ülkemizin güvenliği, milletimizin huzuru için kahramanca mücadele eden ordumuza desteğimiz tamdır" dedi.

İbrahim Kalın, Twitter'daki hesabından, CHP Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili sözlerine yanıt verdi. Kalın, paylaşımında, "Geçmişte askeri vesayeti arkalarına alarak iktidar olanlar bugün milletin hizmetinde olan Türk Ordusuna dil uzatıyor. Bu çirkin dili reddediyor ve şiddetle kınıyoruz. Ülkemizin güvenliği, milletimizin huzuru için kahramanca mücadele eden ordumuza desteğimiz tamdır" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal CHP'li vekile, "'Aziz Milletimizi temsil etme onuruna sahip değilsin" diyerek sosyal medya hesabından istifa çağrısında bulundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz