BDP'liler için Jet Fezleke!

BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını öngören fezlekeler TBMM'ye sunuldu.

BDP'liler için Jet Fezleke!

Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ile 9 BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak’ın aralarında bulunduğu BDP'li milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık Tezkeresi, dün Jet hızıyla Meclis Başkanlığına sunuldu.

9 BDP’Lİ MİLLETVEKİLİ

 

BDP Genel Başkan Yardımcısı ve Siirt Milletvekili Gültan Kışanak, Bdp Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Bdp Hakkari Milletvekilleri Adil Kurt ve Esat Canan, Bdp İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Bdp Van Milletvekili Nazmi Gür, Bdp Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu, Bdp Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Bdp Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında, "silahlı terör örgütüne yardım etmek" suçundan TCK ve TMK uyarınca soruşturma açılmasına izin verilmesi talebini içeren dokunulmazlık dosyası Başbakanlık tarafından Meclis’e gönderildi. Başbakan Erdoğan’ın İspanya gezisi öncesi yaptığı açıklamanın üzerinden 24 saat geçmeden Fezlekeler jet hızıyla meclise gönderilirken dosyalar, evrak kaydı yapıldıktan sonra TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'na sevk edilecek.

BAŞBAKAN NE DEMİŞTİ?

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam İspanya ziyareti öncesi havaalanında gazetecilerin Bdp'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ile ilgili soruları üzerine şunları söyylemişti: "Parlamentoya, özellikle bazı teröre yönelik konularla ilgili fezlekelerin gelmesi halinde, bu fezlekeleri aramızda değerlendirmek suretiyle alışılmışın dışında bir karar vermeyi düşünüyoruz. Milletvekili ne konuştuğunu bilmeli, hareketlerine dikkat etmeli. Silahlanmaya, ayaklanmaya vesaireye çağırmak. Bunlar asla Tbmm çatısı altında olanlara yakışmaz. Bunun da ötesinde kendisine, 'Bölücü terör terör örgütünün uzantısı' sıfatını vererek, bu şekilde bir yaklaşım tarzı içine girenler noktasında da Parlamento'da çok daha farklı bir uygulamanın olması gereğine inanıyorum. Şu anda, bu şekilde 800'ü aşkın dosya var. Bunlar sıradan dosyalar değil. Önümüze geldiği anda kararı da vereceğiz."

PROSEDÜR NASIL İZLENECEK

Buarada, TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, bir grup gazetecinin BDP'li bazı milletvekillerinin dokunulmazlığı ile ilgili nasıl bir prosedür izleneceği sorusunu yanıtlarken, ''kucaklaşma'' dosyalarının kamuoyunu olaydan beri meşgul ettiğini belirterek, ''Bir ara unutulur gibi olmuştu ama BDP'den bir milletvekilinin 'silahlanın' gibi densizce, ipe sapa gelmez ifadesi, olayın tekrar gündeme gelmesine sebep oldu'' diye konuştu.

Milletvekili dokunulmazlığının önemli bir kurum olduğunu, yıllardan beri bunu savunduğunu anlatan Kuzu, TBMM'nin, suçluların ya da suç isnatlarının sığındığı bir yer olarak algılanamayacağını söyledi. Kuzu, bugüne kadar 868 dosyanın Meclis'e geldiğini; bunun 64'nün AK Parti, 84'ünün CHP, 21'nin MHP, 38'nin bağımsız, 1 dosyanın KADEP, 660 dosyanın ise BDP milletvekillerine ait olduğunu bildirdi.

KUZU’DAN ÇARPICI YORUM

''Bu kötü bir tablo... Suç makinesi olmuşsunuz dediğim zaman bozuluyorlar. Bu hoş bir tablo değil. Bu kanun tanımazlık....'' diyen Kuzu, kendilerinin de siyaset yaptığını, Anadolu'daki insanların kendilerine ''Bunların durumu ne olacak?'' diye sorduğunu söyledi.   Kuzu, ''Bir çok şeyi 'göz görmezse gönül katlanır' derler. Ama kucaklaşma sahnesi bardağı taşıran damla oldu. Bu manada Sayın Başbakanımızın net tavrı da bunların aymazlığından kaynaklanıyor. Daha önce de bunlar denendi. Bunların Güneydoğu konusuna ne olur ne olmaz bilemem, o başka bir tartışma...'' görüşünü ifade etti.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK

Kuzu, Karma Komisyon'un gelen tüm dosyaları 5 milletvekilinden oluşan hazırlık komisyonuna göndereceğini, 1 aylık bekleme süresi olduğunu, 1 ayın yetmemesi halinde bir ay daha verilebileceğini belirterek, gelecek kararın Karma Komisyon tarafından incelenip değerlendirileceğini anlattı. Kararın; ya dokunulmazlığın kaldırılması ya da dönem sonuna bırakılması şeklinde olduğuna dikkati çeken Kuzu, şöyle konuştu:

''Gelen dosyayı aradan çekip müstakil görüşme mümkün mü? Bu konuda Anayasa ve İçtüzük'te aksine hüküm yok. Uyulamaya bakıldığında Susurluk dosyası o günün koşullarında öne alınmış. Dünya uygulamasında baktım, genel kural şu; elbette prensip olarak sırayla incelemek mantıken doğru ama diyelim ki Avrupa ülkesinde gördüğümüz gibi toplumda şok etkisi yaratan suçlamalar varsa...Mesela cinsel taciz ya da tecavüz gibi, İsveç'te olmuştu. Bu durumda Meclis hemen apar topar dokunulmazlığını kaldırıp yargılamasını sağladılar. Bu yollardan biri... Öne alma bakımından bir örnek. Bu dosyalar elbette kamuoyunda ciddi anlamda yankı bulduğu için öne almak mümkün. usulde herhangi bir sorun yok. Bizim kararımız Genel Kurul'a sunuluyor. Genel Kurul bizim kararımıza uyarsa, dokunulmazlık kalkmış olur. Ama reddedebilir. Bu tamamen Genel Kurul'un takdirinde. Kaldırma durumunda, Anayasa Mahkemesi'ne gitme imkanları var. 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi'ne gidilir, 15 günde de karar veriliyor.''

KUZU BENİM KARARIM YETER

Kuzu, bir soru üzerine 5 kişiden oluşan Hazırlık Komisyonu'nun kurayla belirlendiğini, 3 AK Parti, 1 CHP ve 1 MHP milletvekilinden oluşacağını söyledi. Öncelikle konuyu Hazırlık Komisyonu'nun inceleyeceğini, ilgili üyenin savunmasının alınacağını anlatan Kuzu, ''Öne alma için komisyon kararı yeterli mi?'' sorusuna, ''Komisyon'un bu konuda karar vermesine gerek yok. Benim kararım yeterli. Kura çekip hazırlık komisyonu kuracak olan benim. Ben süreci başlattığımda süreç başlamış olur'' dedi.

''Yöntem olarak bütün dosyalara hazırlık komisyonuna gönderip karar beklenebilir mi??' sorusuna Kuzu, ''Mümkündür, ona da karar verilirse bu da mümkün olur. Hepsini göndeririz, ne zaman gelirse...'' karşılığını verdi. Kuzu, hazırlık komisyonlarının milletvekilinin savunmasını alacağını, savunmanın yazılı ya da sözlü olarak da verilebileceğini söyledi.

Kuzu, ''Bizden dokunulmazlığın kaldırılması kararı çıkmışsa, Genel Kurul'da oylama yapılıyor. Eğer, dönem sonuna ertelenmesi çıkmışsa, 10 gün içinde birisi itiraz ederse, Genel Kurul'un 10 gün içinde bunu yapması lazım. Anayasa Mahkemesi iptal verirse, dokunulmazlık geri geliyor'' dedi. Kuzu, ''Meclis'ten dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde karar çıkar mı?'' sorusuna, ''Onu bilemiyorum, öteki partilerin tutumu ne olur, ne yaparlar bilemiyorum'' dedi.

CHP’Lİ İNCENİN DURUMU

İnce'nin de başvurusu bulunduğunu hatırlatan Kuzu, ''Geldi, dosyaya koydum. Onu da görüşmek lazım. Neticede ağır bir isnat. Sadece kendisiyle alakalı değil, etrafını da üzen bir tablo var ortada. Bu gibi durumlar aklanması en hak eden durumlar. Çünkü toplumda algılaması farklı oluyor. Hiç kimse peşinen suçlu değildir. Böyle bir çalışma başlarsa, bunu da değerlendirir komisyon'' dedi.

Kuzu, İnce'nin ısrarla dokunulmazlığının kaldırılması yönünde olduğunu, dünya uygulamamalarının da tavrını doğruladığını anlattı. '''Bunun örnekleri Avrupa ülkelerinde olduğu zaman kaldırıyorlar. Başka da ölçü yok elimizde'' diyen Kuzu, toplumda yansımaları farklı olan türden suçlar bakımından dokunulmazlığı kaldırma yönünde olduğunu vurguladı.

Kaynak: Diyarbakır Söz