Binali Yıldırım: Paralel yapının algı operasyonu

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, 50 milyona yakın kişinin kimlik bilgilerinin bir internet sitesinde yayınlanmasıyla ilgili, "2010'da bir şekilde elde edilen kimlik bilgileri yeni elde edilmiş gibi servis ediliyor. Bu, malum paralel yapının algı operasyonudur" dedi.

Binali Yıldırım: Paralel yapının algı operasyonu

50 milyona yakın kişinin kimlik bilgilerinin bir internet sitesinde yayınlanmasıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, şunları söyledi:

"Benim bakmama lüzum yok. Ben 60 senedir kimlik taşıyorum. 2010 yılında bir şekilde elde edilen kimlik bilgileri, şimdi sanki MERNİS sistemine yazılarak elde edilmiş gibi servis yapılıyor. Bu, malum paralel yapının yeni bir algı operasyonudur. Neden elde edilmiş, onu da söyleyeyim: 2009 yılı ve daha sonraki seçimlerde, bütün seçimlerden önce seçime girecek partilerin tamamına yasa gereği bu bütün seçmenlerin adlarını, adreslerini, TC kimlik numaralarını içeren bilgileri vermek zorundasınız. Bu yasa gereğidir. Bütün partilere veriyorsunuz. O dönemde yaklaşık olarak 50 milyon seçmen var. Dikkat ederseniz, yayınlananlarda 18 yaşın altındakiler yok. Niye yok? Onlar seçmen değil. Bu bilgileri veriyorsunuz. Bu bilgileri bir şekilde alanlar, bilemiyoruz ki kiminle paylaştılar. Olay bundan ibaret. Seçim öncesi yasa gereği Yüksek Seçim Kurulu'nun bütün partilere vermek zorunda olduğu seçmen bilgileri, bugün sanki MERNİS sisteminden sızılarak elde edilmiş gibi servis yapılıyor. Bu bir problem."

"CİDDİ HAPİS CEZALARI GELİYOR"

"Şimdi yeni Meclisimiz Kişisel Bilgilerin Korunması Kanunu çıkardı. Bu kanunla birlikte her türlü kişisel bilgiye erişim güvence altına alınıyor, ilave tedbirler alınıyor. Ama her şeye rağmen, erişildiği zaman da buna erişenlere çok ciddi hapis cezaları geliyor. O yüzden, bu yola başvuran kötü niyetli kişilerin bunu kulaklarına iyice yer etmesini istiyorum. Bundan sonra buna benzer yapacakları işlerin hesabını verecekler. Önceden yasal düzenleme yoktu. Yeni yasal düzenleme yapıldı, şu anda Cumhurbaşkanımızın onayında. Bugün yarın da onaydan çıkar, yürürlüğe girer. Bunun ciddi bir bedeli var, yapmanın bir bedeli var. Bu ahlâki bir şey değil. Bu, vatandaşlığa, dürüstlüğe, hatta hukuka uyan bir şey değil. Bu bilgiler, bilgi havuzundan, siber ortamda elde edilmiş bilgiler değil. Delillere bakıyoruz, bunlar Yüksek Seçim Kurulu'nun bütün partilere vermekle zorunlu olduğu bilgilerden ibaret olduğunu görüyoruz."

"SEÇİM KANUNU'NDA DÜZENLEME LÂZIM"

"Bu bize bir şey gösterdi; demek ki bu Seçim Kanunu'nda da bir düzenleme yapmak lâzım. Bu bilgileri ya vermemek ya da belirli kısıtlamalar getirmek... Artık bilişim gelişti. Sandıklara, sandıklardaki seçmenlere erişim problem değil. Dolayısıyla, seçim zamanı bu bilgiler belirli bir kısıtlamayla verilir. Seçmenlere yardımcı olacak bilgiler şeklinde verilir. Onun dışında, partilerle bu bilgiler paylaşılmaz. Çünkü bir kişi ile paylaştığınız şey artık sır değildir. Kafamızda durduğu sürece sırdır. Bunlar da sırdır, kişisel bilgiler sırdır. Ama yasal bir zorunluluktan Seçim Kurulu'nun yapacağı bir şey yoktur, vermiştir. Bu şartlar altında hem yasal düzenleme yapılıyor hem de idari ve adli soruşturma başlatılmış durumda."

Yıldırım, bir soru üzerine vatandaşların TC kimlik numaralarını değiştirmesi şeklinde bir tedbire gerek olmadığını da sözlerine ekledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ait kimlik bilgilerinin sızdırılmasına ilişkin haberler üzerine soruşturma başlatmıştı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bütün vatandaşlarımız bu konularda gerekli tedbirin alındığından emin olmalı" demişti.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise, "Nereden, nasıl sızdı bilmiyorum ama rakamlara baktığınız zaman 50 milyon civarında. Bu, Türkiye'deki seçmen sayısına yakın. Bildiğiniz gibi YSK, seçmenlere ilişkin bilgileri siyasi partilerle de paylaşıyor. O nereden sızdı, nasıl sızdı bunun araştırılması, tahkik edilmesi, üzerinde durulması lâzım. Öyle zannediyorum ki bu haberlerin çıkmasından sonra gerekli tahkikat hem adli boyutuyla hem idari boyutuyla başlatılmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz