'Bizi aynı kapıdan polislere teslim etmiştiniz'

Yeşil Sol Parti Milletvekili Sırrı Sakık, tutuklu TİP vekili Can Atalay için "Meclis kapısında karşılarım" diyen eski TBMM Başkanı Cindoruk’a DEP milletvekillerini hatırlattı: "Bizi de aynı kapıdan polislere teslim etmiştiniz.”

'Bizi aynı kapıdan polislere teslim etmiştiniz'

Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Sırrı Sakık, Gezi tutuklusu olan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay ile ilgili mesaj veren eski TBMM Başkanı Hüsemettin Cindoruk'a '2 Mart darbesi' olarak anılan, kendisinin de bulunduğu DEP milletvekillerinin tutuklandığı günü hatırlattı.

Cindoruk, "Seçilmiş bir milletvekili mahpus olamaz, derhal serbest bırakılmalı. YSK adaylığını kabul etmiş, halk da oy verip seçmiş. Aldığı mazbata tahliye kararı yerine geçer. Ben TBMM Başkanı olsam kendisini Meclis'in giriş kapısında karşılarım'' dedi.

KÜRTLERE KARŞI '2 MART DARBESİ'Nİ HATIRLATTI

Sakık, Demokrasi Partisi (DEP) milletvekillerinin 2 Mart 1994 tarihinde Meclis'ten çıkarılarak yaka paça gözaltına alınmasıyla başlayan ve Kürt siyasetine Meclis yolunu kapattığı için ‘Kürtlere karşı 2 Mart darbesi’ olarak anılan süreci hatırlatarak şu ifadelere yer verdi: "2 Mart 1994’te bizi de aynı kapıdan polislere teslim etmiştiniz."

NE OLMUŞTU?

1991 yılında seçimlere Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) listesinden giren DEP'li Leyla Zana, Hatip Dicle, Mahmut Alınak ve Selim Sadak SHP milletvekili seçilmişti.

Seçilmelerinin hemen ardından Leyla Zana'nın yemin töreninde protestolar arasında Kürtçe yemin etmesi soruşturmaya konu olmuştu. Meclis'te DEP Şırnak Milletvekili Orhan Doğan, Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Şırnak Bağımsız Milletvekili Mahmut Alınak, DEP Diyarbakır Milletvekili Hatip Dicle, Leyla Zana ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün dokunulmazlıklarının kaldırılması gündeme alındı.

Dokunulmazlıkları kaldırılan Orhan Doğan ve Hatip Dicle, 2 Mart 1994'te Genel Kurul’dan Meclis bahçesine çıkar çıkmaz polis tarafından gözaltına alındı. Orhan Doğan’ın gözaltına alınarak polis aracına bindirildiği anın fotoğrafı, 2 Mart’ın sembolü haline geldi.

Akşam yapılan görüşmelerde dokunulmazlıkları kaldırılan Ahmet Türk, Leyla Zana, Sırrı Sakık ve Mahmut Alınak Meclis’ten çıktıkları takdirde gözaltına alınacaklardı. Milletvekilleri bu yüzden geceyi Meclis’te geçirme kararı aldı.

3 Mart’ta da dokunulmazlıkların kaldırılmasına devam edildi. DEP Şırnak Milletvekili Selim Sadak ile İstanbul Bağımsız milletvekili Hasan Mezarcı’nın dokunulmazlıkları kaldırıldı.

Milletvekilleri Terörle Mücadele Şubesi’ne gitmeme konusunda kararlıydılar; doğrudan savcılığa çıkacaklarını açıklamışlar, aksi takdirde de Meclis’i terk etmeyeceklerini belirtmişlerdi.

Polis, 4 Mart 1994'da Meclise girip DEP'lileri zor kullanarak gözaltına aldı. Sadak ise, 1 Temmuz 1994'te gözaltına alındı ve 12 Temmuz 1994'te tutuklandı.

DEP milletvekillerinin yemin töreninde Kürtçe açıklamalarda bulunmasıyla başlayan ve 2 Mart 1994 tarihinde DEP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla sonuçlanan süreçte, Hatip Dicle, Leyla Zana, Orhan Doğan, Ahmet Türk, Sırrı Sakık, Mahmut Alınak ve Selim Sadak, Meclis'ten alınarak cezaevine konuldu. DEP'liler yaklaşık 10 yıl hapiste tutuldu. 

Kaynak: Diyarbakır Söz