Bizim yolumuz belli, hükümeti bilmiyoruz

TBMM'de Halkların Demokratik Kongresi bileşenlerinin düzenlediği basın toplantısında konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Öcalan'ın koşullarının 'yeni sürece uygun' hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Bizim yolumuz belli, hükümeti bilmiyoruz

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Yürütme Kurulu ve bileşeni partiler TBMM’de ‘barış sürecini desteklediklerini’ açıkladı. Toplantıda konuşan HDK Yürütme Kurulu üyesi ve BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Barış sürecini kurmak zorunda” dedi. BDP Milletvekili Sebahat Tuncel ise “Bizim yolumuz belli, hükümeti bilemiyoruz” şeklinde konuştu.

Mecliste düzenlenen basın toplantısına, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Yavuz Önen, BDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Erol Dora, Ertuğrul Kürkçü, İstanbul Bağımsız Milletvekili Levent Tüzel, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, ESP Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DSİP Genel Başkanı Doğan Tarkan, SP Genel Başkanı Mustafa Kahya ile HDK Yürütme Kurulu’ndan Gülistan Aydoğdu ve Hatice Altınışık katıldı.

‘ÖNEMLİ ADIM’

Ortak açıklamayı yapan Ertuğrul Kürkçü, müzakere sürecinin Kürt sorununun çözümünün başlangıcı olduğunu belirtti. Süreci, “önemli bir adım” olarak gördüklerini belirten Kürkçü, “Abdullah Öcalan’ı tecritle susturma, BDP’yi tutuklamalarla engelleme ve Kürt özgürlük hareketini imha uygulamalarıyla etkisiz kılma hesaplarının tutmadığını, başarısızlıkla sonuçlandığını” söyledi.

‘SEÇİM TAKTİĞİ ZARAR VERİR’

“AKP Hükümeti 2014’teki seçimlere yönelik geçici bir rahatlama taktiği içindeyse, bundan sadece kendisi değil, Türkiye halkları da büyük zarar görür” uyarısı yapan Kürkçü, AKP’nin bu tür hesap ve taktiklerin arkasından koşmamasını önerdi. Barışın önemine vurgu yapan Kürkçü, bunun için de halkların devreye girmesi, iki halkın, Türkiye’deki halkların birbirine yakınlaştırılması için HDK’nin üzerine düşenleri yapacağını, elini taşın altına sokacağını belirtti.

Barış için Türkiye’nin batısında da güçlü bir kabulün yükseltilmesi gerektiğini belirten Kürkçü, Kürt halkının taleplerinin çok net olduğunu vurguladı. AKP Hükümeti barış ve çözüm konusunda niyetli ise biran önce güven artırıcı adımların atılmasını isteyen Kürkçü, Türkiye’nin tüm emek, barış ve demokrasi güçlerinin desteklediği taleplerin hızla karşılanması gerektiğini belirtti.

‘KAMUOYUYLA PAYLAŞILMALI’

Yasal ve anayasal alanda, yargısal, idari konularda yapılacak demokratik düzenlemeler ve konularda yürütülecek çalışmaların AKP Hükümeti’nin yaklaşımını göstereceğini belirten Kürkçü, bu taleplerin önemine dikkat çekti.

“Diyalog yolunun açılması önemlidir” diyen Kürkçü; ancak görüşmelerin kapalı kapılar ardında yapılan, ne olduğunu, nasıl bitirileceğini bilmedikleri bir biçimde sürdürülmemesi gerektiğini de ifade etti. Kürkçü, Hükümetin bu konudaki gelişmeleri kamuoyu ile paylaşmasını, Öcalan ile birlikte BDP temsilcileriyle, Kandil ve Avrupa ile görüşme yollarının değerlendirilmesi, barış projesinin toplumsallaştırılarak, barışmanın koşullarının yaratılması gerektiğini vurguladı.

‘İNİSİYATİF ALMAK ZORUNDAYIZ’

HDK olarak, görüşmelerin gerçek barışa dönüşebilmesi için inisiyatif alma konusunda kararlılıklarını dile getiren BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, “Çok çaba harcanması gereken bir süreç. Bu çabaya talibiz. Ortak gelecek ümidini yeniden yeşertmek bakımından bu çabaları göstermeye hazırız” dedi. Karşılıklı anlayış isteyen, birbirlerine duyulan şüphe ve nefret dilinin sona erdirilmesini isteyen Kürkçü, “deyim yerinde ise demir çarıkla Türkiye’nin dört bir yanını gezip, barışın gerekliliğini anlatmalıyız. Ortak yaşam iradesini kurup, barışın sağlanması konusunda her türlü çabayı göstermekte kararlıyız” diye konuştu.

‘HDP’YE BÜYÜK SORUMLULUK YÜKLÜYOR’

HDP Eş Genel Başkanı Yavuz Önen de HDK ve HDP’nin organizmaya dönüşüp, örgütlenmeye başlamasıyla, görüşme sürecinin başlamasının aynı sürece denk gelmesinin kendilerine önemli görev ve sorumluluk yüklediğini ifade etti. Uzun soluklu, karmaşık bir sürece dikkat çeken Önen, “Tek başına bir muhatabın çözemeyeceğinin bilinciyle, ne yapabiliriz diye elimizi taşın altına sokmaya hazırız” dedi.

TUNCEL: BİZİM YOLUMUZ BELLİ

BDP Milletvekili Sebahat Tuncel ise, sürecin bir müzakere süreci olabilmesi için, Öcalan’ın koşullarının bu sürece uygun hale getirilmesi, sürecin açık yürütülmesi gerektiğini belirtti. HDK’nin barış talebini, anadilde eğitim talebini tüm Türkiye halkları için istediklerini belirten Tuncel, “Bizim yolumuz bellidir. Eşit haklar ve özgürlüklerdir. Hükümetin ne yapmak istediğini bilmiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz