Buldan: İnsanlar hâlâ enkaz altında bekliyor

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Enkaz altında binlerce insan olduğunu unutmamalıyız" dedi. Mithat Sancar da seçim ertelenmesi ile ilgili tartışmaları takip ettiklerini ancak şu anda bununla ilgili değerlendirme yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Buldan: İnsanlar hâlâ enkaz altında bekliyor

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Maraş’ta meydana gelen depremlerde etkilenen 10 il arasında bulunan Diyarbakır'da depremzedeleri ziyaret etti. Eş başkanlar Buldan ve Sancar, Amedspor tesislerinde ve Mevlana Halit Mahallesi’ndeki depremzedeleri ziyaretinin ardından HDP Kriz Koordinasyon Merkezi ile birlikte Kayapınar İlçe Örgütü binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

'KİMLİK TESPİTLERİ BİR AN ÖNCE YAPILMALI'

Buldan, depremin 10'uncu gününde hala ağır bir tablonun olduğunu gördüklerini söyledi ve şöyle konuştu:

"Bugün depremin 10'uncu günü. Hala ağır bir tablonun olduğunu gittiğimiz her yerde görüyoruz. İlk günden beri depremzedelerin yanında olmaya çalıştık. Ancak şunu gördük feryat var her yerde. Bir şey daha gördük iktidara öfke olduğunu gördük. Enkaz altında binlerce insan olduğu gerçeğini unutmamalıyız. İnsanlar hala enkaz altından yakınlarını bekliyor. Enkaz altından vücut bütünlüğünün bozulmadan çıkarılması önemli. Kimsesiz çocuklarla ilgili iddialar var. Bu konuda kamuoyu aydınlatılmalı. Kimlik tespitleri bir an önce yapılmalı."

İktidarın 10 gündür organize olamadığını belirten Buldan, "Özellikle ilk iki gün yerinde tespit ettik. Zamanında bir kurtarma çalışması olsaydı bu kadar insanımızı kaybetmeyecektik. İktidarın sadece kendilerini ve geleceklerini düşündüklerine tanıklık ettik. Yaptıkları, yardım yollayanlara engel olmak ve algı yaratmak oldu. Yardım yapamadığınız bir süreci yaşattınız, yardım yapanlara engel olmayın." dedi.

İMAR AFFINA MUHALEFET EDEN TEK PARTİYDİK

İmar affı çıkaranların, denetim yapmayanların depremde ölen insanlardan sorumlu olduğunu söyleyen Buldan, "2018'de çıkarılan imar affına muhalefet eden tek partiydik. Dolayısıyla bu affın sonuçlarının ne kadar ağır olduğunu hep birlikte gördük. O yüzden halkın vergilerini yandaşa, betona ve savaşa karşı kullananları bir kez daha uyarıyoruz" dedi.

'DEPREME AYRILMASI GEREKEN KAYNAKLAR SAVAŞA VE BOMBAYA AYRILDI'

Depreme ayrılması gereken kaynaklar savaşa ve bombaya ayrıldığını ifade eden Buldan şöyle konuştu:

"Savaşa değil yaşama, bombaya değil depreme harcanacak kaynaklar bizlere belki bugünleri yaşatmayacaktı. Savaşla ülkenin ekonomisini çökerttikleri gerçekliğini bir kez daha ifade etmekte fayda var. Biz ısrarla barış politikasını savunduk. Enkaz düzenine değil yaşam düzenine ihtiyaç var. Barış isteyenlerin bu mücadeleyi yürütmeye ne kadar ihtiyacı olduğunun bir kez daha farkında olduğu bir süreç yaşıyoruz. Halkımızın yanında olmaya devam edeceğiz."

'ŞU ANDA SEÇİM İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRME YAPMAK DOĞRU DEĞİL'

Depremle ilgili bölgede yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi veren Sancar'a basın toplantısı sonunda deprem nedeniyle seçimin ertelenmesine dair tartışmalar soruldu. Bu konudaki tartışmaları takip ettiklerini belirten Sancar, şu anki durumda bu konuda bir değerlendirme yapmanın doğru olmadığını söyledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz