Bundan hükümet niye sorumlu olsun?

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Uludere olayıyla ilgili ABD basınında çıkan haberlere ilişkin, ''İstihbaratın milli kaynaklardan olduğu çok net bir şekilde açıklandı, artık bu konu üzerinde değerlendirme yapmak doğru olmaz diye düşünüyorum, çünkü haberin asparagas olduğu açık ve net bir şekilde ortaya kondu'' dedi.

Bundan hükümet niye sorumlu olsun?

Bozdağ, New York'ta Türk Günü Yürüyüşü ve Festivali sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Uludere olayıyla ilgili ABD basınında çıkan haberlere ilişkin Genelkurmay Başkanlığının açıklamasını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bozdağ, bu konuda gerekli açıklamaların yapıldığını, gerek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, gerek diğer yetkililerin bu konuda Amerikan gazetelerinde çıkan haberin doğru olmadığını çok açık, net şekilde ortaya koyduklarını belirtti.

Bozdağ, ''İstihbaratın milli kaynaklardan olduğu çok net bir şekilde açıklandı, artık bu konu üzerinde değerlendirme yapmak doğru olmaz diye düşünüyorum, çünkü haberin asparagas olduğu açık ve net bir şekilde ortaya kondu'' dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Uludere olayına ilişkin, ''bu konuda hükümetin sorumluluğu var'' şeklindeki görüşünü nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Bozdağ, şunları kaydetti:

''Yalan haberden hükümet niye sorumlu olsun? Haberin yalan olduğunu ve gerçeği yansıtmadığı çok açık bir şekilde ortaya konuldu. Bundan sonra hükümet bu noktada yapılması gerekeni yaptı, haberin yalan olduğu çok net bir şekilde ortaya kondu, açıklandı. Bundan sonra 'Bu konuda hükümet sorumludur' şeklinde yaklaşımı olanların, ellerinde varsa bir bilgi, belge bunu kamuoyuyla paylaşmaları lazım. Hükümet bu konuda üzerine düşeni yaptı.''

Predatörlerin Amerikan kaynaklı olduğunu söylemenin maksatlı olup olmadığının sorulması üzerine Bozdağ, bu konuda gerekli açıklamaların yapıldığını, yeni bir şey söylemeye ihtiyaç duymadığını belirtti. ABD'den yeni predatörlerin Türkiye'ye ne zaman geleceğine yönelik bir soru üzerine ise Bozdağ, bu konuda bilgisinin olmadığını söyledi.

Af tartışmaları

Bekir Bozdağ af tartışmalarını nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını söyledi. AK Partili bir milletvekilinin bu yönde görüş ifade ettiğinin belirtilmesi üzerine ise Bozdağ, ''Bir milletvekili arkadaşımız kendi görüşünü zannedersem kamuoyuyla paylaştı. Herhangi bir af söz konusu değil, böyle bir çalışmamız, böyle bir düşüncemiz de yok'' dedi.

Başkanlık Sistemi

Bozdağ, New York'ta Türk dernekleriyle görüşmesinden önce de gazetecilerin başkanlık sistemiyle ilgili bir soru sormaları üzerine, ''Başkanlık sisteminin başarılı tek örneği şu anda ABD'dir, çünkü başkanlık sistemi özellikleriyle sadece ABD'de uygulanıyor. O yüzden başkanlık sistemi tartışmaları yapanların doğru adres üzerinden tartışma yapmaları lazım. Onun için de ABD başkanlık sistemi uygulamasına bakmalarında fayda var diye düşünüyorum. Bir de buraları gezip görürlerse faydalı olur'' ifadesini kullandı.

Bozdağ, başkanlık sistemi tartışmalarında kötü örnekleri örnek olarak vermenin doğru olmadığını da vurgulayarak, ''Kötü misal emsal olmaz der eskiler'' diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz