Çelik'ten Kılıçdaroğlu'na 'bedava elektrik' tepkisi

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ücretsiz elektrik vaadine ilişkin, "Seyircisi ne kadar bilmiyorum ama senaryosu ve oyunculuğu kötü bir dizi" dedi.

Çelik'ten Kılıçdaroğlu'na 'bedava elektrik' tepkisi

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve parti sözcüsü Ömer Çelik, partisinin Kızılcahamam'da gerçekleştirdiği Belediye Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Döviz kurundaki düşüş ve kur korumalı TL mevduat uygulamasıyla ilgili konuşan Çelik, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun çiftçiye ücretsiz elektrik vaadine ilişkin ise "Siyasi rüşvet anlamına gelebilecek cümleler kurulması siyasetçiye yakışmaz. Seyircisi ne kadar bilmiyorum ama senaryosu ve oyunculuğu kötü bir dizi. Görev yetkisi olmayan bir açıklama" ifadelerini kullandı. 

'MAHCUP OLMASI GEREKEN İFADELER'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Bize Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığını verin, elektriği bütün çiftçilere bedava vereceğiz.' gibi bir açıklaması olmuştu. Benzer bir açıklamayı da Adana'da yaptı. Bu konuda değerlendirmeniz ne olur?" sorusu üzerine Çelik, şu yanıtı verdi:

"Belediyelerin yetki ve görev alanında olmayan bir açıklama yapıyor. Bir de 'Bu belediyeyi bize verirseniz biz size şu hizmetleri getiririz.' gibisinden bir açıklama. Siyasi rüşvet ve siyasi siyasi şantaj arasında salınan, maalesef siyasi etikle çok bağdaştırılamayacak bir üslup. Şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir, demokratik bir siyasette hepimizin amiri vatandaşımızdır. Vatandaşa gidip de şartlı bir şekilde bir pazarlıkla, siyasi rüşvet anlamına gelebilecek, siyasi şantaj anlamına gelebilecek cümleler kurulması, hiçbir siyasetçiye yakışmaz, bu yakışık almaz. 'Siz bize belediyeyi verirseniz...' ya da 'Şu kadar oy verirseniz, biz de şu hizmeti getiririz...' gibisinden bir şey, doğrusunu söylemek gerekirse siyasi açıdan asla kabul edilemeyecek, vatandaş önünde aslında bir siyasetçinin mahcup olması gereken ifadelerdir."

'TEMENNİ SİYASETİ DEVAM EDİYOR'

TBMM'deki açıklamasında, iktidara gelmeleri durumda yapacaklarına ilişkin konu başlıklarını sıraladığı hatırlatılarak bu konudaki değerlendirmesi sorulan Çelik, Kılıçdaroğlu'nun açıklamasında birtakım temennilerin yer aldığını söyledi. "Kılıçdaroğlu'nun temenni siyaseti devam ediyor." diyen Çelik, açıklanan yedi maddeyi okuduğunu dile getirdi. Çelik, şöyle konuştu:

"Burada iki tane konu var. Bir tanesi, tabii bu CHP geleneğinde, görevdeki cumhurbaşkanına talimat verme şeklinde bir alışkanlık vardı, vesayet alışkanlığı, şimdi bunun bir üst aşamaya geçtiğini görüyorum. Sayın Kılıçdaroğlu, henüz görevde olmayan ve seçilmiş cumhurbaşkanına da talimat vermeye başladı. Yani şu cümleyi şöyle kursa, 'Bir sonraki cumhurbaşkanı kendisinin olacağı'ndan bahsetse, 'Ben de göreve gelirsem şunları yapacağım' dese inandırıcı olmaz ama en azından kendi içerisinde tutarlı olur. Ama kendisinin olacağından bahsetmiyor."

'DAHA ORTADA ADAY BİLE YOK'

Kılıçdaroğlu'nun, "13. Cumhurbaşkanı Millet İttifakı'ndan olacak" dediğini ve cumhurbaşkanına 'talimat verdiğini' söyleyen Çelik, şunları kaydetti:

"Yani şimdi, en çok 'diktatörlük' diyenler bunlar, en çok bu konularda 'tek adam' rejimi diyenler bunlar, meşru cumhurbaşkanına, seçilmiş cumhurbaşkanına bu şekilde saldıranlar bunlar ama daha henüz ortada olmayan, seçilmemiş, bir cumhurbaşkanına ne yapacağına dair talimat veriyor. Diyor ki 'Şu komiteyi kuracaksın, şu komiteyi kaldıracaksın, şöyle bir genelge yayınlayacaksın, şu şekilde bir şey koyacaksın.' Bu, vesayet zihniyeti açısından bence kötü anlamda bir seviye yükseltmedir. Çok merak ediyorum, eğer kendisi aday değilse ki aday olacağına dair çok sayıda sinyal veriyor, eğer öyle bir sinyal veriyorsa cümleyi bir sonraki cumhurbaşkanının kendisinin olacağını ve bunları yapacağı şekilde neden söylemiyor. Yok, başkası olacaksa o kişiye şimdiden talimat vermesini, o aday her kimse şimdiden içine nasıl sindirecek?

Bir diğer konu da şu, daha ortada aday bile yok, adayın seçilmesi halinde neler yapabileceğine dair vesayeti bugünden üzerine yerleştirmiş oluyor. Bir siyasi dil nasıl oluşturulur, siyasi üslup nasıl olmalıdır, bir demokratik siyasetin konuşma tarzı nedir, açıklama tarzı nedir? Maalesef bir kere daha bunlardan uzak bir yaklaşım. Olmayan bir cumhurbaşkanına, göreve geldiği takdirde ne yapacağına dair bir dayatmada bulunan maalesef vesayetçi mantığın yeniden tecelli ettiği yaklaşım."

'BİR GECEDE BÜTÜN TEZLERİ ÇÖKTÜ'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın duyurduğu ekonomik tedbirlerle ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik, şöyle devam etti: 

"Bu fırsat penceresine dair dün TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere pek çok ilgili arkadaşımızdan olumlu değerlendirmeler ortaya konulmuştur. Dolayısıyla burada entegre bir politika güçlü bir şekilde yürütülecek. Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu vizyon ve iradeyle dün de ayrıntılı bir şekilde Hazine ve Maliye Bakanımız Nurettin Nebati açıkladı. Dolayısıyla bir gecede bütün tezleri çökenlerin, ertesi gün yeni tezlerle ortaya çıkmasını, çok değerlendirmeye konu bulmuyorum." 

'STOKÇULUK KONUSUNDA GEREKEN ADIMLARI ATARIZ'

Fahiş fiyatlar konusunda da denetimlerin güçlü şekilde devam ettiğini, bu konuda da düzenlemeler yapıldığını belirten Çelik, "Hem Ticaret Bakanlığı hem Hazine ve Maliye Bakanlığı güçlü bir şekilde bu konunun üzerine gidiyor. Şu an itibarıyla bu düşüşün gerçekleşmesi yönündeki denetimler sıkı bir şekilde takip ediliyor. Eğer bununla ilgili olarak ileride başka düzenleme gerekirse bu adımı da atmaktan çekinmeyecek bir siyasi anlayışımız var. Bu rakamlara gelinmişken, stokçuluktan fahiş fiyata kadar doğrudan vatandaşa zarar veren, haksız kazanç anlamına gelen, alacakaranlık ortamı oluşturmaya çalışan hiçbir ekonomik spekülasyona, ekonomik fiyatlandırmaya müsaade etmeyecek bir kadroyuz. Gereken adımları atarız" dedi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz