CHP'de kritik toplantı bitti: Olağanüstü kurultay yok

CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, MYK toplantısından sonra açıklama yaptı.

CHP'de kritik toplantı bitti: Olağanüstü kurultay yok

CHP MYK Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. Toplantıda 24 Haziran seçim sonuçları değerlendirildi, İnce'nin kurultay çağrıları ve onursal başkanlık teklifi ele alındı. MYK toplantısının ardından basın mensuplarının karşısına geçen Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, "Değerli arkadaşlar genel merkezimizin gündeminde olağanüstü kurultay yoktur" dedi. İnce'nin Kılıçdaroğlu’na yaptığı 'onursal başkanlık’ önerisi için "Sayın genel başkanın genel başkanlık dışında başka bir ihsana ihtiyacı yoktur" diyen Tezcan MYK'de bir değişiklik yapılmasının da gündeme gelmediğini söyledi.

Tezcan'ın açıklamasında önce çıkanlar şöyle: "Yayınlanan ilk KHK ile kötü başlangıç yapıldı. Bu tek adam rejiminin ilanı oldu. Anayasayı askıya alınan KHK'ler ve cumhurbaşkanlığı kararnamaleri ile hukuk düzeni tamamen ortadan kaldırmak amaçlanıyor.

Enis Berberoğlu bırakılmalı

Umarız FETÖ'cü yargının yaptığı şeyler yapılmaz. Enis Berberoğlu yeniden seçildiği için şu anda dokunulmazlığı vardır.

Eren Erdemin tutuklanması

Eren Erdem hukuka aykırı bir şekilde, siyasi bir operasyonla tutuklanmıştır. Adil bir yargılamada beraat edeceğinden şüphemiz yoktur. 38 kez yurt dışına çıkış yapıp dönen ancak kaçmayan Eren Erdem 'kaçma şüphesi' ile tutuklanmıştır. Bunun üzerinden yürütülen kirli propagandanın kamu vicdanında mahkum olacağına inanıyoruz. Yargılancak biri varsa kanunsuz emirleri verenlerdir.

CHP'l gençlerin tutuklanması

Seçim sandıklarına sahip çıkan gençlerimiz tutuklanmıştır. Sandık güvenliği için orada bulunan gençlerin tutuklanması tek adam rejiminin ilanıdır. 5 gencimiz derhal serbest bırakılmalıdır. Hakimler buna göre karar vermelidir.

İnce'nin kurultay talebi?

"Değerli arkadaşlar genel merkezimizin gündeminde olağanüstü kurultay yoktur. Kurultayı gerektiren bir tablo yoktur. Sandıkları ayırıp değerlendirmek doğru değildir. Tümü parti üyelerimizin ve örgütlerin aldıkları sonuçlardır. Kurultay tartışmaları seçim sonuçlarının sağlıklı değerlendirilmesinin önündeki en önemli engeldir. Partinin iç iktidar yarışından arınarak bu değerlendirmeyi yapması gerekir. 9 ay sonra yerel seçimler var, kurultay zamanında yapılacaktır. Biz de yerel seçimlere hazırlanacağız."

Onursal genel başkanlık teklifi?

"Özel bir yemekte konuşulanların ana bağlamından koparılarak bu çerçevede servis edilmesi siyasi nezaket ölçüleri ile bağdaşmayan nezaketsiz bir durumdur. Sayın genel başkan çok büyük bir demokratik olgunlukla Türkiye siyasetinin gündemini belirlemiştir. Demokrasinin önüne kurulan tuzağı 15 vekil göndererek bozan sayın genel başkanımızdır. Millet İttifakı'nın kurulmasını sağlamıştır. Sayın İnce'yi cumhurbaşkanı adayı göstermiştir. Kötü bir cumhurbaşkanı adayı mı göstermiştir? Sayın genel başkanın genel başkanlık dışında başka bir ihsana ihtiyacı yoktur. Örgütün tabanı ve kamuoyunun vicdanı genel başkanımıza gereken ihsanı vermektedir. Yerel seçimlere ülkeyi suhuletle götürecek olan da böyle bir yaklaşımdır."

MYK'de aykırı görüş var mı?

"MYK'miz tam mutabakatla genel başkanın arkasındadır. İmza meselesi tüzükle verilmiş bir haktır. Hiç kimse tüzükteki hakkını kullandı diye bir serzeniş olmaz. Partiyi bir genel başkanlık yarışının içine çekmenin doğru olmadığını görüyoruz. Böyle bir sürecin sonuca ulaşacağını düşünmüyoruz. Partinin bir iç iktidar yarışını taşımayacağını düşünüyoruz. Takdir yine de kurultay delegesinin."

Millet İttifakı sona erdi mi?

"Millet İttifakı bir seçim ittifakıydı. Ancak o protokoldeki değerler sadece seçimi değil, sonrasını da kapsayacak değerlerdi. Seçimden bir hafta önce ittifak bir tutum belgesi yayınladı. Millet İttifakı'nı oluşturan partilerin parlamentoda nasıl hareket edeceği belirlenmiştir. Seçim ittifakı bitse de bu ilkelere göre hareket edileceğini düşünüyoruz."

Yerel seçimlerin erkene alınması

"Yerel seçimlerin öne alınması için Anayasa değişikliği gerektirmektedir. Seçimlere 9 ay kalmışken Anayasa'yı değiştirip seçim yapmak doğru değildir. Bu konuda Anayasa değişikliğine destek vermeyiz."

Meclis başkanı adayı kim olacak?

"Meclis başkanlığı için alınan bir karar yok. Zamanı gelince açıklama yapılır. Alınmış bir karar henüz yok."

Çocuklara yönelik suçlar ve idam cezası çağrıları

"Bu olayların yaygınlaştığını son dönemde dikkatle izliyoruz. Bu konuda ciddi bir çalışmaya gerek vardır. Evrensel hukuk normaları içinde bütün etkin önlenmler alınmalıdır. Ancak tek başına hukuki tedbirlerin yeterli olmayacağını düşünüyoruz."

MYK'de değişiklik olacak mı?

"Bu konuda genel başkanımızın alacağı her türlü karara MYK sonuna kadar destek olacaktır. Bu genel başkanımız tasarrufunda bir durumdur. Ancak MYK'de değişiklik gündeme gelmedi."

Kaynak: Diyarbakır Söz