CHP'li Gürer, tarım ve hayvancılığa verilen desteğin yetersiz olduğunu söyledi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 12. Kalkınma Planı'nda tarım ve hayvancılığa ayrılan desteklerin yetersiz olduğunu savundu.

CHP'li Gürer, tarım ve hayvancılığa verilen desteğin yetersiz olduğunu söyledi

Gürer, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'de et ve süt ürünlerinin fiyatlarının düzenli olarak artış gösterdiğini, bunun devam etmesi halinde et üretiminin düşeceğinin öngörüldüğünü belirtti.

Türkiye'de kırmızı et üretim miktarının 2022'de 2 milyon 191 bin ton olduğunu, bu yıl ise 1 milyon 827 bin ton gerçekleşmesinin öngörüldüğünü ifade eden Gürer, 2024 yılında hedeflenen kırmızı et üretiminin de 1 milyon 727 bin ton olarak hesaplandığını dile getirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre hem büyükbaş hem de küçükbaş hayvan sayısının iki yıldır düştüğünü anlatan Gürer, "Süt ineklerinin, gebe ineklerin, düvelerin kesime gittiği dönemde iktidarı çokça uyardık. Dönemin bakanları ise Türkiye'de hayvan varlığının arttığını ve sorun olmadığını ifade etmeye çalıştılar ama istikrarlı bir şekilde hayvan varlığımız azaldı." diye konuştu.

Besleme maliyetleri nedeniyle besicilerin hayvanlarını satma yoluna gittiğini belirten Gürer, "Artan faizler dolayısıyla besicilerin de kafası karışık. Görüştüğümüz üreticiler, 'biz bu hayvanı 12 ay besleyeceğimize satıp, o parayı faize yatırırsak daha çok para kazanırız' diye bir düşünce de var." dedi.

Gürer, son 22 yıldır tarım ve hayvancılık konusunda gerekli planlamanın yapılmadığını öne sürerek, 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 12. Kalkınma Planı'nda tarım ve hayvancılığa ayrılan desteklerin de yetersiz olduğunu savundu.

Kaynak: Diyarbakır Söz