Çiçek: Cemevi ile ilgili bilgi Diyanet'in sitesinde var

Çiçek, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün Meclis'e cemevi yapılması yönündeki talebine karşı verdikleri cevaba ilişkin, ''Biz Diyanet İşleri Başkanlığı'na soru sormadık. Diyanetin internet sitesinde var. Oradaki bilgiler çerçevesinde verilmiş bir cevaptır'' dedi.

Çiçek: Cemevi ile ilgili bilgi Diyanet'in sitesinde var

Meclis Başkanlığı'nın, bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı'na bir yazı yazıp, oradan gelen yazı üzerine bir cevap vermediğini dile getiren Çiçek, bu konunun, kendi verdiği cevap üzerine Türkiye'nin gündemine de gelmediğini söyledi.

Konunun, dönemin Devlet Bakanı Faruk Çelik'in yaptığı çalıştaylar vesilesiyle günlerce tartışıldığını ve konuşulduğunu, bazılarının ''evet'', bazılarının da ''hayır'' dediğini ifade eden Çiçek, şunları kaydetti:

''Dolayısıyla benim üzerimden bu tartışmaların yapılması... Sanki ben ilk defa böyle bir şey söylüyorum, ilk defa ben bu fikri ortaya atıyormuşum, bana bir soru önergesi verildiğinde de 'laik bir ülkede Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan fetva soruyor Meclis Başkanı' gibi biraz maksadı aşan tartışmalar yapılıyor. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı'na soru sormadık. Diyanetin internet sitesinde var. Oradaki bilgiler çerçevesinde verilmiş bir cevaptır. Doğru bulan, yanlış bulan olabilir. Ama benim kanaatim budur.''    

Çiçek, ''Neticede zaten tarihin derinliklerinden gelen bir konudur. Tartışılıyor, tartışılmaya da devam edecek. Bilinen görüşler çerçevesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden aldığımız bir görüşü cevap olarak yazdık'' diye konuştu.

CEVAP VERMEMEK SAYGISIZLIK OLURDU

Talebe hiç cevap da vermeyebileceğine işaret eden Çiçek, bunun milletvekiline saygısızlık olacağını vurguladı.

''Diyanetten soruldu, fetva alındı'' tarzında yanlış bilgi üzerinden tartışma yapıldığını yineleyen Çiçek, ''Bunu doğru bulmuyorum. Arkadaşlarıma talimat verdim, bu bilgiyi basına açıklayacaklar'' dedi.

Çiçek, şöyle devam etti:

''Doğru. Ben Diyanet İşleri Başkanlığı'na bir soru sormadım. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın sitesine açıp bakın. Bu tür bilgiler var. Ben siyasi mevkide olan bir adamım. Dolayısıyla dinler tarihi ile ilgili, mezhepler tarihi ile ilgili, dini bir konuyla ilgili bir konuda yeni bir görüş ihdas edemem. Bilinen görüşlerden... Devletin resmi görüşüdür. Diyanet İşleri Başkanlığı anayasal bir kuruluştur. Dini bir konu olduğunda ona sormayıp da ya da onun bilgisine itibar etmeyip de meteoroloji teşkilatına soracak halimiz yok. Bilinen ve devletin resmi görüşünü aktarmak durumundayım. Nitekim Meclis Başkanlığı'na başka konularda da soru sorulduğunda, onu devletin ilgili birimlerinden bilgi alarak cevaplandırıyoruz. Yoksa Meclis Başkanı olarak ben kişisel kanaatimi başka konularda da söyleme noktasında değilim. Soru önergelerinin nasıl cevaplandırıldığını kamuoyu bilmediği için, herkes kendi ideolojisine göre, bulunduğu noktaya göre,  siyasi kanaatine göre değerlendiriyor.''

Kaynak: Diyarbakır Söz