Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırıyı 12-14 yaşlarında canlı bomba gerçekleştirdi

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ziyareti çıkışında yaptığı açıklamada, Gaziantep Şahinbey'deki saldırıyı 12-14 yaşlarında bir canlı bombanın gerçekleştirdiğinin tespit edildiğini söyledi. Erdoğan, saldırının arkasındaki örgütü de, "Şu an itibariyle valiliğimiz ve emniyet teşkilatımızın vardıkları ilk kanaatler bir DAİŞ eylemi olduğu yönünde" diye açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Saldırıyı 12-14 yaşlarında canlı bomba gerçekleştirdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan, Fatih Şehzadebaşı Camii'nde, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olan başdanışmanı Mustafa Varank'ın ağabeyi İlhan Varank ve olay günü hayatını kaybeden şehitler için, öğle namazından sonra düzenlenen mevlit programına katıldı. Cumhurbaşkanına burada Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş eşlik etti.

İBB'Yİ ZİYARET ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın cami çıkışı aracına binmesi beklenirken, TBMM Başkanı ve yanındakilerle birlikte yürüyerek caminin karşısında bulunan İBB binasına girdi. İçeride yaklaşık bir saat kalan Cumhurbaşkanı çıkışta kameralar karşısına geçti.

51 KİŞİ ÖLDÜ, TEDAVİSİ SÜREN 69 YARALIDAN 17'SİNİN DURUMU AĞIR

Gaziantep Şahinbey'deki terör saldırısı hakkında bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bir düğün merasimi esnasında 12-14 yaşlarında bir canlı bombanın patlaması veya patlatılması neticesinde 51 ölüm vakası söz konusu. Yaralanan 94 kişiden tedavisi olanların bir kısmı hastanelerden çıktı. Şu an hastanelerde 69 yaralı var. Bunların 17'sinin durumu ağır. Daha çok Siirtli ve Vanlı vatandaşlarımızın yaşadığı mahallede olay cereyan ediyor. Şu an itibariyle valiliğimiz ve emniyet teşkilatımızın vardıkları ilk kanaatler bir DAİŞ eylemi olduğu yönünde. Malum son dönemde Gaziantep'te DAİŞ'in böyle bir yapılanması veya yer bulma çabaları söz konusuydu. Şu an orada güvenlik güçlerimizin çalışmaları daha yoğun bir şekilde devam edecektir. Ölenlerin ailelerine şahsım ve milletim adına baş sağlığı diliyorum. Bu sürecin hassasiyetini aynen koruduğumu ifade etmek istiyorum. Birliğimizi beraberliğimizi daim kılmak için de bütün bu terör belasının üzerine birlikte gitmemiz gerekiyor. Terör nerden gelirse gelsin bizim için değişmiyor. Bu FETÖ terör örgütü olabilir, PKK olabilir, DAİŞ olabilir. Suriye'nin belli bölgelerinde PYD, YPG olabilir. Hepsi bizim için aynıdır. Bunların dini, milleti, ırkı, vatanı söz konusu değildir" diye konuştu.

"BUNU BİR İSPİYONLAMA OLARAK KİMSE DÜŞÜNMESİN"

"Türkiye olarak bizler, tüm gücümüzle, 15 Temmuz'da olduğu gibi milletimizle el ele bunların üzerine gideceğiz" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

"Ama hep söylüyorum; milletimiz, nerede olursa olsun tanıdığı, bildiği, 'burada yanlış bir hareketlenme var' gibi bilgileri aldığı anda bunları güvenlik güçlerimize bildirmelerinde büyük fayda var. Bu işimizi kolaylaştıracaktır. Çünkü en önemli istihbarat insan istihbaratıdır. Ve bu istihbaratlarda, vatandaşlarımızın durumu bildirdiklerinde atılacak adımlar daha seri olacaktır. Netice alacı olacaktır. Bunu bir ispiyonlama olarak kimse değerlendirmesin, kimse bunu böyle düşünmesin. Çünkü istihbaratın önemli ayaklarından bir tanesi budur ve bir numarasıdır. O da insani istihbarattır. Teknolojik istihbaratın çok daha farklı yerlerde farklı bir şekilde değerlendirilmesi söz konusudur."

"GÖRÜNTÜLERİ İZLEDİM, ŞOK OLMAMAK MÜMKÜN DEĞİL"

Erdoğan, İBB'nin 15 Temmuz'da gazi bir belediye olduğunu belirterek, "Ve burada da ne yazık ki 17 şehidimiz oldu. Az önce görüntülerini izlediğim, hakikaten şok olmamak mümkün değil. Silahlı kuvvetlerimizin içine sızmış asker kıyafetli teröristlerin, sütunların arkasına sığınarak buradan vatandaşlarımıza nasıl nokta atışı yaptıklarını o görüntülerde izledim. Temenni ederim ki, bundan sonra bu tür şeyleri yaşamayız. Yine temenni ederim ki, bu gafiller yine aynı yanlışı bundan sonraki süreçte yapmazlar. Çünkü ben ne silahlı kuvvetlerimizi, nem polis teşkilatımızın şu anda bile bunlardan tamamen arındırılmış olarak kabul etmiyorum. Onun için çalışmalarımız aynen devam ediyor yargıda, devletimizin kurumlarında. Çünkü bunu temizleyeceğiz, kararlılığımız kesindir. Bu kanun hükmündeki kararnamelerle attığımız adımların hepsi bunlara yöneliktir. Burada siyasi partilerimizin el ele vermek suretiyle TBMM, 'ki bu mecliste gazi meclistir' kendisine saldıranlara karşı, bu teröristlere karşı her yaptırımı inşallah alma kararlılığındadır" dedi.

"İPE UN SERİYORLAR"

Fethullah Gülen'in iadesi konusundaki girişimler ve önümüzdeki günlerde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in ziyareti sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "FETÖ ile ilgili şu ana kadar gerek 15 Temmuz öncesine ait, gerek sonrasına ait 85 koli dosyayı buraya göndermiş bulunuyoruz. Şimdi bu dosyaları incelemeye başladıklarını söylüyorlar. Fakat ben bunları kendimiz için tatmin edici bulmuyorum. Çünkü suçluların iadesi konusunda, suçluların iadesi anlaşması olan ülkelerde, eğer bunu bir taraf talep ediyorsa, o kişi hangi ülkedeyse bunu isteyen tarafa vermesi gerekir. İşin aslı budur. Ama burada ipe un seriyorlar. Bunu çok açık net bir şekilde sayın Biden'e söyleyeceğiz" diye cevapladı.

"BU YAKLAŞIM STRATEJİK ORTAKLIĞIMIZA GÖLGE DÜŞÜRMEKTEDİR"

ABD ye yönelik "Bizden istedikleri suçlularla ilgili 'bize belge gönderin, bilgi gönderin ondan sonra veririz' böyle bir şey asla söylemedik. İstedikleri teröristleri kendilerine vermişizdir" diyen Erdoğan konuşmasını söyle tamamladı; " Milli Güvenlik Kurulumuzun, hükümetimizin artık terör örgütü olduğuna karar verdiği böyle bir örgütün başını biz isteyeceğiz, bu kadar belgeyi, bilgiyi kendilerine sunacağız ve hala burada 'gerçekten bu mudur fail' gibi bir yaklaşım bizim stratejik ortaklığımıza gölge düşürmektedir. Öyle zannediyorum çarşamba yapacağımız görüşmelerde bunları aşarız."

ŞEHİTLERİN YER ALDIĞI PANOYU İNCELEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından beraberindekilerle birlikte darbe girişiminde şehit olanların isim ve fotoğraflarının yer aldığı İBB'nin duvarına asılan dev panoyu inceledi. Bir süre yetkililerden bilgi alan Erdoğan, çevrede toplanan vatandaşların sevgi gösterileriyle İBB önünde ayrıldı.

Öte yandan Erdoğan'ın programları sırasında çevrede yoğun güvenlik önlemleri alındığı, konvoyunda 2 makam aracının bulunduğu ve koruma polislerinde ağır makineli silahların bulunduğu dikkat çekti.

Kaynak: Diyarbakır Söz