Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin yegane arzusu, isteği, Balkanların barışıdır, istikrarıdır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan önemli açıklamalar

Resmi temaslarda bulunmak ve Türkiye-Sırbistan-Bosna Hersek Üçlü  Zirvesi'ne katılmak üzere Sırbistan'a ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanı  Erdoğan, Sremska Raça köyünde toplu açılış ve temel atma törenine iştirak etti.

Törendeki konuşmasına, tüm katılımcıları selamlayarak başlayan  Erdoğan, "Bugün ülkelerimiz arasında tarihi bir ana hep beraber şahitlik  ediyoruz. Hepsi birbirinden önemli 12 projemizi tamamlamanın gururunu yaşıyoruz."  diye konuştu.

Belgrad-Saraybosna Otoyol projesinin önünü açan görüşmeyi 2018'in  başında Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve dönemin Bosna Hersek Devlet  Başkanlığı Konseyi üyesi Bakir İzzetbegovic ile İstanbul'da gerçekleştirdiklerini  hatırlatan Erdoğan, "Bu görüşmenin hemen akabinde Balkanların barış projesini  süratle hayata geçirmek için yoğun çaba harcadık." dedi.

Mevkidaşı Vucic'e, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı  Zeljko Komsic'e ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin üyelerine projeye  verdikleri destekten dolayı teşekkür eden Erdoğan, "Sava Nehri üzerinde yer  alacak ve bugün temelini attığımız köprüyü bir dostluk köprüsü olarak görüyor  sembolik bir değer yüklüyoruz. Projenin en kısa zamanda ve layıkıyla hayata  geçirilmesi konusunda Taş Yapı firmamızdan beklentimiz büyüktür. İnanıyorum ki bu  Türk firması belirlenen zamandan daha kısa zamanda bu projeyi tamamlayacaktır."  diye konuştu.

"Geleceğimizi de hep birlikte inşa edeceğiz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tarihi ve kültürel mirasımız ortak  zenginliğimizdir. Bu topraklardaki her eser dayanışma ve iş birliğimizin  abideleridir. Geçmişten aldığımız ilham, güç ve cesaretle geleceğimizi de hep  birlikte inşa edeceğiz. Bunun son örneği TİKA tarafından restorasyon çalışmaları  tamamlanan, Tuna Nehri'nin incilerinden Ram Kalesi'dir. Kültürel mirasımızın bu  şahane örneğinin bölgenin turizm potansiyeline katkıda bulunacağına inanıyor,  hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

Yeni Pazar-Tutin yolunun temel atma törenini de gerçekleştireceklerini  belirten Erdoğan, Sancak bölgesinin diğer bölgelere ulaşımını kolaylaştıracak,  ekonomik ve ticari dinamizmi artıracağını belirttiği projeye destek veren Vucic  ve ilgili bakanlara teşekkür etti.

Eski Tutin Belediye Başkanı Şemsudin Kuçeviç'in 2017 yılında Yeni  Pazar-Tutin yolunda gerçekleşen bir kazada hayatını kaybettiğini hatırlatan  Erdoğan, Kuçeviç'in ailesine ve tüm Tutin halkına başsağlığı dileklerini iletti.

TİKA tarafından inşası ve donanımı gerçekleştirilen Yeni Pazar Yüksek  Mahkemesi Adalet Akademisi şubesiyle, TİKA tarafından restorasyonu tamamlanan  Sjenica'daki Valide Sultan Camisinin de açılışını gerçekleştireceklerini aktaran  Erdoğan, "Yatırımlarımızın tüm bölge halkına hayırlı olmasını temenni ediyorum.  Türkiye Sırbistan'ın genelindeki yatırımlarını artırmaya devam edecektir." dedi.

Erdoğan, Felix Akademi, Berteks Tekstil, Söylemez Kauçuk  fabrikalarının, Teklas Otomotiv ve Jeanci Tekstil'in ek tesisleri ile kısa süre  içinde tam kapasite faaliyete geçecek Eurotay Tekstil Fabrikasının da açılışını  yapacaklarını söyledi.

FEKA Otomotiv Fabrikası'nın temel atma törenini de bugün yapılacağını  ifade eden Erdoğan, tüm yatırımların bölgeye ve bölge halkına hayırlı olmasını  diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye'nin yegane arzusu, isteği Balkanların  barışıdır, istikrarıdır. Bu topraklar son çeyrek asırda gerçekten büyük acılar  yaşadı, çok ciddi bedeller ödedi. Farklılıklarımızı bir çatışma unsuru olarak  değil zenginliğimiz görerek istikbalimizi hep beraber inşa etmeliyiz, her alanda  işbirliğimizi geliştirmeliyiz. İnşallah önümüzdeki dönemde ortak gururumuz olan  bu projelere yenilerini ekleyeceğimize inanıyorum." ifadelerini kullandı.

Mevkidaşı Vucic'e ev sahipliği için teşekkür eden Erdoğan, "Bölgenin  inanıyorum ki geleceğini çok daha güçlü bir şekilde inşa edeceğiz. Teşekkür  ediyor, Türkiye'nin selamlarını, sevgilerini sizlere iletiyorum." dedi.

Konuşmaların ardından Erdoğan, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar  Vucic, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Zeljko Komsic, konseyin  Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic ve Sırp üyesi Milorad Dodik butona basarak temel  atma işlemini gerçekleştirdi.

Törene Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir  Pakdemirli, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan ile İletişim Başkanı  Fahrettin Altun ve çok sayıda davetli katıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz