Davutoğlu: Suriye ve Irak'ın birliği bizim için önemli

Davutoğlu, Suriye ve Irak’ın Ankara ile olan ilişkilerinin Türkiye’nin birliği kadar önemli olduğunu belirtti.

Davutoğlu: Suriye ve Irak'ın birliği bizim için önemli

5. Büyükelçiler Konferansı’nın açılışında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin dış politika hedefleri ile ilgili katılımcılara bilgi verdi.

Türkiye ve Irak merkezi hükümeti arasındaki gerginliğe de değinen Davutoğlu, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin harici aktörler olmadan Irak’ta daha kapsayıcı politikalar izlemesini umduklarını belirterek “Amerikan güçlerinin çekilmesinden sonra daha açık bir politika izlemesini beklerdim” dedi.

Suriye krizinin Türkiye için zor bir çile haline geldiğini belirten Davutoğlu “Esad’ın gerçek arkadaşlarının tavsiyelerini dinlemesini isterdim” dedi.

Davutoğlu ayrıca, “Biz, Ermeniler, Hristiyanlar ve Alevilere eşit yaklaşıyoruz” diyerek Suriye’de kriz sona erene kadar bir çözüm arayışında buluncaklarını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin kapısını çalana kapıyı kapatmanın kendi kültürlerinde olmadığını belirten Dışişleri Bakanı, insani bir yaklaşım olarak Suriye halkına barınma olanağı verdiklerini söyledi.

Davutoğlu, ‘Akdeniz’de bir deprem’e dönüşen Arap Bahar’ının kansız ve pürüzsüz sürmesi için Türkiye’nin mümkün olduğu kadar diplomasiden yararlanacağını söyledi.

Davutoğlu, Türkiye’nin her zaman Mısır’ın yanında olduğunu hatırlatarak “Mısır’ın başarısı, Türkiye’nin başarısıdır. İstikrarlı bir bölge Mısır’ın başarısına bağlıdır” dedi.

2012 yılında ABD, Rusya ve Çin de dahil dünyanın küresel güçleriyle Türkiye’nin ilişkilerinin kuvvetlendiğine değinen Davutoğlu önümüzdeki yıllarda da bu gelişmenin devam edeceğini belirtti.

“Türkiye uluslar arası platformda daha etkili olmak için küresel güçlerle ilişkilerini daha kuvvetlendirmesi gerektiğini savunan Davutoğlu, “Türkiye tarihin şekillenmesinde daha aktif bir rol oynayacaktır’ dedi.

Konuşmasında şehitlere de değinen Davutoğlu, ''Onları ne kadar büyük rahmetle anarsak analım azdır'' dedi. Tüm yurt dışı ziyaretlerinde o ülkelerde bulunan şehitlikleri ziyaret ettiğini vurgulayan Davutoğlu, ''Şehidimizin olduğu her yer bizim için vatan toprağı kadar azizdir. Şehidimizin olduğu her yerde büyükelçiliğimiz olacak'' değerlendirmesinde bulundu.

İnsani diplomasi konulu Büyükelçiler Konferansı 2-7 Ocak tarihleri arasında Ankara ve İzmir’de yapılıyor

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler