DEM’den emekliler için kanun teklifi

DEM Parti Grup Başkanvekilleri, Meclis’e verdikleri kanun teklifiyle emeklilere yılda 3 defa 11 bin TL ikramiye verilmesini istedi.

DEM’den emekliler için kanun teklifi

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, emeklilerin yaşadığı maddi sorunlara dair Meclis’e kanun teklifi sundu. Teklifin gerekçesinde, emeklilerin yoksullaştığı ve açlığa mahkum edildiği belirtildi. 

EMEKLİ SAYISI 4 MİLYONU AŞTI

Teklifte şunlar belirtildi: "İktidar yaptığı düzenlemelerle emekliye, asgari ücretliye, emekçiye ve memura kaşıkla verdiğini kepçeyle geri almıştır. Emeğiyle geçinen yurttaşların ve emeklilerin geçim endişesi gün geçtikçe artmaktadır. Türk-İş tarafından açıklanan son açlık ve yoksulluk verilerine göre, 2024 yılının Ocak ayı itibarıyla, Türkiye'de açlık sınırı 15 bin TL’yi yoksulluk sınırı 49 bin TL’yi geçmiştir. Yaklaşık 16 milyon emekli açlık sınırının altında, alım gücünü tamamen yitirmiş maaşlarla yaşam mücadelesi vermektedir.

Çalışan ve iş arayan emekli sayısı 2003 yılında 1 buçuk milyon iken 2017 yılı verilerine göre 4 milyonu aşmıştır. Günümüzde yaşanan ekonomik krizin ve emekli maaşlarının açlık sınırının dahi altında olması dolayısıyla bu sayının çok daha vahim boyutlara ulaştığı hesaplanmaktadır. Türkiye, en iyi emeklilik koşullarını ortaya koyan Küresel Emeklilik Endeksi verilerine göre son sıralarda yer almaktadır. 2023 verilerine göre Türkiye 46.3 endeks değeri ile sıralamada 44. sırada bulunmaktadır.

BAYRAM İKRAMİYESİ 11 BİN TL OLMALIDIR 

Enflasyon ve zam yağmuru altında beslenme, sağlık, barınma gibi en temel ihtiyaçlar dahi karşılanamaz noktaya gelmiştir. Milyonlarca emeklinin açlık sınırının altında maaşa mahkum edilmesi kabul edilemez. Emeklileri ekonomik olarak yokluk ve sefalete mahkum eden anlayış derhal terk edilmelidir. Emekli maaşlarının sefalet sınırının üzerine taşınması gerekmektedir. Çünkü 2018'de 1.000 TL olan bayram ikramiyesi o dönem için asgari ücretin yüzde 62’sine denk gelirken bugün itibariyle emeklilere 3.000 TL olarak belirlenen bayram ikramiyesi bu oranı yüzde 18’e kadar düşürmek anlamına gelmektedir. Ayrıca ikramiye ödemeleri başladığı 2018’den bu yana enflasyon oranında artırılmış olsaydı bugün 10.636 TL ödenmesi gerekiyordu. Emekli bayram ikramiyesinin 2018’deki düzeyini koruması için en az 11.000 TL olması gerekmektedir. Kanun teklifimizle emeklilerin senede 3 defa 11.000 TL ikramiye alması sağlanarak emeklileri ekonomik olarak bir nebze rahatlamış olacaktır."

Kaynak: Diyarbakır Söz