Demirtaş: Herşey Başbakana bağlı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan ile milletvekili Zana'nın görüşmesi konusunda ''Uzun süredir top Başbakandadır. Kendi söylemi pratiği ortaya koyacağı politika, meselenin, sürecin hayırlı olup olmayacağını belirleyecektir'' dedi.

Demirtaş: Herşey Başbakana bağlı

Demirtaş, Belediye Konukevi'nde yaptığı basın toplantısında, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Demokratik Toplum Kongresi'nce (DTK) 14 Temmuz'da Diyarbakır'da ''demokratik çözüm'' mitingi yapacaklarını açıkladı.

''Hükümet gerçekten çözüm konusunda adım atmak, tıkanan süreci açmak istiyorsa 14 Temmuz'da Diyarbakır'da yapılacak bu miting, hükümetin çözüm iradesine verilecek en büyük destektir, hükümet bunu böyle okumalıdır'' diye belirten  Demirtaş, ''Oslo'da, İmralı'da 2,5 yıl boyunca muhataplarıyla müzakere yürütülmüş ve bir protokol ortaya çıkarılmıştır. Şu anda gelinen aşamada yaşanan tıkanıklık, bir müzakere sürecinin tıkanması veya bir muhataplık karmaşasından kaynaklı değildir. Hükümet mevcut protokolleri reddettiği için, tartışmayı kabul etmediği için süreç tıkanmıştır. Şu saatten sonra yürüyecek her mücadele, sürecin açılması konusunda atılacak her adım, bu protokollerin tartışılması, tekrar gündeme alınması şeklinde olmalıdır'' dedi..

Erdoğan-Zana görüşmesi

Demirtaş, gazetecilerin ''Başbakan Erdoğan ile Zana'nın görüşmesi oldu. Zana, Oslo görüşmesini dile getirdi ve tekrardan başlaması gerektiğini söyledi. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''İnşallah hayırlı olur diyelim. Hayırlı olması da başbakanın İmralı Oslo görüşmeleri sonucu ortaya çıkan protokollere yaklaşımı ile doğrudan bağlantılıdır. Samimiyet testi protokollere yaklaşımla ortaya çıkar. Ümit ediyoruz ki Başbakan, fırsatları iyi değerlendirir. BDP olarak da ortaya çıkacak her türlü çözüm süreçlerine tabii ki katkı sunarız. Uzun süredir top Başbakandadır. Kendi söylemi pratiği ortaya koyacağı politika meselenin sürecin hayırlı olup olmayacağını belirleyecektir.''

Abdullah Öcalan'ın İmralı'da olup olmadığıyla ilgili tartışmalara da değinen Demirtaş, Öcalan'ın ne bir misafirhanede ne de başka bir yerde olduğunu belirterek ''Adalet bakanı, isteyen gidip görebilir diyor ama avukatları tam 11 aydır imralıya gidemiyorlar'' dedi.

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ''Kürt sorunu bir demokrasi sorunudur, bir temel hak ve özgürlükler sorunudur, Kürt sorunu bir barış sorunudur, artık içine girilen süreç de bu sorunların tamamının çözülmesini zorunlu kılan bir süreçtir. Yani çözümün, demokrasinin ve barışın zamanı geldi. Biz buna inanıyoruz.” dedi.

Van bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk ise sorunun mevcut şekliyle sürdürülebilir olmaktan çıktığını vurgulayarak ''Biraz vicdanı olan herkes bilir ki Kürt siyaseti bütün yapılarıyla bütün kurumlarıyla bu sorunun diyalogla çözümü için çeşitli defalar fırsatlar sunmuştur. Bu konuda çözüm programları sunmuştur. Ölümler yaşanmadan bu mesele çözümlensin iradesi açığa çıkarılmıştır'' diye konuştu.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz