Demirtaş: Hükümet, Kürt sorununda Özal'ın geldiği noktaya ulaşamadı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Rahmetli Turgut Özal’ın Kürt sorunu konusunda yapmaya çalıştıkları ile bugün yapılmaya çalışanlar kıyaslandığında, hükümetin o noktaya ulaşamadığı bir gerçektir.” dedi.

Demirtaş: Hükümet, Kürt sorununda Özal'ın geldiği noktaya ulaşamadı

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, partisinin grup toplantısında Turgut Özal ile Recep Tayyip Erdoğan dönemlerinde Kürt sorunu konusunda yapılan çalışmaları kıyasladı. Demirtaş, “Rahmetli Turgut Özal’ın ölümü üzerindeki şaibeler henüz kalkmadı. Bu konuda etkili bir soruşturma yürütülmedi. Karanlık siyasi ölümlerden biri olarak tarihe geçti. Özal’ın Kürt sorunu konusunda yapmaya çalıştıkları, bugün itibariyle yapılmaya çalışanlarla kıyaslandığında, hükümetin kendisinin bulunduğu noktaya ulaşmadığı bir gerçektir.” diye konuştu.

Uludere olayının ardından 111 gün geçtiğini, ancak tek bir yetkili hakkında bile soruşturma açılmadığını kaydeden Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: “Ne emri veren ortaya çıkartıldı, ne bu katliamın altındaki siyasi sorumlular. Sorumluların bilinmiyor olması tek başına bir skandaldır. Devlet, emri kimin verdiğini bilmiyorsa, kendisinin emir komutası altındaki bir savaş uçağının kim tarafından kaldırıldığını bilmiyorsa, bu skandalın büyüğüdür. Demek ki senin hükümet diye bir iktidarın, gücün yok ortada. Ama çok iyi bildiğini, ilk saatten itibaren kendisine bilgilerin aktığını biz de net olarak biliyoruz.”

Sınır ötesi harekat yetkisinin hükümetin elinde olduğunu söyleyen Demirtaş, “Senin bilgin olmazsa, tek bir savaş uçağı bir metre sınır ötesine geçemez.” ifadesini kullandı. Demirtaş, konuyla ilgili uluslar arası mekanizmaların sonuna kadar işletileceğini vurguladı.

Cezaevlerinde insanlık dışı uygulamalar yaşandığını ileri süren Demirtaş, “Cezaevleri patlamaya hazır bombaya dönüşmüş durumda. Adalet Bakanı gereğini yapmalı.” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz