Diyarbakır'dan Mursi'ye destek

DİYARBAKIR'da Mısır'da Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle devrilmesi protesto edildi. Cuma namazı çıkışında cami önünde toplanan protestocular tekbir getirerek Mursi'ye destek verdi. Yapılan açıklamada ise, Mısır'daki askeri darbenin Türkiye'de de bazı darbe severler tarafından alkışlandığı ve sevinç naraları atıldığı belirtilerek, "Türkiye'de darbe çığırtkanlığı yapanların, Mısır'da askeri darbeyi yapanlardan farkı yoktur" denildi.

Diyarbakır'dan Mursi'ye destek

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'ndeki tarihi Ulucami önünde cuma namazından sonra toplanan İslami gruplar, Mısır'da seçimle işbaşına gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik askeri darbeyi protesto etti. Aralarında kadınlarında bulunduğu yaklaşık 2 bin kişi, ellerinde Türkçe, Kürtçe ve Arapça dövizlerle Muhammed Mursi'ye destek verip, 'Müslüman kardeşler eğilme, seninleyiz Amed(Diyarbakır)', 'Musa'nın olduğu yerde firavunlar hakim olmaz', 'Zorbalığa hayır Mursi'ye evet', 'Diren Mursi, diren Mısır', 'Yaşasın başkaldırı, yaşasın İhwan', 'Amed'ten (Diyarbakır) İhwan'a bin selam', 'Mursi ve Mısır'daki Müslüman kardeşlerimize bin selam', 'Kipti köpeği oldu Mısır'ın başkanı' yazılı dövizler ile 'Mısır'daki darbenin karşısında, Müslüman kardeşlerimizin yanındayız' pankartı taşıdı.

Protestocular adına basın açıklamasını yapan Tesettüre Özgürlük Platformu Sözcüsü Mehmet Şah Duyu, yüzde 51.73 oyla Cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi'yi kabullenemeyen eski düzen taraftarları ve emperyalist devletlerin kışkırtmasıyla hareket eden Mısır ordusunun bir askeri darbe yaptığını söyledi. Duyu, Mursi'yi iktidardan uzaklaştırdığını, bu darbede Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt ve Suudi Arabistan gibi kukla yönetimlerin de para akıtarak zemin hazırladığını söyledi.

"TÜRKİYE'DE DARBE SEVERLER SEVİNÇ NARALARI ATIYOR"

Halkın iradesine rağmen ordunun hükümet oluşturma gibi bir yetkisinin bulunmadığını belirten Duyu, "Emperyalist devletlerin güdümünde gerçekleşen askeri darbeler Türkiye'de örnekleri bolca görüldüğü üzere sadece kan, gözyaşı, ülke kaynaklarının heba edilmesi ve onarılması mümkün olmayan sayısız olumsuz durum ortaya çıkarmıştır. Bunu en iyi bilmesi gereken ülkelerden biri de Mısır'dır. Türkiye'deki bazı darbe severler de sevinç naraları atıyor. Türkiye'de darbe çığırtkanlığı yapanların ve darbeden medet umanların da Mısır'daki askeri darbe isteyen ve gerçekleştirenlerden farkı yoktur. Rabbimiz zalimlere, kafirlere fırsat vermesin, onların hilelerini boşa çıkarsın ve müslümanların yardımcısı olsun" dedi.

"ESAD'IN İNŞALLAH KORKTUĞU BAŞINA GELİR"

Mısır'daki darbeden sonra "Mısır'da olan şey, siyasal İslam denen şeyin çöküşüdür. Dünyanın her yerinde dini siyasal emellerine alet eden herkesin akıbeti de bu olacaktır" diye açıklama yapan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı da kınayan Mehmet Şah Duyu, "Bu sözlerin kursağında kalmasını, korktuğu şeyin başına gelmesini mazlumların rabbinden niyaz ediyoruz. Bu darbe Muhammed Mursi'nin şahsında Mısır halkının iradesine karşı işlenen büyük bir zulümdür, ihanettir ve de suçtur" dedi. Protestocular açıklamadan sonra sessizse dağıldı.

EĞİTİMCİLER DE KINAMA YAYIMLADI

Diyarbakır Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şubesi, Mısır'da ordunun yönetime el koymasını kınadı.  Diyarbakır Eğitim Bir-Sen 2 Nolu Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, Mısır'da ordunun seçilmiş cumhurbaşkanına görevden el çektirmesi ve sivil yönetime karşı darbe yapmasının kabul edilmez olduğu, halkın tercihine ve iradesine yönelik darbe ve darbecilerin kınandığı belirtildi.

Mısır ordusu tarafından yapılan darbenin Mısır halkının iradesini hedef almış apaçık bir zorbalık olduğu vurgusunda bulunan açıklamada, "Darbe, halka ve iradesine yönelik saygısızlıktır. Mısır halkının geleceğine yönelik küresel nitelikteki bildik kirli oyunların bir parçasıdır. Demokrasiyi, hukuku, insan onurunu hiçe sayan faşist, antidemokratik bu darbe, Mısır sivil yönetiminin Filistin halkına nefes aldırmasına yönelik tavrına tahammülsüzlüğün ve Filistinlilerin geleceğine de ipotek koyma çabalarının ürünüdür" denildi.

SEÇİMLE GELEN SEÇİMLE GİDER

"Demokrasilerde seçimle gelen seçimle gider" ifadesi kullanılan açıklamada, "Demokrasiye dair bu en Yalın gerçek ışığında, Mısır'da Ordu, anayasanın askıya alınmasına ilişkin beyanını geri çekmeli, sivil yönetim ve Mısır halkı üzerinde vesayet oluşturma çabalarından vazgeçmeli, Mısır halkının özgür iradesine saygı duymalı, bir ülkenin silahlı kuvvetlerinin görevinin ülkeyi dış tehditlere karşı korumak olduğu idrakiyle kışlasına çekilmelidir" ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz