Eker: Huzura mayın patlatıyorlar

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, ''Farklılıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz'' dedi.

Eker: Huzura mayın patlatıyorlar

Tanrıverdi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati AK Parti Şırnak İl Başkanlığı 4. Olağan Kongresi'ne katıldı.

Şırnak Kapalı Spor Salonu'nda gerçekleştirilen kongrede konuşan Tanrıverdi, uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden AK Parti İl Başkan Yardımcısı Kılınç'a yönelik saldırıyı gerçekleştirenin kimliğinin güvenlik güçlerince belirlendiğini söyledi.

Kayseri'de dün bir polis memurunun şehit olduğunu hatırlatan Tanrıverdi, şöyle konuştu:

''Terör her nerede ve kime karşı olursa olsun, kim tarafından yapılırsa yapılsın, rengi ne olursa olsun, çeşidi ne olursa olsun, lanetlenmelidir. Terörü bir kez daha lanetliyoruz. Kin ve nefretin egemenliği değil, sevginin ve barışın hakim olduğu bir dünya için çalışmalıyız. Hükümetin başlattığı demokratik açılım süreci ve milli birlik ve kardeşlik projesi, ülkemizin yıllardır içinde bulunduğu sorunlar yumağının çözülmesine vesile olacak, ülkemizi şahlandıracak önemli bir projedir. Bunu bilen ve gören çevreler, bu projenin hayata geçmemesi için elinden gelenleri yapmaktadır.''

''Türkiye 30 yılı aşkın bir süredir enerjisini, potansiyellerini terör denen belaya harcamaktadır'' diyen Tanrıverdi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Yıllardır kaynaklarımız heba olmuştur. Gençlerimizi, evlatlarımızı kaybettik. Artık bu acılar yaşanmamalıdır. Demokratik açılım, milli birlik ve kardeşlik projesinin hız kesmeden devam edeceğini milletimiz bilmelidir. Bu projenin muhatabı milletimizdir. Farklılıklarımızı zenginlik olarak görüyoruz. Biz, birlikte Türkiye'yiz. Etnik siyaset yapanlara soruyorum; Şırnaklıların, Kürt kardeşlerimizin hangi sorununu çözdünüz? Daha çok çözümsüzlüğün sürdürülmesi için kurşunlarla ve farklı terör hareketlerine destek vererek ön kesmeye çalışıyorsunuz. Bu millet şiddete, terörü prim vermeyecektir. BDP, PKK'dan gücünü almak suretiyle bizi bölmek istiyor. Bunlar Kürt kardeşlerimizi seviyorsa, sabah namazından çıkan bir Kürt imam kardeşimizi niçin öldürüyorlar. Cizre'de Kürt yavrularımızın kaldığı, imam hatipli öğrencilerin yurdunu ateşe veriyorlar. Bunu açıklasınlar. 14 Mayıs günü Kulp İlçe Başkanı Veysel Çelik'i kaçırdılar, 16 Mayıs günü Ali Kılınç kardeşimizi hunharca katlettiler. AK Parti il ve ilçe binalarımız tahrip edildi. Ama bunlar bizi asla yıldıramayacaktır, yolumuzdan alıkoyamayacaktır. Bunu terör örgütü mensupları böyle bilsinler.''

AK Parti'nin başlattığı hiçbir işin yarım kalmadığını ifade eden Tanrıverdi, ''Allah aşkına biz ölene kadar Kürt sorunu veya güneydoğu sorunuyla mı yatıp kalkacağız. Nedir bunun çözümü, işte biz bunu yaptık. Atılamayan adımları attık. Çözüm sürecinin zeminini olgunlaştırdık. Kürtçe üzerindeki zincirleri biz kırdık. Terörden zarar görenlerin zararlarını telafi ettik, etmeye de devam etmiyor muyuz? Faili meçhul cinayetlerden konuşan var mı? Faili meçhul cinayetler aydınlatılmakta ve bu cinayetleri işleyenlerden yargı aracılığıyla hesap sorulmaktadır. Biz 'analar ağlamasın' dedikçe, muhalefet, etnik siyaset yapanlar 'analar ağlamaya devam etsin' dediler. Biz hala analar ağlamasın diye yolumuza devam ediyoruz. Bu ülkede akan kanı da gözyaşını da bütün engellemelere rağmen inşallah biz durduracağız. Bunu birlikte başaracağız'' dedi.

''Huzura mayın patlatıyorlar''

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Şırnak'ın insanlık tarihinin yeniden başladığı yer olduğunu söyledi.

Kongrenin, Şırnak AK Parti İl Başkan Yardımcısı Kılınç'ın bir süre önce uğradığı saldırı sonucu yaşamını yitirmesi nedeniyle bir acının gölgesinde geçtiğini belirten Bakan Eker, ''Ali kardeşimize kurşun sıkan zihniyet Türkiye'de barış olsun istemeyen zihniyettir. Türkiye'de Kürt sorununun barışçı yollarla çözülmesini istemeyen zihniyettir'' dedi.

AK Parti'nin Türkiye'de Kürt sorununun barış ve huzur içerisinde çözümünden yana olduğunu kaydeden Bakan Eker, şöyle konuştu:

''Ama bunu istemeyenler var. Çünkü katletmekten, kurşun sıkmaktan, mayın döşemekten politik çıkarları var. Bu Kürtlerin çıkarı değil, bu örgütlerin kendi politik çıkarlarıdır. Biz sonuna kadar bu zihniyetle mücadele edeceğiz. Onların bizim demokratikleşme programımızı, barış ve kardeşlik projemizi hayata geçirmemize engel olmalarına fırsat vermeyeceğiz. Biz doğru bildiğimiz istikamette yürümeye devam edeceğiz. Çünkü bizim için bu topraklarda yaşayan Türk, Kürt, Laz, Çerkez kim varsa herkes bizim kardeşimizdir, hepsi bizim için birdir.''

Yapılan uygulamalar ve çıkarılan kanunlarla başta TRT 6 olmak üzere Hakkari ve Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Kürt Dili Bölümleri'nin açıldığını ifade eden Bakan Eker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Kardeşlerimizin demokratik haklarının geliştirilmesi ve bunların kullanımının önünün açılması için mücadelemize devam edeceğiz. Ama biz bunları yaparken, içeriden ve dışarıdan birçok çete, örgüt, illegal yapılanma bizim önümüzü kesmeye çalışıyor. Meydanlarda, sandıkta bizi yenemiyorlar, dağdan, ovadan gelip kardeşlerimizi kurşunlayarak, kaçırarak bizi yıldırmak ve korkutmaya çalışıyorlar. AK Parti, demokratik açılım ve kardeşlik projesinden asla vazgeçmiş değildir. Bundan sonraki süreçte de devam edecektir. Bu bölgenin bir evladı, ana dili Kürtçe olan bir kardeşiniz olarak bunu söylüyorum. Bu projelerimizi sürdüreceğiz.''

AK Parti İl Başkan Yardımcısı Kılınç'a kurşun sıkanlar ve onun arkasındaki zihniyeti nefretle kınadığını ifade eden Bakan Eker, ''Onların yolu doğru yol değildir. Bu gidiş, gidiş değildir. Bununla Kürtlere asla bir faydaları dokunmayacaktır. Sadece döktükleri kanda boğulacaklardır. O kan onların felaketi olacak, bizim değil'' diye konuştu.

AK Parti olarak bölgeye yatırım yapılıp, insanların aş, iş ve huzur bulmasını istediklerini belirten Bakan Eker, şöyle dedi:

''Ama bütün bunları engellemeye çalışan bir zihniyet var. Saldırılar yapmak suretiyle yatırımlar engellenmeye çalışılıyor. Silvan'da baraj temeli atılıyor ama gidip o şantiyeyi basıyorlar, gariban işçilere saldırıyorlar. Silvan Barajı yapılmasın istiyorlar. Niçin, çünkü o barajdan orada yaşayan Kürt kardeşlerimiz istifade edecek. Onlar iş ve aş sahibi olacak. Bunu istemiyorlar. Sivilleşme ve demokratikleşmeyle, kavga gürültü olmadan, kan dökülmeden bu sorunlar çözülsün istiyoruz. Onlar 'hayır bu sorun çözülmesin' diyorlar. Çünkü bu sorunun çözülmesi onların politik çıkarlarına uygun değil. Onun için huzuru bozuyorlar, huzura mayın patlatıyorlar. Barışa, kardeşliğe kurşun sıkıyorlar.''

AK Parti İstanbul milletvekili Nebati de konuşmasında AK Parti döneminde bölgeye yapılan yatırımları anlattı.

Yapılan konuşmaların ardından Tanrıverdi ve Bakan Eker, 3 dönem Şırnak İl Başkanlığı görevini yürüten Rizgin Birlik'e plaket verdi. Kongrede AK Parti İl Başkanlığı'na Mehmet Demir seçildi.

 

Taziye ve mezarlık ziyareti

 

Kongrenin yapıldığı salondan ayrılan Tanrıverdi, Bakan Eker ve beraberindekiler, uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Ali Kılınç'ın ailesine taziye ziyaretinde bulundu. Kılınç'ın ailesi, Tanrıverdi ve Eker'den saldırıyı gerçekleştirenlerin bir an evvel bulunmasını istedi.

Tanrıverdi, Eker ve beraberindekiler, daha sonra Şırnak Cumhuriyet Meydanı'nda esnaf ziyaretinde bulundu. Bakan Eker, burada esnafla bir süre Kürtçe sohbet etti. Tanrıverdi ve Eker daha sonra Kılınç'ın mezarı başında dua okudu.

Tanrıverdi ve Eker, kentten helikopterle ayrıldı.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz