Erdoğan emir verdi, 880 dosya indi

Başbakan Erdoğan "tüm dosyalara bakılacak" dedi. 880 dokunulmazlık dosyası raftan iniyor.

Erdoğan emir verdi, 880 dosya indi

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın parti grubuna verdiği talimat doğrultusunda dokunulmazlık dosyaları raftan iniyor. Erdoğan’ın talimatıyla sadece terör değil, yolsuzluk ve yüz kızartıcı suçlarla ilgili dosyalar da “dokunulmazlıkların kaldırılması” çalışması kapsamına alındı.

Karma komisyon'un süreci bütçe görüşmeleri sonrası başlatması bekleniyor. Karma komisyon bünyesinde oluşturulacak hazırlık komisyonları 880 dosyayı AK parti'nin "dokunma kriteri" olarak belirlediği "terör, yolsuzluk ve yüzkızartıcı" suçlar açısından tasnif edecek. BDP'lilerin dosyaları "BDP"siz incelenecek. Toplam 51 üyesi bulunan anayasa adalet karma komisyonu'nda her 100 dosya için ayrı ayrı 5'er kişilik hazırlık komisyonları oluşturulması gündemde. Bu çerçevede yaklaşık 9 hazırlık komisyonu kurulacak. Partilerin sandalye gücüne göre üye bulunduracağı hazırlık komisyonlarında, AK Parti'den 3, CHP ve MHP'den 1'er üye görev yapacak.

TÜM DOKUNULMAZLIKLAR

Dosyaların yaklaşık 700'ü BDP blok milletvekillerine ait olmasına karşın hazırlık komisyonlarında BDP'nin temsilcisi olmayacak. Hazırlık komisyonları 2 ay içinde ilgili milletvekilinin savunma yapmak istemesi halinde yazılı ya da sözlü savunmalarını alarak kendisine verilen dosyalarla ilgili raporlarını tamamlayacak. Bu süre komisyonun çalışma temposu çerçevesinde daha kısa olabilecek ancak 2 ay'ı aşamayacak. Hazırlık komisyonlarında tamamlanan dosyalar karma komisyon gündemine gelecek. Karma komisyonun çalışma süresi açısından hiçbir süre sınırı bulunmuyor.

Karma komisyon isterse tüm hazırlık komisyonlarının çalışmalarının tamamlanmasını beklemeden de raporu sunulan dosyaları değerlendirip karara bağlayabilecek.

AK parti kurmaylarının verdiği bilgiye göre, muhalefetin "meclis çalışmalarını engelleme amacıyla kullanmaması" için genel kurul'a sadece "dokunulmazlığın kaldırılması yönünde" görüş oluşturulan dosyalar indirilecek. Dönem sonuna bırakılacak dosyalar genel kurul gündemine indirilmeyecek.

Genel kurul'a indirilen "dokunulmazlığın kaldırılması" kararı verilen dosyaların oylamaları açık yapılacak. En az 184 milletvekilinin katılımıyla toplanan Genel Kurul'da karar yeter sayısı olan 139 "kabul oyu" çıkması ilgili milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasına yetecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz